ΚΟΣΜΟΣ

Τείχος στα σύνορα με τη Νότια Κορέα κατασκευάζει ο Κιμ - Ανταλλαγή προειδοποιητικών πυρών

Τείχος στα σύνορα με τη Νότια Κορέα κατασκευάζει ο Κιμ - Ανταλλαγή προειδοποιητικών πυρών

Νοτιοκορεάτες στρατιώτες στη γέφυρα που οδηγεί στην αποστρατικοποιημένη ζώνη (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Lee Jin-man

Η ένταση στα σύνορα Βορείου και Νοτίου Κορέας παραμένει στο κόκκινο καθώς για τρίτη φορά μέσα στον Ιούνιο υπήρξε ανταλλαγή πυρών, την ώρα που δορυφορικές εικόνες δείχνουν την Πιονγκγιάνγκ  να κατασκευάζει τείχος.  

Η Βόρεια Κορέα φαίνεται να κατασκευάζει τμήματα ενός τείχους σε διάφορα σημεία κοντά στα σύνορά της με τη Νότια Κορέα, όπως αποκαλύπτουν νέες δορυφορικές εικόνες.

Οι εικόνες που αναλύθηκαν από το BBC Verify δείχνουν επίσης ότι έχει καθαριστεί έδαφος εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, κάτι που σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε να αποτελεί παραβίαση της μακροχρόνιας εκεχειρίας με τη Νότια Κορέα.

Η αποστρατικοποιημένη ζώνη είναι μια νεκρή ζώνη πλάτους τεσσάρων χιλιομέτρων μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε πόλεμο, αφού δεν υπέγραψαν ποτέ συνθήκη ειρήνης. Χωρίζεται στα δύο, με κάθε πλευρά να ελέγχεται από τα αντίστοιχα έθνη.

Αυτή η πρόσφατη δραστηριότητα είναι «ασυνήθιστη», σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, και έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

«Σε αυτό το σημείο μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι η Βόρεια Κορέα επιδιώκει να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία και τις οχυρώσεις της κατά μήκος των συνόρων», λέει ο Σρέγιας Ρέντι, ανταποκριτής στον εξειδικευμένο ιστότοπο NK News, που εδρεύει στη Σεούλ.

Πυροβολισμοί στα σύνορα

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν την Παρασκευή (21/6) πως μέλη τους άνοιξαν προειδοποιητικά πυρά για να αναγκάσουν βορειοκορεάτες στρατιώτες που είχαν περάσει τα σύνορα για βραχύ χρονικό διάστημα να γυρίσουν πίσω, στο τρίτο επεισόδιο αυτής της φύσης τον Ιούνιο.

«Βορειοκορεάτες στρατιώτες (...) εντός της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης, στον κεντρικό τομέα του μετώπου, πέρασαν τη στρατιωτική διαχωριστική γραμμή. Έπειτα από ειδοποιήσεις και προειδοποιητικά πυρά του στρατού μας, οι βορειοκορεάτες στρατιώτες αποσύρθηκαν στον βορρά», ανέφερε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Νότιας Κορέας.

Οι σχέσεις της Βόρειας και της Νότιας Κορέας έχουν φθάσει στο χειρότερο σημείο τους τις τελευταίες δεκαετίες.

Από τεχνική σκοπιά, τα δυο κράτη παραμένουν σε εμπόλεμη κατάσταση, καθώς ο πόλεμος ανάμεσά τους (1950-1953) δεν τερματίστηκε παρά με απλή ανακωχή, ουδέποτε υπογράφτηκε συνθήκη ειρήνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ