ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Το Λικούντ μείωσε την απόσταση με το κεντρώο κόμμα Εθνικής Ενότητας του Μπένι Γκαντς

Ισραήλ: Το Λικούντ μείωσε την απόσταση με το κεντρώο κόμμα Εθνικής Ενότητας του Μπένι Γκαντς

Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου, ο Γιόαβ Γκάλαντ και ο Μπένι Γκαντς

(Abir Sultan/Pool Photo via AP, File)

Το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου μείωσε την διαφορά του με το κεντρώο κόμμα Εθνική Ενότητα του πρώην υπουργού Μπένι Γκαντς που αποχώρησε την περασμένη Κυριακή από το πολεμικό συμβούλιο που συγκροτήθηκε στο Ισραήλ για την διαχείριση του πολέμου στην Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με δύο νέες δημοσκοπήσεις.

Οι δημοσκοπήσεις πραγματοποιήθηκαν για τις εφημερίδες Ma'ariv και Israel Hayom και δείχνουν ότι το Λικούντ θα καταλάμβανε 21 έδρες στην Κνεσέτ, ενώ το κόμμα Εθνική Ενότητα 24. Η τελευταία δημοσκόπηση της Ma'ariv την περασμένη εβδομάδα έδειχνε ότι το κόμμα του Μπένι Γκαντς θα καταλάμβανε 27 έδρες, ενώ στις αρχές του έτους εξασφάλιζε 30 έδρες.

Η δημοσκόπηση της Ma'ariv δείχνει ότι ο κυβερνών συνασπισμός θα καταλάμβανε 52 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ, έναντι 58 για τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης. Τις υπόλοιπες 10 έδρες θα καταλάμβαναν ο Ενωμένος Αραβικός Συνδυασμός και η αριστερή συμμαχία Hadash-Ta'al.

Η δημοσκόπηση της Israel Hayom δίνει στον κυβερνώντα συνασπισμό στις 50 έδρες έναντι 61 εδρών για τα κόμματα της αντιπολίτευσης και 9 εδρών για τον Ενωμένο Αραβικό Συνδυασμό και την αριστερή συμμαχία Hadash-Ta'al.

Και οι δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα προτιμούσε τον Μπένι Γκαντς ως πρωθυπουργό έναντι του Νετανιάχου. Ωστόσο, η δημοσκόπηση της Israel Hayom δείχνει ότι, αν ο πρώην πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ ενώσει τις δυνάμεις του με τον Αβίγκντορ Λίμπερμαν και τον Γκίντεον Σάαρ, δύο κεντροδεξιούς πολιτικούς εκτός του πλαισίου του Λικούντ, η συμμαχία θα νικούσε τόσο το Λικούντ όσο και το κόμμα της Εθνικής Ενότητας.

Ο Μπένι Γκαντς, πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού και πρώην υπουργός Αμυνας, εισήλθε στην κυβέρνηση συνασπισμού του Νετανιάχου στο πλαίσιο επίδειξης πνεύματος εθνικής ενότητας μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Διαφώνησε κατ' επανάληψιν με τη διαχείριση του πολέμου και, αφού απαίτησε να υπάρξει συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο για τον πόλεμο στην Γάζα, τελικά παραιτήθηκε από την κυβέρνηση.

Ο υπόδικος με κατηγορίες για διαφθορά Νετανιάχου, ο οποίος, όπως ευρέως θεωρείται, έχει την ευθύνη για τα κενά ασφαλείας που επέτρεψαν την εκδήλωση της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, έχει αρνηθεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και, αν ο κυβερνητικός συνασπισμός διατηρηθεί μέχρι τότε, θα αντιμετωπίσει τους ισραηλινούς ψηφοφόρους το 2026.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ