ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωεκλογές 2024: Νικήτρια η αντιπολίτευση στην Τσεχία - Εξασφάλισε επτά από τις 21 έδρες

O ηγέτης της τσεχικής αντιπολίτευσης Αντρέι Μπάμπις (ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Czarek Sokolowski

H αντιπολίτευση ήταν ο μεγάλος νικητής των Ευρωεκλογών στην Τσεχία. 

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα ANO του πρώην πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις αναδείχθηκε πρώτο με 26%, κατακτώντας επτά από τις 21 έδρες του Ευρωκοινοβουλίου.

Ακολούθησε ο συνασπισμός SPOLU που αποτελείται από τρία από τα πέντε κόμματα του κεντροδεξιού συνασπισμού - κέρδισε 22% και έξι έδρες.

Τα δύο υπόλοιπα κόμματα του συνασπισμού κέρδισαν από μία έδρα, οπότε συνολικά τα κυβερνητικά κόμματα αναδείχθηκαν με τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών - οκτώ, έναντι επτά του ANO.

Ήταν μια καλή βραδιά για τρία μικρά αντισυστημικά κόμματα: τον κομμουνιστικό/λαϊκιστικό συνασπισμό ENOUGH!, τον ακροδεξιό συνασπισμό SPD/Tricolour, και έναν συνασπισμό που καθοδηγείται από ένα νέο κόμμα που ονομάζεται Αυτοκινητιστές, το οποίο κάνει εκστρατεία κατά του Green Deal της ΕΕ και των σχεδίων για τη σταδιακή κατάργηση των βενζινοκίνητων/ντίζελ αυτοκινήτων.

Οι Αυτοκινητιστές θα έχουν δύο ευρωβουλευτές, ο ένας εκ των οποίων είναι ο αμφιλεγόμενος πρώην οδηγός αγώνων Φιλίπ Τουρέκ, η εκστρατεία του οποίου επλήγη - αν και προφανώς όχι πολύ - μετά από μια σειρά φωτογραφιών και παλαιών αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποκάλυψαν την προτίμησή του σε αναμνηστικά των SS, σχόλια για τον Χίτλερ και την εκτέλεση του ναζιστικού χαιρετισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης