ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν το λογισμικό της ρωσικής Kaspersky - Για δεσμούς με το Κρεμλίνο

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν το λογισμικό της ρωσικής Kaspersky - Για δεσμούς με το Κρεμλίνο

Το κτήριο της εταιρίας στη Μόσχα (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Pavel Golovkin, File

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ μετά το Tik Tok μπαίνει η ρωσική εταιρεία λογισμικού προστασίας από ιούς, Kaspersky.  

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να απαγορεύσουν την πώληση του λογισμικού λόγω των φερόμενων δεσμών της με το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με την υπουργό Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο διαπιστώθηκε ότι η επιρροή της Μόσχας στην εταιρεία αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τις υποδομές και τις υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Η ίδια δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να αναλάβουν δράση λόγω της «ικανότητας και... πρόθεσης της Ρωσίας να συλλέξει και να θέσει ως όπλο τις προσωπικές πληροφορίες των Αμερικανών».

«Η Kaspersky γενικά δεν θα είναι πλέον σε θέση, μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων, να πωλεί το λογισμικό της εντός των Ηνωμένων Πολιτειών ή να παρέχει ενημερώσεις σε λογισμικό που είναι ήδη σε χρήση», δήλωσε το Υπουργείο Εμπορίου.

Η Kaspersky δήλωσε ότι προτίθεται να ακολουθήσει «όλες τις νομικά διαθέσιμες επιλογές» για να καταπολεμήσει την απαγόρευση και αρνήθηκε ότι συμμετείχε σε οποιαδήποτε δραστηριότητα που απειλούσε την ασφάλεια των ΗΠΑ.

Το σχέδιο θα απαγορεύσει ουσιαστικά τη λήψη ενημερώσεων λογισμικού, τη μεταπώληση και την αδειοδότηση του προϊόντος από τις 29 Σεπτεμβρίου και οι νέες επιχειρήσεις θα περιοριστούν εντός 30 ημερών από την ανακοίνωση.

Η εταιρεία αποτελεί εδώ και καιρό στόχο των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ. Το 2017, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας απαγόρευσε το κορυφαίο προϊόν antivirus της από τα ομοσπονδιακά δίκτυα, ισχυριζόμενο δεσμούς με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Ενώ η πολυεθνική εταιρεία έχει την έδρα της στη Μόσχα, διαθέτει γραφεία σε 31 χώρες σε όλο τον κόσμο, εξυπηρετώντας περισσότερους από 400 εκατομμύρια χρήστες και 270.000 εταιρικούς πελάτες σε περισσότερες από 200 χώρες, ανέφερε το Υπουργείο Εμπορίου.

Ο αριθμός των πελατών που επηρεάζονται στις ΗΠΑ δεν είναι γνωστό.

Στην αντεπίθεση το Tik Tok

Σφοδρά πυρά κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε η ByteDance η εταιρία πίσω από την εφαρμογή του Tik Tok , υποστηρίζοντας πως ο νόμος της κυβέρνησης Μπάιντεν που επιβάλλει τελεσίγραφο «πώλησης ή απαγόρευσης» του αμερικανικού βραχίονα είναι αντισυνταγματικός και θα πρέπει να ανατραπεί.

Δικηγόροι του Τik Tok κατέθεσαν υπόμνημα με τα επιχειρήματά τους, ενώ παράλληλα από την εταιρία δόθηκαν στη δημοσιότητα εσωτερικά έγγραφα από αδιέξοδες, μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ που, σύμφωνα με τη ByteDance, αποδεικνύουν πως η αμερικανική πλευρά δεν έδρασε «καλή τη πίστει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ