ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Δάχτυλο της Μόσχας» βλέπουν οι υπηρεσίες ασφαλείας πίσω από τα φέρετρα στον Πύργο του Άιφελ

Γαλλία: «Δάχτυλο της Μόσχας» βλέπουν οι υπηρεσίες ασφαλείας πίσω από τα φέρετρα στον Πύργο του Άιφελ

O πύργος του Άιφελ (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Aurelien Morissard

Ρωσικό δάκτυλο βλέπουν αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας πίσω από την τοποθέτηση σε απόσταση αναπνοής από τον Πύργο του Άιφελ πέντε φερέτρων με τη γαλλική σημαία  και με την επιγραφή «Γάλλοι στρατιώτες της Ουκρανίας».

Τρεις άνδρες εθεάθησαν να φθάνουν σε ένα φορτηγάκι το πρωί του Σαββάτου (1/6). Τα φέρετρα που άφησαν βρέθηκαν αργότερα να περιέχουν σάκους με γύψο.
Η αστυνομία συνέλαβε γρήγορα τον οδηγό, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι είχε πληρωθεί 40 ευρώ από τους άλλους δύο για να μεταφέρει τα φέρετρα. Ο ίδιος είχε φτάσει στο Παρίσι μόλις την προηγούμενη ημέρα από τη Βουλγαρία.

Αργότερα, η αστυνομία συνέλαβε τους άλλους δύο στον σταθμό λεωφορείων Μπερσί στο κεντρικό Παρίσι, όπου φέρεται ότι σχεδίαζαν να επιβιβαστούν σε λεωφορείο για το Βερολίνο.
Είπαν στην αστυνομία ότι είχαν πληρωθεί 400 ευρώ για να τοποθετήσουν τα φέρετρα, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.

Η αστυνομία δήλωσε ότι ο οδηγός ήταν Βούλγαρος και οι άλλοι δύο ήταν Ουκρανοί και Γερμανοί. Οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστή την Κυριακή (2/6), εν όψει της αναμενόμενης έναρξης δικαστικής έρευνας για «βία με προμελέτη», δήλωσε το γραφείο του εισαγγελέα.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι διεξάγονται έρευνες «για να διαπιστωθεί αν αυτό οργανώθηκε από το εξωτερικό».

Οι συνθήκες θυμίζουν δύο πρόσφατα επεισόδια στα οποία η γαλλική αστυνομία πιστεύει ότι μπορεί να εμπλέκονται Ρώσοι πράκτορες. Και τα δύο φαίνεται ότι ήταν προσπάθειες χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Τον Οκτώβριο - όχι πολύ καιρό μετά την πρωτοφανή επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς στο Ισραήλ, σκοτώνοντας περίπου 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας εκατοντάδες ομήρους - αστέρια του Δαβίδ που θύμιζαν την ισραηλινή σημαία χαράχτηκαν σε διάφορους τοίχους στο Παρίσι. Ένα ζευγάρι από τη Μολδαβία συνελήφθη, το οποίο οι Γάλλοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι πληρώθηκε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Τον περασμένο μήνα, κόκκινα χέρια ζωγραφίστηκαν σε ένα μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Παρίσι και η αστυνομία πιστεύει ότι οι δράστες διέφυγαν στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, που επικαλείται πηγή της έρευνας, ένα από τα άτομα που τέθηκαν υπό κράτηση το Σάββατο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με έναν Βούλγαρο ύποπτο που καταζητείται για την υπόθεση με τα κόκκινα χέρια. Η Le Monde κατονόμασε τον ύποπτο αυτό ως τον 34χρονο Γκεόργκι Φ.

Η άρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αποκλείσει την αποστολή στρατιωτών στην Ουκρανία έχει προκαλέσει την οργή της Μόσχας.

Την περασμένη εβδομάδα, Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι είχαν γίνει συζητήσεις για την αποστολή Γάλλων στρατιωτικών εκπαιδευτών.

Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει την αφορμή για την υπόθεση των φέρετρων, εκτιμούν οι ερευνητές, με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες να επιδιώκουν να δείξουν ότι υπάρχει μεγάλη αντίθεση στη βαθύτερη γαλλική εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ