ΚΟΣΜΟΣ

Σε εξέλιξη η Σύνοδος της G7: Η στήριξη στην Ουκρανία και η συνεργασία με την Αφρική στην ατζέντα

Σε εξέλιξη η Σύνοδος της G7: Η στήριξη στην Ουκρανία και η συνεργασία με την Αφρική στην ατζέντα

H ομάδα της G7 λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση. 

ΑP Photo

Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής της G7 στην Αποuλία της Ιταλίας, με το ουκρανικό και τη συνεργασία με την Αφρική να βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας. 

Εκτός από τους πρωθυπουργούς και αρχηγούς κρατών των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη προσκεκλημένοι στην σύνοδο είναι, μεταξύ άλλων, ο πάπας Φραγκίσκος, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Αργεντινός πρόεδρος Χαβιέρ Μιλέι και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μελόνι: Η ομάδα G7 δεν είναι οχυρό, προσφέρουμε αξίες

«Η ομάδα χωρών του G7 δεν είναι οχυρό, το οποίο κάποιος πρέπει να υπερασπισθεί, αλλά μια σειρά αξιών που προσφέρουμε στον κόσμο, για να πετύχουμε κοινή ανάπτυξη», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου κορυφής των επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη στην Απουλία της Κάτω Ιταλίας.

«Πρέπει να κάνουμε πολλή δουλειά, αλλά είμαι βέβαιη ότι τις δυο αυτές ημέρες θα καταφέρουμε να προωθήσουμε έναν διάλογο που θα μπορέσει να μας προσφέρει ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα», πρόσθεσε η Μελόνι.

melon biden

H Tζόρτζια Μελόνι με τον Τζο Μπάιντεν, λίγο πριν ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής.

AP Photo

Σάλιβαν: Πρόοδος στις συνομιλίες για τη χρήση των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων

«Πολύ καλή πρόοδος» έχει σημειωθεί στις προσπάθειες να χρησιμοποιηθούν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, προσθέτοντας ότι οι ηγέτες της G7 «ελπίζουν» να καταλήξουν σε συμφωνία ήδη από σήμερα.

«Έχει σημειωθεί πολύ καλή πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών προκειμένου να υπάρξει συμφωνία», επεσήμανε ο Σάλιβαν, ο οποίος συνοδεύει τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη σύνοδο κορυφής της G7 που ξεκινά σήμερα στην Ιταλία.

«Ελπίζουμε ότι εδώ, στη συνάντηση των ηγετών σήμερα, θα παρουσιάσουμε ένα κοινό όραμα», τόνισε ο ίδιος μιλώντας σε δημοσιογράφους λίγο πριν την έναρξη της συνόδου κορυφής.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Σάλιβαν, οι ηγέτες της Ομάδας των 7 συμφωνούν περισσότερο από ποτέ σε βασικά ζητήματα, περιλαμβανομένης της υπερβάλλουσας βιομηχανικής δυναμικότητας της Κίνας.

Παράλληλα ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ σημείωσε ότι το Ισραήλ στηρίζει την πρόταση εκεχειρίας την οποία παρουσίασε στις 31 Μαΐου ο Μπάιντεν, εξηγώντας ότι στόχος τώρα είναι να γεφυρωθούν οι διαφωνίες με τη Χαμάς ώστε να υπάρξει σύντομα συμφωνία.

Ο Σάλιβαν δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενθαρρύνει τη Χαμάς να δεχθεί την πρόταση και να αποφύγει να περιέλθουν σε τέλμα οι διαπραγματεύσεις.

Italy G7

Στιγμιότυπο από τη Σύνοδο Κορυφής της G7.

ΑP Photo

Ο Ζελένσκι αναμένει απαντήσεις

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι αναμένει να ληφθούν «σημαντικές αποφάσεις» στη σύνοδο κορυφής της G7 που ξεκινά σήμερα την Ιταλία, κυρίως την υπογραφή συμφωνιών ασφαλείας με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

«Μεγάλο μέρος (αυτής της συνόδου) θα αφιερωθεί στην Ουκρανία, στην άμυνά μας και την οικονομική μας ανθεκτικότητα. Αναμένουμε ότι θα ληφθούν σημαντικές αποφάσεις σήμερα», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram.

Η Ουκρανία πρόκειται επίσης να υπογράψει διμερείς συμφωνίες συνεργασίας με την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, με τον Ζελένσκι να τονίζει: «Το κείμενο με τις ΗΠΑ θα είναι χωρίς προηγούμενο, όπως θα πρέπει να είναι για τους ηγέτες που στηρίζουν την Ουκρανία».

Ο Ουκρανός πρόεδρος επεσήμανε στο Telegram ότι στο περιθώριο της συνόδου της G7 θα έχει συναντήσεις με τους ηγέτες των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Καναδά, της Βρετανίας, την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη διευθύνουσα σύμβουλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Παράλληλα ο Ζελένσκι διευκρίνισε ότι από τις συναντήσεις αυτές το Κίεβο αναμένει κυρίως αποφάσεις που θα αφορούν την πιο γρήγορη εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων, τις πιο άμεσες παραδόσεις αεροσκαφών στην Ουκρανία και την απόκτηση περισσότερων μέσων αντιαεροπορικής άμυνας, όπως και μεγάλου βεληνεκούς όπλα.

Οι χώρες της G7, που είναι μεταξύ των σημαντικότερων υποστηρικτών της Ουκρανίας μετά τη ρωσική εισβολή, αναμένεται να συζητήσουν και μια μεγάλη συμφωνία χάρη στην οποία θα αποδεσμευθεί δάνειο ύψους 50 δισεκ. δολαρίων για το Κίεβο, για το οποίο θα χρησιμεύσουν ως εγγυήσεις τα μελλοντικά κέρδη από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Το Κίεβο χαιρέτισε εξάλλου σήμερα τις νέες κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ χθες Τετάρτη και οι οποίες έχουν στόχο να περιορίσουν τη ρωσική αμυντική παραγωγή στοχοθετώνας οντότητες στη Ρωσία αλλά και σε άλλες χώρες όπως η Κίνα, η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Χαιρετίζουμε κυρίως τα αυστηρά μέτρα που ελήφθησαν εις βάρος του αμυντικού τομέα της Ρωσίας και της πρόσβασής του σε τεχνολογία και πόρους από το εξωτερικό», σχολίασε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στο Χ.

«Είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ασφάλεια να προκαλέσουμε ασφυξία στην πολεμική μηχανή του Πούτιν. Κάθε όπλο που δεν μπορεί να παράξει η Ρωσία (…) είναι μια ζωή που σώθηκε», πρόσθεσε.

Μετά τη σύνοδο κορυφής της G7, ακολουθεί το σαββατοκύριακο μια διάσκεψη για την ειρήνη στην Ουκρανία, η οποία θα διεξαχθεί στην Ελβετία με τη συμμετοχή περίπου 90 χωρών και οργανισμών και στόχο τον τερματισμό του πολέμου.