ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ο Μπένι Γκαντς παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Νετανιάχου

Ισραήλ: Ο Μπένι Γκαντς παραιτήθηκε από την κυβέρνηση Νετανιάχου

Ο Μπένι Γκαντς

(AP Photo/Ohad Zwigenberg

Ο κεντρώος Μπένι Γκαντς, υπουργός της κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης του Μπενιαμίν Νετανιάχου και μέλος του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ, ανακοίνωσε σήμερα την παραίτησή του.

Ο Γκαντς δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου «μας εμποδίζει να φτάσουμε στην αληθινή νίκη».

Το κόμμα του εντάχθηκε στον συνασπισμό μετά τις 7 Οκτωβρίου για χάρη της χώρας, παρόλο που «ξέραμε ότι ήταν μια κακή κυβέρνηση» και έκτοτε έχει δει στρατηγικές εκτιμήσεις να παραμερίζονται για πολιτικούς λόγους, λέει σύμφωνα με τους Times of Israel.

Ο λαός του Ισραήλ αξίζει κάτι περισσότερο από «άδειες υποσχέσεις», συνεχίζει, δηλώνοντας ότι «αληθινή νίκη» σημαίνει την επιστροφή των ομήρων, την αντικατάσταση της Χαμάς ως κυβερνώντος σώματος στη Γάζα και τη δημιουργία μιας περιφερειακής συμμαχίας κατά του Ιράν.

Ο Γκαντς κάλεσε τον Νετανιάχου να ορίσει μια συμφωνημένη ημερομηνία εκλογών.

«Για να διασφαλίσουμε μια πραγματική νίκη, είναι σκόπιμο το φθινόπωρο, ένα χρόνο (μετά) την καταστροφή, να πάμε σε εκλογές που θα δημιουργήσουν τελικά μια κυβέρνηση που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού και θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις (του Ισραήλ)», τόνισε και πρόσθεσε:

«Καλώ τον Νετανιάχου: Ορίστε μια συμφωνημένη ημερομηνία εκλογών. Μην αφήσετε τους ανθρώπους μας να διαλυθούν».

Νετανιάχου σε Γκαντς: Μην εγκαταλείψεις τώρα την εκστρατεία

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε από τον αρχηγό του κόμματος Εθνική Ενότητα να παραμείνει.

«Το Ισραήλ βρίσκεται σε έναν υπαρξιακό πόλεμο σε πολλαπλά μέτωπα», γράφει ο Νετανιάχου στο X, ενώ ο Γκαντς εξακολουθεί να μιλάει. «Μπένυ, δεν είναι η ώρα να εγκαταλείψεις την εκστρατεία – είναι η ώρα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

Ο Νετανιάχου υπόσχεται να συνεχίσει μέχρι τη νίκη και την επίτευξη όλων των πολεμικών στόχων, «κυρίως την απελευθέρωση ομήρων και την εξάλειψη της Χαμάς».

«Η πόρτα μου θα παραμείνει ανοιχτή σε κάθε Σιωνιστικό κόμμα που είναι πρόθυμο να επωμιστεί το βάρος και να βοηθήσει στην επίτευξη της νίκης επί των εχθρών μας και να διασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών μας», καταλήγει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ