ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Εξερράγη το ηφαίστειο Ibu - Στα τρία μίλια το ύψος της τέφρας

Ινδονησία: Εξερράγη το ηφαίστειο Ibu - Στα τρία μίλια το ύψος της τέφρας

Έκρηξη του ηφαιστείου Ιμπού στην Ινδονησία

(PVMBG-ESDM via AP)

Πυκνές στήλες γκρίζας τέφρας που φτάνουν στα τρία μίλια στον ουρανό, εκτοξεύονται από το όρος Ibu της Ινδονησίας που εξερράγη το ηφαίστειο τα ξημερώματα της Τρίτης. 

Η έκρηξη του ηφαιστείου στο ανατολικό νησί Χαλμαχέρα ξέσπασε στις 5:36 π.μ. για περίπου δύο λεπτά, δήλωσε ο Heruningtyas Desi Purnamasari, αξιωματούχος της υπηρεσίας PVMB. Όλες οι δραστηριότητες απαγορεύτηκαν σε ακτίνα επτά χιλιομέτρων (4,4 μίλια) από τον κρατήρα.

«Το ηφαίστειο είναι ενεργό επειδή υπάρχει έντονη κίνηση μάγματος», δήλωσε ο Heruningtyas, προσθέτοντας ότι η κατάσταση συναγερμού ήταν στο υψηλότερο επίπεδο, όπου βρίσκεται από τις 16 Μαΐου.

Σύννεφα γκρίζας τέφρας υψώθηκαν στον ουρανό από τον κρατήρα σύμφωνα με εικόνες από βίντεο που παρείχε η υπηρεσία PVMB. Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά εκρήξεων από τον Μάιο που ανάγκασαν τις αρχές να εκκενώσουν επτά κοντινά χωριά, αν και το περιστατικό της Τρίτης δεν ανάγκασε σε νέα εκκένωση, ανακοίνωσε η BNPB.

Η Ινδονησία εκτείνεται στο λεγόμενο «δαχτυλίδι της φωτιάς του Ειρηνικού», μια περιοχή υψηλής σεισμικής δραστηριότητας όπου πολλαπλές τεκτονικές πλάκες συναντώνται.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, η έκρηξη του ηφαιστείου Ρουάνγκ στη βόρεια Σουλαουέζι εκτόξευσε πυρακτωμένη λάβα, αναγκάζοντας πάνω από 12.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ