ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: ΗΠΑ και σύμμαχοι ζητούν από Χαμάς και Ισραήλ να αποδεχθούν την εκεχειρία

Κατεστραμμένα κτήρια στη Γάζα την ώρα που ΗΠΑ και άλλες χώρες πιέζουν Χαμάς και Ισραήλ να δεχθούν την εκεχειρία

AP Photo/Fatima Shbair, File

Έντονες πιέσεις στη Χαμάς αλλά και στο Ισραήλ να αποδεχθούν τη συμφωνία εκεχειρίας ασκούν οι ΗΠΑ  και άλλες 16 χώρες, πολίτες των οποίων κρατήθηκαν όμηροι από τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Όπως έγινε γνωστό πρόκειται να εκδώσουν κοινή δήλωση την Πέμπτη (6/6), με την οποία θα καλούν το Ισραήλ και τη Χαμάς να συμφωνήσουν στην πιο πρόσφατη πρόταση κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

«Ήρθε η ώρα να τελειώσει ο πόλεμος», αναφέρει η δήλωση, η οποία κοινοποιήθηκε στο CNNi. Το κοινό μήνυμα επισημαίνει επίσης την πρόταση που ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν περιέγραψε δημοσίως σε ομιλία του την περασμένη εβδομάδα ως «το απαραίτητο σημείο εκκίνησης» για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Καλούμε τη Χαμάς να κλείσει αυτή τη συμφωνία, με την οποία το Ισραήλ είναι έτοιμο να προχωρήσει, και να ξεκινήσει τη διαδικασία απελευθέρωσης των πολιτών μας», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Σε αυτή την αποφασιστική στιγμή, καλούμε τους ηγέτες του Ισραήλ καθώς και της Χαμάς να κάνουν όποιους τελικούς συμβιβασμούς είναι απαραίτητοι για να κλείσει αυτή η συμφωνία και να ανακουφιστούν οι οικογένειες των ομήρων μας», σημειώνει επίσης.

Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αργεντινή, η Αυστρία, η Βραζιλία, η Βουλγαρία, ο Καναδάς, η Κολομβία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Ισπανία, η Ταϊλάνδη και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η δήλωση είναι ένα ακόμη μέσο πίεσης της κυβέρνησης Μπάιντεν προς τη Χαμάς και το Ισραήλ να φτάσουν σε ένα «ναι» σε μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Αλλά οι πιθανότητες μιας γρήγορης συμφωνίας φαίνονται ελάχιστες. Η Χαμάς δήλωσε ότι η τελευταία προσφορά υπολείπεται των απαιτήσεών της, ενώ το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι δεν θα σταματήσει τις μάχες μέχρι να καταστραφεί η μαχητική ομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης