ΚΟΣΜΟΣ

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα: Στο Κατάρ ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα: Στο Κατάρ ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς

Ισραηλινοί στρατιώτες (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Leo Correa

Στη Μέση Ανατολή σπεύδουν ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και ο υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για την περιοχή Μπρετ Μακ Γκερκ σε μία προσπάθεια να επιτευχθεί εκεχειρία με τις ΗΠΑ να τονίζουν ότι η μπάλα είναι στο στρατόπεδο της Χαμάς η οποία πρέπει να απαντήσει αν αποδέχεται την πρόταση ή όχι. 

Οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι θα έχουν συναντήσεις στη Ντόχα και το Κάιρο με στόχο την προώθηση της πρότασης για τη συμφωνία με τους Ισραηλινούς ομήρους που υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ ήδη ασκούν πιέσεις στο Κατάρ ώστε να πείσει την ηγεσία της παλαιστινιακής οργάνωσης να συμφωνήσει.

Αντίστοιχα, η αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε στη συνέχεια ότι μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία ασφαλείας πρόκειται να συναντηθεί με ομολόγους της στο Κατάρ και τις ΗΠΑ στη Ντόχα την Τετάρτη (5/6).

Οι Μπερνς και ΜακΓκέρκ ενδέχεται επίσης να προσθέσουν μια στάση στο Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη Γάζα αλλά και στο Βορρά, μετά τις συναντήσεις τους στο Κατάρ και την Αίγυπτο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ επιβεβαίωσε ξεχωριστά ότι η Ντόχα παρέδωσε στη Χαμάς την ισραηλινή πρόταση κατάπαυσης του πυρός, προσθέτοντας ότι αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τη συμφωνία που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ματζέντ Αλ Ανσάρι δήλωσε ότι η Ντόχα δεν έχει λάβει ακόμη «συγκεκριμένες εγκρίσεις» από καμία πλευρά, αν και, η απόσταση μεταξύ τους φαίνεται να έχει συρρικνωθεί.

Η απάντηση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς στην πρόταση κατάπαυσης του πυρός του Ισραήλ εξακολουθεί να αναμένεται, δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

«Περιμένουμε μια απάντηση από τη Χαμάς» μέσω των διαμεσολαβητών του Κατάρ, λέει ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης στο Air Force One.

Σημειώνει επίσης ότι ο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι «η Χαμάς μπορεί να επιλέξει ότι πιστεύει ότι είναι απλά καλύτερο να αφήσει τον πόλεμο και τα δεινά και τη βία να συνεχιστούν».

«Αυτό δεν θα ήταν τρομερά ασυνήθιστο για μια μοχθηρή και βάναυση τρομοκρατική ομάδα, αλλά αυτό που ελπίζουμε ότι θα κάνουν στο τέλος είναι να δουν ότι ο καλύτερος δρόμος για τον τερματισμό αυτού του πολέμου, την επιστροφή όλων των ομήρων, ένα κύμα ανθρωπιστικής βοήθειας, είναι να αποδεχθούν αυτή την πρόταση», προσθέτει ο Σάλιβαν.

«Το βάρος πέφτει στη Χαμάς και θα παραμείνει στη Χαμάς μέχρι να λάβουμε μια επίσημη απάντηση από αυτήν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ