ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωεκλογές 2024: Πρώτο κόμμα η δεξιά στην Ισπανία - Πως κατανέμονται οι έδρες

Ευρωεκλογές 2024: Πρώτο κόμμα η δεξιά στην Ισπανία - Πως κατανέμονται οι έδρες

Πολίτης ψηφίζει στην Ισπανία

AP Photo/Alvaro Barrientos

H ισπανική δεξιά  αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις Ευρωεκλογές της Κυριακής (9/6) επικρατώντας του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ. 

Η μεγάλη έκπληξη ήταν το ποσοστό του που πήρε η παράταξη Se acabo la fiesta («Τέλειωσε η γιορτή»), που ανήκει στην άκρα δεξιά και ίδρυσε αμφιλεγόμενος youtuber. Έλαβε κάπου 4,5% των ψήφων και θα στείλει στις Βρυξέλλες τρεις ευρωβουλευτές.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το Λαϊκό Κόμμα (PP), η αξιωματική αντιπολίτευση, έλαβε περί το 34% των ψήφων και θα στείλει 22 ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, ενώ οι Σοσιαλιστές περιορίστηκαν στο 30% των ψήφων και θα καταλάβουν 20 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το 2019, στις προηγούμενες ευρωεκλογές, είχε επικρατήσει καθαρά το PSOE (21 έδρες) επί του PP (13 έδρες).

Η παράταξη της άκρας δεξιάς Vox βελτίωσε την επίδοσή της το 2019 και θα καταλάβει έξι έδρες από τέσσερις πριν από πέντε χρόνια, αφού έλαβε 9,62%, έναντι 6,21%.

Η ριζοσπαστική αριστερά είδε τα ποσοστά της να υποχωρούν κι έχασε μια έδρα από τις έξι που κατέλαβε το 2019, με φόντο τις διαιρέσεις της. Η Sumar, παράταξη που συγκυβερνά με τους Σοσιαλιστές σε εθνικό επίπεδο, θα καταλάβει τρεις έδρες, το Podemos, παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς, δύο.

Επιστροφή στα πολιτικά πράγματα για τη δεξιά

Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ισπανία ουσιαστικά επιβεβαιώνουν εκείνα των βουλευτικών εκλογών της 23ης Ιουλίου.

Το PP είχε κερδίσει, αλλά δεν μπόρεσε να σχηματίσει κυβέρνηση ελλείψει επαρκούς υποστήριξης στο κοινοβούλιο, αφού δεν αρκούσαν οι ψήφοι του Vox. Μολονότι οι Σοσιαλιστές ήρθαν δεύτεροι, ο Πέδρο Σάντσεθ κατόρθωσε να παραμείνει στην εξουσία, με την υποστήριξη της αριστεράς και τοπικιστικών παρατάξεων.

Για «νέο πολιτικό κύκλο» έκανε λόγο χθες βράδυ ο ηγέτης του PP Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, επευφημούμενος από υποστηρικτές του, που κραύγαζαν «Ο Φεϊχό στην Μονκλόα» — την έδρα της ισπανικής κυβέρνησης.

Ο Πέδρο Σάντσεθ έχασε το στοίχημα να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις που έφεραν εβδομάδες τώρα τη δεξιά μπροστά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ