ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μπάιντεν συνέδεσε τη D-Day με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία: «Εισέβαλε ένας τύραννος»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, η πρώτη κυρία Ζιλ Μπάιντεν, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του Μπριζίτ Μακρόν, παρακολουθούν τις τελετές για τον εορτασμό της 80ης επετείου της D-Day

(AP Photo/Evan Vucci)

Την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας, στην οποία όπως είπε «εισέβαλε ένας τύραννος», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ομιλίας που εκφώνησε σήμερα στη Νορμανδία της Γαλλίας με αφορμή την 80ή επέτειο από την απόβαση των συμμαχικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Παράλληλα, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι «το τίμημα της ανεξέλεγκτης τυραννίας είναι το αίμα των νέων και των γενναίων». Στην ομιλία του ο πρόεδρος έκανε σαφείς παραλληλισμούς μεταξύ των Ναζί της Γερμανίας και των απειλών που αντιμετωπίζουν οι δυτικές δημοκρατίες σήμερα.

«Οι Ουκρανοί μάχονται με εξαιρετικό θάρρος, υφίστανται μεγάλες απώλειες, αλλά δεν υποχωρούν ποτέ», ανέφερε.

«Ο απομονωτισμός δεν ήταν η απάντηση πριν από 80 χρόνια και δεν είναι η απάντηση σήμερα», είπε ο Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ταυτόχρονα τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ. «Οι σκοτεινές δυνάμεις δεν σβήνουν ποτέ» και «η επιθυμία για κυριαρχία, έλεγχο, αλλαγή συνόρων με τη βία» συνεχίζεται σήμερα, σημείωσε επίσης ο Αμερικανός πρόεδρος υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε μπροστά στους δικτάτορες, είναι αδιανόητο».

«Το να στρέψουμε το βλέμμα μας από την Ουκρανία θα ήταν σαν να ξεχάσαμε τι συνέβη εδώ», είπε ακόμη ο πρόεδρος των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «η δημοκρατία δεν είναι ποτέ εγγυημένη και ότι κάθε γενιά θα πρέπει να την προστατεύει και να μάχεται για αυτήν».

Στην αρχή της ομιλίας του ο Μπάιντεν απευθύνθηκε στους βετεράνους που ήταν παρόντες στην τελετή και τους ευχαρίστησε για τις υπηρεσίες τους.

Αναγνώρισε τους έγχρωμους και τις γυναίκες που υπηρέτησαν στον πόλεμο, επισημαίνοντας πως εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι «υπηρέτησαν με θάρρος παρά τον άδικο περιορισμό στο τι μπορούσαν να κάνουν για το έθνος τους».

Ο πρόεδρος αναγνώρισε ακόμα ότι μπορεί να είναι η τελευταία τελετή με ζωντανούς βετεράνους, η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να εμπνεύσει τους Αμερικανούς να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην τυραννία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης