ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωεκλογές: Η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου – Οι όροι συνεργασίας ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων

Ευρωεκλογές: Η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου – Οι όροι συνεργασίας ΕΛΚ, Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων

Άσκηση του εκλογικού δικαιώματος 

AP Photo/Michael Probst

Μετά το κλείσιμο της κάλπης στην Ιταλία ολοκληρώθηκαν επίσημα οι Ευρωεκλογές του 2024 με το Ευρωκοινοβούλιο να διαμορφώνεται εκ νέου. Το εκλογικό αποτέλεσμα έφερε πρώτο το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) που κερδίζει 184 έδρες από τις συνολικά 720. 

Ακολουθούν οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D) με 139 έδρες, οι φιλελεύθεροι του Renew βγαίνουν τρίτοι με 80 έδρες.

Η εθνικιστική ομάδα των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) κερδίζει 73 έδρες, ενώ η ακροδεξιά ευρωομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID) 58 έδρες. Οι Πράσινοι και ηΑριστερά εκλέγουν 52 και 36 ευρωβουλευτές αντίστοιχα.

Τα μη εγγεγραμμένα κόμματα σε ευρωομάδα κερδίζουν 45 έδρες, ενώ 53 έδρες συγκεντρώνουν άλλα κόμματα.

«Μήνυμα εμπιστοσύνης από τους πολίτες» χαρακτήρισε τα εκλογικά αποτελέσματα η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, ενώ πρόσθεσε ότι αποτελούν συγχρόνως «μήνυμα ότι πρέπει να εργαστούμε περισσότερο για και προς τους πολίτες».

Συνεργασία ΕΛΚ – Σοσιαλιστών και Φιλελευθέρων

Οι ηγέτες των τριών βασικών πολιτικών δυνάμεων στο ευρωκοινοβούλιο θέτουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τον σχηματισμό πλειοψηφίας αλλά και για το εάν θα στηρίξουν εν τέλει την υποψήφια του ΕΛΚ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν, εφόσον εκείνη προταθεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ προσκάλεσε τόσο τους σοσιαλιστές όσο και όλες τις κεντρώες δυνάμεις να σχηματίσουν «φιλοδημοκρατική συμμαχία» και αναγνώρισε την Φον ντερ Λάιεν ως αυτονόητη επιλογή. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Πέδρο Μάρκες τόνισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει μια φιλοευρωπαϊκή προσέγγιση, επαναλμβάνοντας τον όρο που θέτουν οι σοσιαλδημοκράτες για αποκλεισμό κάθε είδους συνεργασίας με εθνικιστικές και ακροδεξιές ευρωομάδες όπως αυτή των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) και της Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ΙD).

Η αντιπρόεδρος των φιλελευθέρων Renew Ίσκρα Μιχαΐλοβα επέμεινε στον σεβασμό του κράτους δικαίου, χωρίς να θέτει ξεκάθαρους όρους για τη στήριξη προς την Φον ντερ Λάιεν. Θυμίζουμε, ωστόσο, ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας οι φιλελεύθεροι είχαν και εκείνοι αποκλείσει κάθε συνεργασία με το ECR και την ID.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ