ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές 30 από τους 46 κατοίκους ενός μικρού χωριού

Ιταλία: Υποψήφιοι στις τοπικές εκλογές 30 από τους 46 κατοίκους ενός μικρού χωριού

Ψηφοφορία στην Ιταλία (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Alessandra Tarantino

Η Ίνγκρια είναι ένα μικρό χωριό στην Ιταλία που κέρδισε απρόσμενη δημοσιότητα από το γεγονός ότι 30 από τους 46 κατοίκους του είναι υποψήφιοι για τις εκλογές που θα γίνουν για τη νέα δημοτική αρχή.  

Ο νυν δήμαρχος Ιγκόρ Ντε Σάντις που έβαλε εκ νέου υποψηφιότητα για δήμαρχος στην Ίνγκρια, το μικρό αυτό χωριό που περιβάλλεται από δάση και βουνά κοντά στο Τορίνο, αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει τέταρτη θητεία, αφού η μητέρα του προσχώρησε σε αντίπαλο στρατόπεδο.

Η Ίνγκρια, ένα από τα μικρότερα χωριά της Ιταλίας, φιλοξενεί 46 κατοίκους. Άλλοι 26 άνθρωποι, που είναι εγγεγραμμένοι για να ψηφίσουν από το εξωτερικό, αποτελούν το εκλογικό σώμα.

Ο Ντε Σάντις, 42 ετών, ηγείται της τοπικής διοίκησης από το 2009 και ανέμενε ανταγωνισμό στην κούρσα του δημάρχου από έναν σύμβουλο της αντιπολίτευσης, τον 70χρονο Ρενάτο Πολέτο. Η κατάσταση έγινε πιο περίπλοκη όταν ο Στέφανο Βενούτι, κάτοικος του Μιλάνου που έχει δεύτερη κατοικία στην Ίνγκρια, αποφάσισε να συμμετάσχει. «Δεν το περιμέναμε αυτό», δήλωσε ο Ντε Σάντις.

Η ανατροπή έγινε με την ανακοίνωση του Πολέτο ότι είχε εξασφαλίσει την υποστήριξη της μητέρας του Ντε Σάντις, και την είχε προτείνει για μια θέση δημοτικού συμβούλου στην ψηφοφορία για την εκλογή νέου συμβουλίου στις 8-9 Ιουνίου, ως μέρος μιας λίστας που περιλαμβάνει εννέα γυναίκες και έναν άνδρα. Συνολικά, 30 άτομα - περίπου τα δύο τρίτα των κατοίκων του χωριού διεκδικούν τώρα την εκλογή τους.

«Ζήτησα από τη μητέρα μου να με ακολουθήσει, αλλά αφού είδε ότι η λίστα του Πολέτο ήταν κυρίως γυναίκες, αποφάσισε να πάει μαζί τους», δήλωσε ο Ντε Σάντις. «Είναι όλες εθελοντές που έχουν εργαστεί πολύ σκληρά για το χωριό».

Η μητέρα του Ντε Σάντις δήλωσε ότι η αντιπαλότητα δεν θα επηρεάσει την οικογενειακή αρμονία. «Τόσο ο γιος μου όσο και εγώ θέλουμε το καλύτερο για την κοινότητα και αυτή είναι μια ευκαιρία να δώσουμε φωνή στις απόψεις των γυναικών χωρίς να αποδυναμώσουμε τους οικογενειακούς δεσμούς», είπε.

Η Ίνγκρια αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα με άλλα ορεινά χωριά, όπως η ερήμωση, οι λιγοστές υπηρεσίες και οι προκλήσεις με το χιόνι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Από το 2022, όταν ανακηρύχθηκε ως ένα από τα «πιο όμορφα» χωριά της Ιταλίας, είχε επίσης να αντιμετωπίσει την αύξηση του τουρισμού.

«Υπήρξε μια απίστευτη έξαρση και πρέπει να το διαχειριστούμε αυτό», δήλωσε ο Ντε Σάντις. «Υπάρχουν λίγοι κάτοικοι, αλλά πολλές δεύτερες κατοικίες. Ο κύριος στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την ομορφιά της».

Ο Βενούτι δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera ότι αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για δήμαρχος μετά από παρότρυνση των ντόπιων. «Έχω ενσωματωθεί πολύ καλά», είπε.

Παρά τον ανταγωνισμό, ο Ντε Σάντις, του οποίου ο παππούς ήταν δήμαρχος της Ίνγκρια για 30 χρόνια, δήλωσε ότι είναι «αισιόδοξος» ότι μπορεί να κερδίσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ