ΚΟΣΜΟΣ

Βετεράνος 102 ετών πέθανε ενώ ταξίδευε για την 80ή επέτειο της D-Day στη Νορμανδία

Βετεράνος 102 ετών πέθανε ενώ ταξίδευε για την 80ή επέτειο της D-Day στη Νορμανδία

Η 80ή επέτειος για τη D-Day στη Νορμανδία

AP Photo/Virginia Mayo

Ένας βετεράνος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος είδε την έπαρση της σημαίας των ΗΠΑ στην Ιβοτζίμα, στον Ειρηνικό Ωκεανό, πέθανε ενώ ταξίδευε στη Γαλλία, για να συμμετάσχει στη σημερινή εκδήλωση για τον εορτασμό της D-Day, όπως ανακοίνωσε μια οργάνωση βετεράνων.

Ο Βετεράνος δεν πρόλαβε να παρακολουθήσει την εκδήλωση στη Νορμανδία, καθώς άφησε την τελευταία του πνοή λίγο πριν φτάσει.

Ο Ρόμπερτ «Αλ» Περισίτι, από το Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης μεταφέρθηκε αεροπορικώς σε νοσοκομείο της Γερμανίας στις 30 Μαΐου, αφού υπέστη επείγον ιατρικό περιστατικό στο πλοίο που κατευθυνόταν προς την Ευρώπη. Πέθανε την επόμενη ημέρα.

Ο κ. Persichitti, που οι περισσότεροι τον θυμούνται ως «σπουδαίο, ταπεινό άνθρωπο», συμμετείχε στη συμμαχική επιχείρηση στην Ιαπωνία.

Η Honor Flight, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθά στη μεταφορά πρώην στρατιωτών των ΗΠΑ στα μνημεία των αντίστοιχων πολέμων στους οποίους πολέμησαν και στην οποία ανήκε ο Ρόμπερτ, επιβεβαίωσε τον θάνατό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δήλωσε ότι «υπηρέτησε γενναία τη χώρα του χωρίς δισταγμό».

Ο 102 ετών βετεράνος επελέγη για να παραστεί στην εκδήλωση στη Νορμανδία από το Εθνικό Μουσείο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Νέα Ορλεάνη, το οποίο πλήρωσε και οργάνωσε το ταξίδι. Ο ίδιος ανυπομονούσε γαι το ταξίδι.

«Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος που θα πάω. Μου το επέτρεψε και ο καρδιολόγος μου», δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό WROC-TV μία ημέρα πριν από την αναχώρησή του.

Ο Al DeCarlo, ο οποίος υπηρέτησε μαζί με τον Ρόμπερτ στην Ιαπωνία, ήταν μαζί του στο ταξίδι.

«Ο γιατρός ήταν μαζί του… είχε ηρεμήσει και ένιωθε άνετα, δεν πέθανε μόνος του», είπε, σύμφωνα με το ABC.

Ο βετεράνος ήταν και πρώην δάσκαλος. Τον Απρίλιο, μαθητές σε ένα τοπικό σχολείο βοήθησαν να οργανωθεί μια γιορτή για τα γενέθλιά του προς τιμήν του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ