ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν προς Ουκρανία: Είμαστε εδώ και δεν θα αποδυναμωθούμε

Μακρόν προς Ουκρανία: Είμαστε εδώ και δεν θα αποδυναμωθούμε

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

(AP Photo/Virginia Mayo)

Η Γαλλία και οι σύμμαχοι της είμαστε το πλευρό της Ουκρανίας, είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της τελετής του εορτασμού της 80ης επετείου από την απόβαση της Νορμανδίας, παρουσία ηγετών της διεθνούς κοινότητας.

«Είμαστε εδώ και δεν θα αποδυναμωθούμε», είπε ο Μακρόν στην ομιλία του, παρόντος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελέσνκι και της συζύγου του.

«Μπροστά στην επιστροφή του πολέμου στην ήπειρό μας, αντιμέτωποι με την αμφισβήτηση όλων όσων για τα οποία πολέμησαν, με όσους ισχυρίζονται ότι αλλάζουν σύνορα με τη βία ή γράφουν ξανά την ιστορία, ας είμαστε αντάξιοι αυτών που έφτασαν εδώ. Η παρουσία σας εδώ σήμερα, Κύριε Πρόεδρε της Ουκρανίας, τα λέει όλα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μακρόν.

«Γνωρίζουμε ότι η ελευθερία είναι ένας αγώνας για κάθε πρωί», πρόσθεσε ο Μακρόν. «Για όλους σε αυτόν τον κόσμο που ζουν ελπίζοντας στην ελευθερία, στην ισότητα, στην αδελφότητα, η έκτη Ιουνίου είναι μια μέρα χωρίς τέλος, μια ατέλειωτη αυγή».

Ο Μακρόν έκλεισε τη διεθνή τελετή για τα 80 χρόνια από την D-Day με μια ομιλία προς τιμήν των στρατιωτών που πολέμησαν στη μεγαλύτερη θαλάσσια εισβολή στην ανθρώπινη ιστορία και, όπως έκαναν άλλοι ηγέτες όλη την ημέρα, κάνοντας παραλληλισμούς με την τρέχουσα γεωπολιτική αναταραχή – κυρίως τoν πόλεμος στην Ουκρανία.

«Εδώ, πριν από 80 χρόνια μέχρι σήμερα, αυτοί οι άνδρες αψήφησαν όλες τις πιθανότητες για να απελευθερώσουν το έδαφος μας, το έθνος μας», είπε ο Μακρόν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν νωρίτερα σε μια άλλη τελετή για την απόβαση της Νορμανδίας είπε ότι η Ουκρανία, που βρίσκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία, δέχθηκε εισβολή από έναν «τύραννο που έχει πρόθεση να κυριαρχήσει» και ότι η δημοκρατία κινδυνεύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ