Financial Times: Ο Νετανιάχου ψάχνει τη «διαφυγή» από την πρόταση Μπάιντεν για συμφωνία με τη Χαμάς
Μπορεί τις τελευταίες ώρες να αναπτύχθηκε ένα αισιόδοξο σενάριο για συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς με βάση την πρόταση που κατέθεσε ο Τζο Μπάιντεν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση ομήρων, ωστόσο, το «ναι» του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν φαίνεται και τόσο βέβαιο.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα των Financial Times, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεχόμενος ακροδεξιές απειλές περί διάσπασης της κυβέρνησής του σε περίπτωση που αποδεχτεί μια μορφή «ειρήνης» με τη Χαμάς, αναζητεί τρόπους για να αποφύγει να δώσει τη συγκατάθεσή του.
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο ίδιος φέρεται να «ζυγίζει» τις απώλειες που θα μετρήσει στο σενάριο της κατάρρευσης του πολιτικού συνασπισμού προσπαθώντας να ισορροπήσει στις πιέσεις που δέχεται από τον Λευκό Οίκο, αλλά και εκείνες των ακροδεξιών στελεχών του.
Η «λύση» χωρίς να... πέσει η κυβέρνηση
Ένα ενδεχόμενο για το πώς το Ισραήλ θα μπορούσε να δεχτεί την πρόταση Μπάιντεν, χωρίς να «πέσει η κυβέρνηση», αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος την Κυριακή δήλωσε ότι «το Ισραήλ εργάζεται για την αντικατάσταση εξουσίας στη Λωρίδα της Γάζας», δεσμευόμενος ότι «ο πόλεμος δεν θα τελειώσει έως ότου η Χαμάς εξαρθρωθεί τόσο από τις στρατιωτικές όσο και από τις κυβερνητικές της ικανότητες».
«Σε οποιαδήποτε διαδικασία τερματισμού του πολέμου, δεν θα δεχτούμε την κυριαρχία της Χαμάς. Προωθούμε μια εναλλακτική κυβέρνηση στη Χαμάς, στο πλαίσιο της οποίας θα απομονώσουμε περιοχές, θα απομακρύνουμε τα μέλη της Χαμάς και θα φέρουμε άλλες δυνάμεις που θα επιτρέψουν μια διαφορετική κυβέρνηση», είπε ο Γκάλαντ.
«Από τη μια πλευρά, η στρατιωτική δράση, και από την άλλη, η ικανότητα αλλαγής του καθεστώτος στη Γάζα, θα οδηγήσει στην επίτευξη δύο από τους στόχους αυτού του πολέμου: την διάλυση της κυβέρνησης της Χαμάς και τη στρατιωτική της δύναμη, και την επιστροφή των ομήρων», πρόσθεσε.
Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο επρόκειτο να συνεδριάσει το βράδυ της Κυριακής (2/6) για να συζητήσει την πρόταση Μπάιντεν και την πιθανή εφαρμογή της, δεδομένης της διεθνούς και εγχώριας πίεσης με στόχο την απελευθέρωση των 121 ομήρων που πιστεύεται ότι κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα από τότε που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες των FT, αξιωματούχοι κοντά στον Νετανιάχου κατέστησαν σαφές ότι η δεν πρόκειται να επέλθει συμφωνία για «οριστική διακοπή» των μαχών στη Γάζα.
Μάλιστα, με τους ακροδεξιούς εταίρους του συνασπισμού να τάσσονται κατά της συμφωνίας και να απειλούν να εγκαταλείψουν την κυβέρνηση, το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε δύο προσεκτικά διατυπωμένες ανακοινώσεις όπου υπογραμμίζεται ότι ο Ισραηλινός Στρατός θα συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή της Χαμάς.
Λευκός Οίκος: Αν συμφωνήσει η Χαμάς , το Ισραήλ θα πει «ναι»
Ιδιαίτερα κομβική κρίνεται η κυριακάτικη παρέμβαση του Λευκού Οίκου που έσπευσε να διευκρινίσει ορισμένες από τις λεπτομέρειες μιας πιθανής συμφωνίας ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, αλλά και το πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτή.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι, εάν η Χαμάς συμφωνήσει στο σχέδιο για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, οι ΗΠΑ αναμένουν ότι το Ισραήλ θα αποδεχθεί επίσης την πρόταση για συμφωνία.
«Ήταν μία ισραηλινή πρόταση. Περιμένουμε ότι, αν συμφωνήσει η Χαμάς στην πρόταση - όπως διαβιβάσθηκε σε αυτούς, μία ισραηλινή πρόταση - τότε το Ισραήλ θα πει ναι», δήλωσε ο Κίρμπι σε συνέντευξη στην εκπομπή This Week του ABC News.
Η διαφορά φιλοσοφίας Μπάιντεν - Νετανιάχου
Το τελευταίο διάστημα, η στάση του Νετανιάχου βρισκόταν σε πλήρη αντίθεση με αυτή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος σε ομιλία του την Παρασκευή αμφισβήτησε και τους τρεις πολεμικούς στόχους, ενώ προσωπικά ενέκρινε όρους για μια σταδιακή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που περιέγραψε κατηγορηματικά ως «ισραηλινή πρόταση».
Ο Μπάιντεν είπε ότι ο συχνά επαναλαμβανόμενος στόχος του Νετανιάχου για «ολική νίκη», ήταν μια «μάταιη ιδέα», καθώς ο IDF έχει ήδη καταστρέψει τη Χαμάς και δεν μπορεί να απειλήσει ξανά το Ισραήλ με μια επίθεση σαν αυτή της 7ης Οκτωβρίου.
«Η επιδίωξη ενός ''αορίστου πολέμου'' δεν θα έφερνε τους ομήρους πίσω στο σπίτι τους», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, καθώς προέτρεψε τους Ισραηλινούς ηγέτες - και τη Χαμάς - να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για μια συμφωνία.
Λαπίντ σε Νετανιάχου: «Εμείς θα σε στηρίξουμε»
Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, προέτρεψε τον Νετανιάχου να συμφωνήσει σε μια συμφωνία ομηρίας και κατάπαυσης του πυρός, λέγοντας ότι το κεντρώο κόμμα του Yesh Atid θα το υποστηρίξει ακόμη και αν οι δεξιές φατρίες στην κυβέρνηση επαναστατήσουν - πράγμα που σημαίνει ότι μια συμφωνία είναι πιθανό να περάσει στο κοινοβούλιο.
«Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν μπορεί να αγνοήσει την σημαντική ομιλία του προέδρου Μπάιντεν. Στο τραπέζι υπάρχει μία συμφωνία και πρέπει να επιτευχθεί», έγραψε ο Λαπίντ σε ανάρτησή του στο «Χ». «Υπενθυμίζω στον Νετανιάχου ότι διαθέτει ένα δίχτυ ασφαλείας από εμάς για την απελευθέρωση των ομήρων, αν ο (Ιταμάρ) Μπεν Γκβιρ και ο (Μπεζαλέλ) Σμότριχ αποχωρήσουν από την κυβέρνηση».
«Δεν είναι και τόσο καλή συμφωνία...»
Εξάλλου, ο επικεφαλής σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ, αναγνώρισε ότι το Ισραήλ είχε προηγουμένως συμφωνήσει με την πρόταση που είχε δημοσιοποιηθεί στην «πολιτική ομιλία» του Μπάιντεν, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν ήταν καλή συμφωνία», όπως περιγράφεται.
«Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να εξεταστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά στους «Sunday Times», καθώς τόνισε ότι οι στόχοι του Ισραήλ παρέμειναν αμετάβλητοι. Τόσο ως μήνυμα προς την Ουάσιγκτον, όσο και ως προειδοποίηση προς τον Νετανιάχου, δύο ανώτεροι ακροδεξιοί υπουργοί εξέδωσαν τις δικές τους δηλώσεις απειλώντας να ανατρέψουν την ισραηλινή κυβέρνηση εάν εφαρμοστεί η συμφωνία.
Οι πιέσεις για απόρριψη της πρότασης
Ο Νετανιάχου βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση, καθώς οι δύο ακροδεξιοί κυβερνητικοί του εταίροι απειλούν να αποχωρήσουν από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας για οποιαδήποτε συμφωνία αφήνει ανέπαφη την Χαμάς. Ο κεντρώος σύμμαχός του και μέλος του πολεμικού συμβουλίου Μπένι Γκαντζ, είχε εκδώσει τελεσίγραφο για τις 8 Ιουνίου στον Νετανιάχου απαιτώντας να αλλάξει ρότα στον πόλεμο, ισχυριζόμενος ότι οι πολιτικές εκτιμήσεις διακυβεύουν τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.
Το Σάββατο ο Γκαντζ, είπε ότι η επιστροφή των ομήρων «είναι υπέρτατη ηθική υποχρέωση» και ένας στόχος που θα πρέπει να έχει «σαφή προτεραιότητα στο χρονοδιάγραμμα» των στόχων του πολέμου.
Παράλληλα, σε μηνύματα στο «Χ», ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι το κόμμα του θα «διαλύσει την κυβέρνηση». Μια τέτοια συμφωνία που θα συνεπάγεται τον τερματισμό του πολέμου χωρίς την εξάλειψη της Χαμάς θα ήταν «απερίσκεπτη, αποτελώντας νίκη της τρομοκρατίας και απειλή για την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο υπερθνικιστής επικεφαλής του κόμματος «Εβραϊκή Δύναμη» στο «Χ».
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Μπεζαλέλ Σμότριτς, δήλωσε ότι «δεν θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση που θα αποδεχτεί το προτεινόμενο σχέδιο».