ΚΟΣΜΟΣ

Τo mea culpa του Σούνακ - Έφυγε νωρίς από τις εκδηλώσεις στη Νορμανδία για να δώσει... συνέντευξη

Τo mea culpa του Σούνακ -  Έφυγε νωρίς από τις εκδηλώσεις στη Νορμανδία για να δώσει... συνέντευξη
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ με τη σύζυγό του Ακσατα Μέρτι στην Νορμανδία για τις επετειακές εκδηλώσεις για τον 80ό εορτασμό της D - Day. Ludovic Marin/Pool via AP

Απολογούμενος στους Βρετανούς πολίτες βρέθηκε την Παρασκευή (7/6) ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ για την απόφασή του να αναχωρήσει πρόωρα την Πέμπτη (6/6) και να μην δώσει το παρών στην διεθνή τελετή για την 80η επέτειο της D-Day, της Ημέρας της Απόβασης στη Νορμανδία, για να δώσει μια προεκλογική τηλεοπτική συνέντευξη. Λίγο αργότερα  ωστόσο τόνισε πως η αποχώρηση από τις εκδηλώσεις «δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για πολιτικό όφελος και το πρόγραμμα επισκέψεών του είχε καθοριστεί πριν από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «ήταν λάθος» να μην μείνει στη Γαλλία για τη διεθνή αυτή εκδήλωση, αφού είχε παραστεί νωρίτερα στη βρετανική εκδήλωση στη Νορμανδία.

«Μετά την ολοκλήρωση της βρετανικής εκδήλωσης στη Νορμανδία, επέστρεψα στο Ηνωμένο Βασίλειο», έγραψε στο X ο Σούνακ, ο οποίος πασχίζει να κερδίσει την υποστήριξη των ψηφοφόρων πριν από τις εκλογές της 4ης Ιουλίου.

«Νοιάζομαι πολύ για τους βετεράνους και ήταν τιμή μου να εκπροσωπήσω το Ηνωμένο Βασίλειο σε αριθμό εκδηλώσεων στο Πόρτσμουθ και στη Γαλλία κατά τις δύο τελευταίες ημέρες και να συναντήσω αυτόυς που πολέμησαν τόσο θαρραλέα.

«Ήταν λάθος να μην μείνω περισσότερο στη Γαλλία και ζητώ συγγνώμη. Το δρομολόγιο για αυτές τις εκδηλώσεις είχε οριστεί πριν από εβδομάδες, πριν ακόμα ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία, άρα δεν νομίζω ότι είναι σωστό να πολιτικοποιεί κάποιος αυτά τα πράγματα. Τήρησα ως πρωθυπουργός το πρόγραμμα που είχε οριστεί για μένα», δήλωσε ο Σούνακ σε δημοσιογράφους.

«Αν το καλοσκεφτώ, ήταν λάθος να μην μείνω παραπάνω και ζήτησα συγγνώμη γι’ αυτό αλλά από την άλλη δεν νομίζω ότι είναι σωστό να πολιτικοποιεί κανείς εν μέσω των τελετών μνήμης για την Ημέρα της Απόβασης. Η προσοχή δικαίως πρέπει να δίδεται στους βετεράνους και την υπηρεσία τους και τη θυσία τους για τη χώρα μας».

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Σούνακ έφυγε νωρίς από τις εκδηλώσεις για να δώσει προεκλογική συνέντευξη στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV.

Το Συντηρητικό Κόμμα του Σούνακ υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις περίπου 20 μονάδες από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Εντονες επικρίσεις

Ο Σούνακ επικρίθηκε έντονα για την απόφασή του να μην παραστεί στην εκδήλωση με τους άλλους παγκόσμιους ηγέτες για να επιστρέψει στη Βρετανία για μια τηλεοπτική συνέντευξη.

Παγκόσμιοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος, συγκεντρώθηκαν στη Νορμανδία, στη βόρεια Γαλλία, για να τιμήσουν την 80η επέτειο της απόβασης των Συμμάχων, σημείο καμπής στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Σούνακ εκφώνησε ομιλία στη βρετανική εκδήλωση στη Νορμανδία, αλλά ανέθεσε την εκπροσώπηση της χώρας του σε άλλες εκδηλώσεις σε υπουργούς, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος φωτογραφήθηκε με τον Τζο Μπάιντεν, τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς σε εκδήλωση μνήμης που έγινε αργότερα.

Πάντως τα socisal media δεν έχασαν την ευκαιρία να... τρολάρουν τον βρετανό πρωθυπουργό:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ