ΚΟΣΜΟΣ

Η σπάνια συνάντηση Πούτιν - Κιμ Γιονγκ Ουν στη Βόρεια Κορέα με φόντο την προμήθεια όπλων

Η σπάνια συνάντηση Πούτιν - Κιμ Γιονγκ Ουν στη Βόρεια Κορέα με φόντο την προμήθεια όπλων

Θερμή υποδοχή του Πούτιν στο αεροδρόμιο της Βόρειας Κορέας

SERGEI KARPUKHIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Στη Βόρεια Κορέα για διήμερη επίσκεψη, την πρώτη μετά από 24 χρόνια, έφτασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, επιδιώκοντας στενότερες σχέσεις με τον ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, τον οποίο και θα συναντήσει μέσα στις επόμενες ώρες σε ένδειξη της βαθύτερης ευθυγράμμισης των δύο χωρών και της ανάγκης της Μόσχας να προμηθευτεί όπλα από την Πιονγκγιάνγκ για να διατηρήσει τον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Οι δρόμοι της Πιονγκγιάνγκ ήταν στολισμένοι με ρωσικές σημαίες και αφίσες του Πούτιν πριν από την άφιξή του τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (τοπική ώρα) – η πρώτη του επίσκεψη στη χώρα από το 2000.

Η επίσκεψη αυτής της εβδομάδας είναι ένα σπάνιο ταξίδι στο εξωτερικό για τον Πούτιν από τότε που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία το 2022 και μια στιγμή «κλειδί» για τον Κιμ, ο οποίος δεν έχει φιλοξενήσει άλλον παγκόσμιο ηγέτη στην πολιτικά απομονωμένη χώρα του από την πανδημία του Covid-19.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσγειώθηκε στην Πιονγκγιάνγκ, την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας», ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. Ο Πούτιν ευχαρίστησε τη Βόρεια Κορέα για την υποστήριξή της στην εισβολή του στην Ουκρανία και δήλωσε ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στενά για να ξεπεράσουν τις δυτικές κυρώσεις.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα ότι η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει σταθερά τις ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας που διεξάγονται στην Ουκρανία», έγραψε ο Πούτιν στο άρθρο που δημοσιεύθηκε από το Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κορέας (KCNA).

Ανέφερε ακόμη ότι οι δύο χώρες «αναπτύσσουν τώρα ενεργά την πολύπλευρη εταιρική σχέση», για παράδειγμα διατηρώντας την «κοινή γραμμή και στάση της Μόσχας και της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ».

Ο Ρώσος πρόεδρος σημειώνει ότι οι δύο χώρες θα επιδιώξουν επίσης βαθύτερους δεσμούς στον τουρισμό, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Είπε, ακόμη, ότι οι χώρες θα συνεχίσουν να αγωνίζονται «αποφασιστικά» εναντίον των προσπαθειών της Δύσης, όπως τις χαρακτήρισε, «να εμποδίσουν την εγκαθίδρυση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης που βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό της δικαιοσύνης».

Μετά την επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα, ο Πούτιν έχει προγραμματιστεί να ταξιδέψει στο Ανόι σε μια επίδειξη των δεσμών του κομμουνιστικού κυβερνώντος Βιετνάμ με τη Ρωσία που είναι πιθανό να καταδικάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ