ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανικές κυρώσεις σε πετρελαιοφόρα του «σκιώδους» στόλου του Πούτιν 

Βρετανικές κυρώσεις σε πετρελαιοφόρα του «σκιώδους» στόλου του Πούτιν 
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ στη διάσκεψη στο Borgo Egnazia στην Aπουλία της Ιταλίας. AP Photo/Luca Bruno

Για πρώτη φορά το Λονδίνο θέτει στο στόχαστρο κυρώσεων πλοία που παραβιάζουν τους περιορισμούς στο εμπόριο ρωσικού πετρελαίου. Η Βρετανία επέβαλε σήμερα (13/6) κυρώσεις σε πλοία του «σκιώδους στόλου» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν τα οποία - σύμφωνα με το Λονδίνο - παρακάμπτουν τις δυτικές κυρώσεις και εξυπηρετούν τα ρωσικά ενεργειακά συμφέροντα.

Τα μέτρα αυτά, μέρος των 50 νέων κυρώσεων σε συντονισμό με τους εταίρους στην Ομάδα των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7), θέτουν επίσης στο στόχαστρο προμηθευτές πυρομαχικών, εργαλειομηχανών, μικροηλεκτρονικής και επιμελητείας στον στρατό της Ρωσίας, περιλαμβανομένων οντοτήτων που εδρεύουν στην Κίνα, στο Ισραήλ, στο Κιργιστάν και στην Τουρκία, ανέφερε η κυβέρνηση.

«Οι ενέργειες σήμερα περιλαμβάνουν τις πρώτες κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με στόχο πλοία στον σκιώδη στόλο του Πούτιν, που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία προκειμένου να παρακάμψει της κυρώσεις του ΗΒ και της G7 και να συνεχίσει ελεύθερη το εμπόριο ρωσικού πετρελαίου», ανέφερε κυβερνητική ανακοίνωση.

Η Βρετανία επέβαλε επίσης κυρώσεις στην κορυφαία χρηματοοικονομική πλατφόρμα, Moscow Exchange, λέγοντας πως εξασφάλισε κέρδη από το Κρεμλίνο ή υποστήριξε τη ρωσική εξουσία, «συνεχίζοντας την εργασία σε έναν τομέα στρατηγικής σημασίας».

Χθες, Τετάρτη (12/6), οι κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του ίδιου θεσμού προκάλεσαν άμεση αναστολή της διαπραγμάτευσης σε δολάρια και ευρώ στην κορυφαία χρηματοοικονομική πλατφόρμα της.

«Σήμερα, αυξάνουμε γι΄άλλη μια φορά την οικονομική πίεση μέσω κυρώσεων ώστε να πιεστεί η ικανότητα της Ρωσίας να χρηματοδοτεί την πολεμική μηχανή της», ανέφερε στην ανακοίνωση ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, που συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής της G7 στην Ιταλία.

«Ο Πούτιν πρέπει να χάσει, και το να αποκοπεί η ικανότητά του να χρηματοδοτεί μια παρατεταμένη σύγκρουση είναι απολύτως ζωτικής σημασίας».

Italy G7 OMADA G7

Σαρλ Μισέλ, Ολαφ Σολτς, Τζαστιν Τριντό, Εμανουέλ Μακρόν, Τζόρτζια Μελόνι, Τζο Μπάιντεν, Φούμιο Κισίντα, Ρίσι Σούνακ και Ούρσουλα Φον ντεν Λάιεν: Οι ηγέτες της ομάδας G7 στη διάσκεψη στο Borgo Egnazia στην Aπουλια της Ιταλίας.

AP Photo/Alex Brandon, Pool

Καθώς η ετήσια σύνοδος κορυφής των χωρών της G7 ξεκινά τις εργασίες της, η Βρετανία δεσμεύθηκε επίσης να παράσχει διμερή βοήθεια ύψους 242 εκατομμυρίων στερλινών στην Ουκρανία ώστε να υποστηρίξει τις άμεσες ανθρωπιστικές και ενεργειακές ανάγκες της καθώς και τις ανάγκες σταθεροποίησής της.

Οι ηγέτες της G7 αναμένεται να ανακοινώσουν το περίγραμμα ενός πολυετούς δανείου με τη χρήση των κερδών από τα δεσμευμένα ρωσικά κεφάλαια, το οποίο νομομαθείς θα οριστικοποιήσουν στη συνέχεια με σκοπό τη συγκέντρωση μετρητών μέχρι τα τέλη του έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ