ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Είμαστε κοντά στο σημείο χωρίς επιστροφή - Οι όροι του για κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν

(Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Ο «εγωισμός και η υποκρισία των δυτικών χωρών» έχει οδηγήσει σε μια «επικίνδυνη τροπή των γεγονότων» και έχουμε «πλησιάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή», δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η δυσοίωνη αυτή δήλωση του προέδρου της Ρωσίας έγινε σε συνάντηση με αξιωματούχους του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών με το βλέμμα φυσικά στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Οι όροι για να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Ουκρανία

Ο Πούτιν έθεσε ξεκάθαρους όρους για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία.

Είπε ότι η Ρωσία θα ήταν έτοιμη για τέτοιες συνομιλίες «αύριο» εάν τα ουκρανικά στρατεύματα αποσυρθούν από τις περιοχές Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ντονέτσκ και Λουχάνσκ και εάν η Ουκρανία εγκαταλείψει τα σχέδιά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Εάν η Ουκρανία συμφωνούσε με αυτούς τους όρους, είπε ότι η Ρωσία θα σταματούσε τα πυρά και θα ξεκινούσε διαπραγματεύσεις.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ορκιστεί να απελευθερώσει όλες τις κατεχόμενες περιοχές από τον ρωσικό έλεγχο - και ο ίδιος δήλωσε ότι όλες οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να εγκαταλείψουν την Ουκρανία ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

Δριμύ κατηγορώ προς τις ΗΠΑ

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου δεν δίστασε ακόμη να κατηγορήσει την Ουάσινγκτον ότι υπονομεύει την παγκόσμια ασφάλεια λόγω της εξόδου της από τις συμφωνίες για τους εξοπλισμούς.

«Η Ουάσινγκτον έχει αποχωρήσει μονομερώς από διάφορες συνθήκες ελέγχου των όπλων», είπε.

«Στο τέλος της ημέρας, ο εγωισμός και η υποκρισία των δυτικών χωρών οδήγησαν σε μια επικίνδυνη τροπή των γεγονότων και έχουμε φτάσει κοντά σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή», πρόσθεσε.

«Ήθελαν να προκαλέσουν μια στρατηγική ήττα στη Ρωσία παρά τα πυρηνικά της οπλοστάσια, αυτό είναι το νόημα της δυτικής πολιτικής.

«Είτε αδυνατούν να κατανοήσουν τις απειλές που δημιουργούν είτε απλά πιστεύουν στην ατιμωρησία και την αποκλειστικότητά τους. Και τα δύο μπορούν να οδηγήσουν σε τραγωδίες».

Το 2019, οι ΗΠΑ αποχώρησαν επίσημα από μια βασική πυρηνική συνθήκη με τη Ρωσία.

Η Συνθήκη Πυρηνικών Δυνάμεων Ενδιάμεσου Βεληνεκούς (INF) υπογράφηκε από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν και τον σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ το 1987 και απαγόρευε πυραύλους με βεληνεκές μεταξύ 310-3.400 μιλίων.

Όμως οι ΗΠΑ αποχώρησαν από αυτήν, υποστηρίζοντας ότι υπονομεύει τα συμφέροντα της εθνικής τους ασφάλειας.

Και στη συνέχεια, το 2023, η Ρωσία ανέστειλε τη συμμετοχή της στη Νέα Συνθήκη Μείωσης Στρατηγικών Όπλων (New START) του 2010 με τις ΗΠΑ, η οποία περιορίζει τον αριθμό των στρατηγικών πυρηνικών κεφαλών που μπορούν να αναπτύξουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

Ακόμη τόνισε πως η κλοπή ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τη Δύση «δεν θα μείνει ατιμώρητη».

Η δήλωση αναφερόταν στην απόφαση των ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7) αποδεσμεύσει τόκους 50 δισ. προς την Ουκρανία από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχει προκαλέσει την οργή της Μόσχας.

Το δυτικό μοντέλο καταρρέει

«Προφανώς, γινόμαστε μάρτυρες της κατάρρευσης του ευρωατλαντικού συστήματος ασφαλείας. Σήμερα απλά δεν υπάρχει, πρέπει ουσιαστικά να δημιουργηθεί εκ νέου», δήλωσε ακόμη.

«Όλα αυτά απαιτούν από εμάς, μαζί με τους εταίρους μας, με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, και είναι πολλές, να επεξεργαστούμε τις δικές μας επιλογές για τη διασφάλιση της ασφάλειας στην Ευρασία, προτείνοντάς τες στη συνέχεια για ευρύτερη διεθνή συζήτηση», υπογράμμισε ακόμη.

«Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε από το γεγονός ότι η μελλοντική αρχιτεκτονική ασφάλειας είναι ανοικτή σε όλες τις ευρασιατικές χώρες που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη δημιουργία της. Το σε όλους σημαίνει φυσικά και τις ευρωπαϊκές χώρες και τις χώρες του ΝΑΤΟ», τόνισε ακόμη.

«Ζούμε στην ίδια ήπειρο. Ό,τι κι αν συμβεί, δεν μπορείτε να αλλάξετε τη γεωγραφία. Θα πρέπει να συνυπάρξουμε και να συνεργαστούμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης