ΚΟΣΜΟΣ

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις Μπλίνκεν σε Ισραήλ και Ιορδανία στον απόηχο της απόφασης του ΟΗΕ

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις Μπλίνκεν σε Ισραήλ και Ιορδανία στον απόηχο της απόφασης του ΟΗΕ

Ο Άντονι Μπλίνκεν κατά την άφιξή του στο Ισραήλ

Jack Guez/Pool via AP

Τον κύκλο επαφών του στο Ισραήλ συνεχίζει την Τρίτη (11/6) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν,στον απόηχο της έγκρισης από το Συμβούλιο Ασφαλείας της πρότασης των ΗΠΑ για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και ενώ το Τελ Αβίβ συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας και να πλήττει στόχους στο Λίβανο. 

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντάται με τους ηγέτες της ισραηλινής αντιπολίτευσης τον Μπένι Γκαντς, που παραιτήθηκε προ ημερών από την κυβέρνηση πολέμου και κατόπιν με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, προτού μεταβεί στην Ιορδανία. Προηγήθηκε συνάντηση μετά τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Παρά τις εσωτερικές εντάσεις, ο Νετανιάχου επιμένει να διατρανώνει τον διακηρυγμένο στόχο του να εξαλείψει τη Χαμάς, κίνημα στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την Ε.Ε..

Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η πρόταση των ΗΠΑ εγκρίθηκε με 14 ψήφους υπέρ και αποχή της Ρωσίας. Το ψήφισμα προτρέπει επίσης και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν πλήρως την πρόταση «χωρίς καθυστέρηση και χωρίς όρους».

«Αυτό το Συμβούλιο έστειλε σαφές μήνυμα στη Χαμάς: δεχτείτε την (πρόταση για) κατάπαυση του πυρός που είναι πάνω στο τραπέζι. Το Ισραήλ την έχει ήδη αποδεχθεί και οι μάχες μπορεί να σταματήσουν σήμερα αν η Χαμάς κάνει το ίδιο», σχολίασε η αμερικανίδα πρεσβευτής στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ.

Με ανακοίνωσή της η Χαμάς «χαιρέτισε» την απόφαση του ΣΑ, υπογραμμίζοντας πως «επιθυμεί να συνεργαστεί με τους αδελφούς μεσολαβητές για να αρχίσουν έμμεσες διαπραγματεύσεις για την εφαρμογή αυτών των αρχών».

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα παραπέμπει έτσι στις πάγιες απαιτήσεις του: τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μαχμούντ Αμπάς, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, που έχει έδρα τη Δυτική Όχθη αλλά καλείται να διαδραματίσει ρόλο την επαύριον του πολέμου στον θύλακο, χαρακτήρισε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί σε Γάζα και Λίβανο

Με σφοδρότητα συνεχίζονται οι βομβαρδιμοί από το Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο. Νοσοκομειακές πηγές έκαναν λόγο για νεκρούς στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, όπου επικεντρώνονται εδώ και περίπου μια εβδομάδα οι βομβαρδισμοί.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τέσσερις Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους ύποπτος για επίθεση σε αυθαίρετο εβραϊκό οικισμό σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, σκοτώθηκαν από πυρά του ισραηλινού στρατού σε χωριό κοντά στη Ραμάλα, στο πολλοστό αιματηρό επεισόδιο στην περιοχή αυτή, στο περιθώριο του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Στον Λίβανο, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ανάμεσά τους τρεις Σύροι που συνεργάζονταν με τη Χεζμπολά, σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον οχηματοπομπής βυτιοφόρων που εισέρχονταν στη χώρα από τη γειτονική Συρία, ανέφεραν ΜΚΟ και στρατιωτική πηγή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ