ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Το φαινόμενο «Swiftonomics» - Πώς η Τέιλορ Σουίφτ υπαγορεύει τους όρους στη μουσική βιομηχανία

Το φαινόμενο «Swiftonomics» - Πώς η Τέιλορ Σουίφτ υπαγορεύει τους όρους στη μουσική βιομηχανία

Η Taylor Swift εμφανίζεται στο Paris Le Defence Arena ως μέρος της συναυλίας της Eras Tour στο Παρίσι, Πέμπτη 9 Μαΐου 2024.

Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Η περιοδεία Eras που έφτασε στο Εδιμβούργο υπολογίζεται ότι ωθεί την περιουσία της πολύ πάνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Το Forbes υπολογίζει ότι αξίζει 600 εκατομμύρια δολάρια από την απόδοση των πωλήσεων και ο κατάλογος της αξίζει πολύ παραπάνω, ενώ έχει ακίνητη περιουσία αξίας περίπου 125 εκατομμυρίων δολαρίων. Άλλοι μουσικοί που έχουν φτάσει σε τέτοια ύψη επενδύουν τα μουσικά τους κέρδη σε άλλα εγχειρήματα.

Η Swift κερδίζει χρήματα με έξυπνη μόχλευση της ισχύος της στην αγορά. Κι όλο αυτό είναι γνωστό ως «Swiftonomics».

Η 34χρονη είναι έξυπνη και έχει γίνει πολύ πλούσια τόσο υπαγορεύοντας όρους στα αφεντικά της μουσικής βιομηχανίας όσο και πουλώντας ασταμάτητα. Και την αγαπούν γι' αυτό.

Αφού πούλησε τα δικαιώματα των προηγούμενων ηχογραφήσεων της σε μια επενδυτική εταιρεία, επαναστάτησε ενάντια στους περιορισμούς της στην καλλιτεχνική της ελευθερία. Παρόλο που η επενδυτική εταιρεία είχε δικαιώματα σε αυτές τις ηχογραφήσεις, διατήρησε τα δικαιώματα του συνθέτη και έχει ηχογραφήσει ξανά πολλά άλμπουμ, πείθοντας τους θαυμαστές της να αγοράσουν τους νέους δίσκους της ως ένα συλλεκτικό αντικείμενο. Οι θαυμαστές της το κάνουν και μάλιστα κατά πολύ.

Οι ψηφιακές λήψεις επιτρέπουν σε καλλιτέχνες όπως η Taylor Swift να παρουσιάσουν το άλμπουμ της ως ένα παγκόσμιο γεγονός. Οποιοσδήποτε μπορεί να το κατεβάσει, ανά πάσα στιγμή χωρίς την παρέμβαση μεσαζόντων. Κι εδώ ακριβώς έγκειται και η μεγαλοφυία της Swift.

Δύο τάσεις προκύπτουν από αυτό.

Η Taylor Swift μάς μαθαίνει πως είναι εύκολο να προσεγγίσετε τη βάση των θαυμαστών σας χωρίς την μεσολάβηση ενός τρίτου μιας οι ακροατές νέας μουσικής στρέφονται όλο και περισσότερο σε αυτούς που τραγουδούν στη δική τους γλώσσα και την ίδια στιγμή αγκάλιασε αυτή την ευκαιρία, ανακαλύπτοντας τα πλεονεκτήματά της συνεχίζοντας να παράγει και να ελέγχει τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται οι ηχογραφήσεις και τα τραγούδια της.

Με πληροφορίες από: How 'Swiftonomics' is impacting the music industry

ΔΗΜΟΦΙΛΗ