ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία - εκλογές: Θρίαμβο για τους Εργατικούς με ρεκόρ εδρών, προβλέπει δημοσκόπηση

Θρίαμβο των Εργατικών του Κιρ Στάρμερ προβλέπει δημοσκόπηση στην Βρετανία (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Kirsty Wigglesworth, File

Εκλογικό θρίαμβο των Εργατικών αλλά και πλειοψηφία 194 εδρών - τη μεγαλύτερη των τελευταίων 100 ετών -  προβλέπει η πρώτη δημοσκόπηση του YouGov από την προκήρυξη των εκλογών στη Βρετανία.

Η δημοσκόπηση βλέπει τους Εργατικούς στις 422 έδρες, 221 περισσότερες σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 2019 με βάση τα νέα όρια των εκλογικών περιφερειών.

Προβλέπει επίσης, όπως αναφέρει το Skynews, ήττα των Τόρις σε μεγάλα τμήματα της χώρας, μια άνοδο των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Τέλος, το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας, αν οι εκλογές διεξάγονταν τώρα, θα έχανε πάνω από τις μισές έδρες του.

Η πρόβλεψη δείχνει μια ιστορική ανάκαμψη των Εργατικών μεγαλύτερη από αυτή που πέτυχε ο Τόνι Μπλερ το 1997, με το κόμμα να λαμβάνει τον υψηλότερο αριθμό εδρών από οποιοδήποτε κόμμα σε εκλογές στην ιστορία από τότε που ο Στάνλεϊ Μπάλντουιν κέρδισε πλειοψηφία 208 εδρών το 1924.

Αν οι προβλέψεις επιβεβαιωθούν θα είναι ο μεγαλύτερος αριθμός εδρών των Εργατικών που έχει καταγραφεί ποτέ, και μια πολύ μεγαλύτερη πλειοψηφία από οτιδήποτε άλλο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μια πλειοψηφία 194 εδρών για τον Στάρμερ θα επισκιάσει τη σαρωτική πλειοψηφία των 179 εδρών του Μπλερ το 1997 και της Μάργκαρετ Θάτσερ που πήρε 144 το 1983.

Οι Τόρις του Ρίσι Σούνακ θα πέσουν στις 140 έδρες, χάνοντας 232 καθώς σύμφωνα με προβλέψεις αναμένεται να αντιμετωπίσουν πανωλεθρία στο Λονδίνο, τη Βορειοανατολική και τη Βορειοδυτική περιφέρεια και την Ουαλία. Αυτός είναι ο χαμηλότερος αριθμός εδρών από το 1906, όταν κέρδισαν 131 έδρες.

Αυτή η πρόβλεψη δίνει στους Συντηρητικούς σημαντικά λιγότερες έδρες από τον προηγούμενο χαμηλότερο αριθμό εδρών των Συντηρητικών στη βρετανική μεταπολεμική ιστορία: 165 το 1997.

Οι αρνητικές αυτές προβλέψεις για τους Συντηρητικούς σημαίνουν ότι πολλά από τα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργικού συμβουλίου του Σούνακ κινδυνεύουν τα χάσουν την έδρα τους.

Τουλάχιστον 12 από τα 26 μέλη του υπουργικού συμβουλίου που διεκδικούν την επανεκλογή τους κινδυνεύουν.

Ανάμεσά τους ο καγκελάριος Τζέρεμι Χαντ, ο Γκραντ Σαπς ο υπουργός Άμυνας, η Πένι Μορντό η επικεφαλής των Κοινοτήτων, η Βικτόρια Πρέντις η γενική εισαγγελέας, ο Άλεξ Τσαλκ ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο Ντέιβιντ Ντέιβις, ο υπουργός Ουαλίας και ο Τζόνι Μέρσερ ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων στο υπουργικό συμβούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης