ΚΟΣΜΟΣ

Για όγδοη φορά στη Μέση Ανατολή ο Άντονι Μπλίνκεν - Τι επιδιώκει η Ουάσιγκτον

Για όγδοη φορά στη Μέση Ανατολή ο Άντονι Μπλίνκεν - Τι επιδιώκει η Ουάσιγκτον

Για όγδοη φορά στη Μέση Ανατολή ο Άντονι Μπλίνκεν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Evelyn Hockstein/Pool via AP

Στη Μέση Ανατολή επιστρέφει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η Ουάσινγκτον θέλει να αυξήσει την πίεση στη Χαμάς και το Ισραήλ για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος δεν θα επεκταθεί στον Λίβανο

Ο Μπλίνκεν θα βρεθεί σε Αίγυπτο και Ισραήλ τη Δευτέρα (10/6) στην όγδοη επίσκεψή του στην περιοχή μετά την επίθεση μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Η αρχή θα γίνει με την Αίγυπτο και το Ισραήλ ενώ θα ταξιδέψει στην συνέχεια και στη Ιορδανία και το Κατάρ.

Ο Μπλίνκεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στο Κάιρο, προτού ταξιδέψει στο Ισραήλ αργότερα τη Δευτέρα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά την παρουσίαση από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στις 31 Μαΐου μιας πρότασης εκεχειρίας τριών φάσεων από το Ισραήλ, η οποία προβλέπει τον οριστικό τερματισμό των εχθροπραξιών, την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων κρατουμένων και την ανοικοδόμηση της Γάζας.

Από την επίθεση της Χαμάς σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και άλλοι 250 κρατήθηκαν όμηροι, σύμφωνα με ισραηλινούς καταμετρητές. Σε απάντηση, το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 37.000 Παλαιστίνιους, ανέφερε το υπουργείο Υγείας στο έδαφος που διοικείται από τη Χαμάς στην κυριακάτικη ενημέρωσή του, και μετέτρεψε τον θύλακα σε ερημιά.

Το ταξίδι του Μπλίνκεν έρχεται μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Ισραηλινού υπουργού Μπένι Γκαντζ από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου την Κυριακή(9/6), αποσύροντας τη μόνη κεντρώα δύναμη στον κατά τα άλλα ακροδεξιό συνασπισμό του μαχόμενου ηγέτη κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Η αποχώρηση του κεντρώου κόμματος του Γκαντζ δεν θα αποτελέσει άμεση απειλή για την κυβέρνηση. Θα μπορούσε όμως να έχει σοβαρό αντίκτυπο παρ' όλα αυτά, αφήνοντας τον Νετανιάχου εξαρτημένο από τους σκληροπυρηνικούς, χωρίς ορατό τέλος στον πόλεμο και με πιθανή κλιμάκωση των συγκρούσεων με τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ.