ΚΟΣΜΟΣ

Φρανσουάζ Αρντί: H φωνή της θα μας ταξιδεύει για πάντα στα ρομαντικά '60s

Φρανσουάζ Αρντί: H φωνή της θα μας ταξιδεύει για πάντα στα ρομαντικά '60s
Η Φρανσουάζ Αρντί AP

Η Φρανσουάζ Αρντί υπήρξε μια πολύ αγαπημένη φωνή, μία γυναίκα που αγαπήθηκε πολύ κι έδωσε αγάπη με τη φωνή και την ύπαρξη της. Η Φρανσουάζ Αρντί είχε μπει καιρό τώρα στο πάνθεον των καλλιτεχνών που άφησαν το στίγμα τους στην ποπ κουλτούρα από την δεκαετία του 1960 και μετά.

Στην κορύφωση του φαινομένου της βρετανικής μουσικής εισβολής, η Αρντί προσπάθησε να εκσυγχρονίσει τη μουσική της, επιλέγοντας να αφήσει την κακή ποιότητα των γαλλικών στούντιο και των άπειρων μηχανικών ήχου για να ηχογραφήσει τα τραγούδια της στα στούντιο της Pye Records στο Λονδίνο.

Κάπως έτσι άρχισε η άνοδος της προς τη φήμη. Ποτέ όμως δεν έγινε αυτό που λέμε τόσο διάσημη ώστε να μην είναι ποιοτική. Πάντα διατηρούσε μία ισορροπία στα τραγούδια της. Στη διάρκεια της μακροχρόνιας και επιτυχημένης της μουσικής πορείας «έσπασε» πολλές καρδιές και μάλιστα πολλών γνωστών καλλιτεχνών.

Ο Bob Dylan ήταν ένα από τα «θύματά» της χωρίς καν να την έχει συναντήσει από κοντά. Ο Ντύλαν, μάλιστα, απαίτησε σε ένα live του στο Παρίσι, το 1966, να πάει να τον συναντήσει, αλλιώς δεν θα έβγαινε στη σκηνή.

Με την πάροδο των χρόνων η Φρανσουάζ Αρντί παρέδωσε μερικές εξαιρετικές, διαφορετικού ύφους ηχογραφήσεις και αναδείχθηκε σε είδωλο της πoπ κουλτούρας, όπως και του γαλλικού πολιτισμού.

Πολλοί σημαντικοί ογκόλιθοι της σύχγρονης μουσικής, όπως ο Iggy Pop, o Mick Jagger και ο John Lennon, μαγεύτηκαν από την ομορφιά και τη φωνή της, μία φωνή που θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας.

Αν και η μουσική της Αρντί κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα ειδών, διατήρησε έναν χαρακτηριστικό ήχο από την αρχή της καριέρας της που καθορίστηκε από τα λαμπερά άλτο φωνητικά της και την προτίμησή της για μελαγχολικά τραγούδια.

Έζησε μια γεμάτη ζωή, κατά τη διάρκεια της οποίας δημιούργησε πολλά - κλασικά πλέον - τραγούδια.

Έζησε σε μία πολύ αυστηρή και συντηριτική οικογένεια αλλά κατάφερε να ξεφύγει από αυτό το πλαίσιο. Η επαφή της με την ποπ μουσική της εποχής ξεκίνησε στις αρχές της εφηβείας της, όταν άκουγε φανατικά τα βράδια τον αγγλόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό του Παρισιού «Radio Luxembourg». Μέσα από αυτόν αγάπησε καλλιτέχνες όπως ο Elvis, ο Cliff Richard, οι Everly Brothers και οι Shadows.

Έφυγε από τη ζωή χτες. Η Φρανσουάζ Αρντί έπασχε από καρκίνο από το 2004 και είχε υποβληθεί επί χρόνια σε ακτινοθεραπείες αλλά και άλλου είδους θεραπείες για την ασθένεια. Το 2015 τέθηκε για λίγο σε τεχνητό κώμα μετά την επιδείνωση της κατάστασής της, ενώ είχε προβλήματα με την ομιλία, την κατάποση και την αναπνοή τα χρόνια που ακολούθησαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ