ΚΟΣΜΟΣ

Στο Βιετνάμ ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την υπογραφή συμφωνίας στην Βόρεια Κορέα

Στο Βιετνάμ ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την υπογραφή συμφωνίας στην Βόρεια Κορέα

Mόσχα και Πεκίνο θα βρουν έναν τρόπο ώστε η απειλή μέτρων κατά κινεζικών τραπεζών να μην διαταράσσει το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών, τόνισε ο Βλαντ.ιμιρ από την Κίνα όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη

Alexander Ryumin, Sputnik, Kremlin Pool via AP

Επίσημη επίσκεψη στο Βιετνάμ πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη (20/6) ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σε άρθρο του ευχαρίστησε τη χώρα για την «ισορροπημένη» προσέγγισή του όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία,

Ειδικότερα, με άρθρο του σε εφημερίδα-όργανο του ΚΚ Βιετνάμ ο Πούτιν σημείωσε πως οι δύο χώρες έχουν «παρόμοια» αντίληψη της κατάστασης στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού.

Ο επικεφαλής του Κρεμλίνου έφθασε στο Ανόι τα ξημερώματα Πέμπτη (20/6) από την Πιονγκγιάνγκ, όπου ο οικοδεσπότης του Κιμ Γιονγκ Ουν επιφύλαξε υποδοχή με ιδιαίτερες τιμές σ’ αυτόν που χαρακτηρίζει τον «καλύτερο φίλο» της Βόρειας Κορέας.

Οι δυο χώρες, ενωμένες εναντίον της αμερικανικής «ηγεμονίας» υπέγραψαν συμφωνία «συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης» που προβλέπει ιδίως αμοιβαία υποστήριξη «σε περίπτωση επίθεσης» και ενίσχυση της «στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας» σύμφωνα με τον κ. Πούτιν.

Ανησυχία για τη συμφωνία με την Βόρεια Κορέα

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους ανησυχούν πως η συμφωνία αυτή θα σημάνει νέες παραδόσεις πυρομαχικών και πυραύλων που παράγει η Βόρεια Κορέα στον ρωσικό στρατό προς χρήση στην Ουκρανία.

Στην πέμπτη του επίσκεψη ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο Το Λαμ και τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΒ Νγκουέν Φου Τρογκ, την πιο ισχυρή προσωπικότητα στη χώρα.

Στους δρόμους στο Ανόι χθες η παρουσία ρωσικών εθνικών συμβόλων και ισχυρών δυνάμεων των υπηρεσιών ασφαλείας προϊδέαζε για την υποδοχή· προβλέπονται συναντήσεις με διάφορους αξιωματούχους, καθώς οι δυο χώρες έχουν μακρά ιστορία στενών σχέσεων, από την εποχή της σοβιετικής ένωσης.

Να σημειωθεί πως, η Μόσχα προμήθευε με όπλα τους κομμουνιστές συμμάχους της κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ και είχε καίρια συμβολή για δεκαετίες στην εκπαίδευση στελεχών του ΚΚΒ, συμπεριλαμβανομένου του Νγκουέν Φου Τρογκ.

Συνεχίζει ως σήμερα να πουλάει στο Ανόι μεγάλο μέρος των όπλων και του εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεών του, με φόντο τις εντάσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα, καθώς το Βιετνάμ είναι ανάμεσα στις χώρες που θορυβούν οι επεκτατικές βλέψεις του Πεκίνου.

Τα ζητήματα της άμυνας θα είναι από τα σημαντικότερα στο τραπέζι, σύμφωνα με αναλυτές. Οι δυο χώρες έχουν «αμοιβαίο συμφέρον να αυξηθούν ξανά οι πωλήσεις όπλων», οι οποίες επιβραδύνθηκαν από το 2022, εκτιμά ο Καρλ Θέιερ, επίτιμος καθηγητής του αυστραλιανού πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

«Όμως το Βιετνάμ παραλύει η απειλή αμερικανικών κυρώσεων», προσθέτει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ