ΚΟΣΜΟΣ

Θερμή υποδοχή στον Πούτιν από τον Κιμ - Πρώτη επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα μετά από 24 χρόνια

Θερμή υποδοχή στον Πούτιν από τον Κιμ - Πρώτη επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα μετά από 24 χρόνια

O Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Βλάντιμιρ Πούτιν

Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Λαμπρή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξε ο πρόεδρος της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα. 

Ο Κιμ αγκάλιασε τον Πούτιν κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ για τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (19/6).

Το ταξίδι έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς ο Πούτιν πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας εδώ και 24 χρόνια. Πρόκειται για μια επίσκεψη που ενδέχεται να αναδιαμορφώσει τις σχέσεις Ρωσίας-Βόρειας Κορέας δεκαετιών, σε μια εποχή που και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν διεθνή απομόνωση.

Αυτή είναι η δεύτερη συνάντηση των δύο ηγετών μέσα σε ένα χρόνο, αφού ο Κιμ πήγε στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας τον περασμένο Σεπτέμβριο για μια σύνοδο κορυφής με τον Πούτιν.

Ο Πούτιν ταξιδεύει με μια σειρά Ρώσων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η ατζέντα περιλαμβάνει κατ' ιδίαν συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών, καθώς και εορταστική συναυλία, κρατική δεξίωση, τιμητικές φρουρές, υπογραφές εγγράφων και δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, όπως ανέφερε ο σύμβουλος του Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ.

Τι λένε οι Βορειοκορεάτες για τη συνάντηση

Το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Βόρειας Κορέας περιέγραψε τη συνάντησή τους ως ιστορικό γεγονός που αποδεικνύει το «αήττητο και την ανθεκτικότητα της φιλίας και της ενότητας των δύο εθνών.

Πριν από την άφιξή του ο Πούτιν σε μια ένδειξη ότι η Ρωσία, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ασκεί βέτο και επανεκτιμά την προσέγγισή της στη Βόρεια Κορέα, ο Ρώσος πρόεδρος επαίνεσε την Πιονγκγιάνγκ για την αντίσταση που επέδειξε στις οικονομικές πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις απειλές των ΗΠΑ.

Σε ένα άρθρο στην πρώτη σελίδα της κύριας εφημερίδας του κυβερνώντος κόμματος της Βόρειας Κορέας, υποσχέθηκε να «αναπτύξει εναλλακτικούς μηχανισμούς εμπορίου και αμοιβαίου διακανονισμού που δεν ελέγχονται από τη Δύση και να «οικοδομήσει μια ισότιμη και αδιαίρετη αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρασία».

Το άρθρο του Πούτιν αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει μια ευκαιρία για την οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας στο πλαίσιο ενός οικονομικού μπλοκ κατά της Δύσης με επικεφαλής τη Ρωσία, ένα μήνυμα που είναι πιθανό να αρέσει στον Κιμ Γιονγκ Ουν, έγραψε η Ρέιτσελ Μινγιούνγκ Λι, αναλύτρια του προγράμματος 38 North στην Ουάσινγκτον.

«Εάν η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί τη Ρωσία ως βιώσιμο μακροπρόθεσμο εταίρο για τη βελτίωση της οικονομίας της -όσο παράλογο και αν φαίνεται αυτό σε κάποιους- υπάρχει ακόμη μικρότερο κίνητρο για να προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες», ανέφερε η ίδια σε έκθεσή της.

Χιλιάδες Βορειοκορεάτες στους δρόμους

Φωτογραφίες των ρωσικών μέσων ενημέρωσης έδειξαν στρατιώτες και μεγάλο πλήθος πολιτών να έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία δίπλα στον ποταμό Taedong που διασχίζει την πρωτεύουσα, μεταξύ των οποίων παιδιά που κρατούσαν μπαλόνια και γιγαντιαία πορτρέτα των δύο ηγετών, ενώ εθνικές σημαίες κοσμούσαν την Αίθουσα Μεγάλων Λαϊκών Μελετών.

Άλλα πλάνα που είδαν το φως της δημοσιότητας έδειξαν πλήθος κόσμου να έχει παραταχθεί στους δρόμους για να υποδεχθούν την αυτοκινητοπομπή του Πούτιν ενώ περνούσε μέσα από την Πιονγκγιάνγκ.

Μερικοί εθεάθησαν να κρατούν λουλούδια και να ανεμίζουν ρωσικές και βορειοκορεατικές σημαίες.