ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Αυτή είναι η οικογένεια που δεν θα ψηφίσει στις εκλογές της 4ης Ιουλίου

Βρετανία: Αυτή είναι η οικογένεια που δεν θα ψηφίσει στις εκλογές της 4ης Ιουλίου

Εκλογικό τμήμα στη Βρετανία (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Frank Augstein, File

Η προεκλογική εκστρατεία για τις γενικές εκλογές της 4ης Ιουλίου στη Βρετανία έχει ήδη ξεκινήσει με τους Ρίσι Σούνακ και Κιρ Στάρμερ να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, αλλά για μία οικογένεια τα επιχειρήματά τους δεν θα έχουν καμία αξία καθώς δεν θα ψηφίσει. 

Ο λόγος για τη βασιλική οικογένεια, η οποία διατηρεί μια ουδετεότητα απέναντι στα πολιτικά δρώμενα.

Αν και δεν υπάρχει κάποιος νόμος που να ορίζει αν ο μονάρχης μπορεί να ψηφίσει ή όχι η απάντηση είναι αρνητική.

Όπως εξηγεί στο Skynews ο Δρ Κρεγκ Πρέσκοτ, λέκτορας νομικής και συνταγματολόγος στο Πανεπιστήμιο Royal Holloway του Λονδίνου: «Είναι σαφές ότι ο βασιλιάς βρίσκεται σε μοναδική θέση ως αρχηγός κράτους και, ως εκ τούτου, αναμένεται να παραμείνει υπεράνω της πολιτικής».

«Η μη ψήφος την ημέρα των εκλογών αντικατοπτρίζει αυτή τη θέση. Υπάρχει επίσης ένας πιο συνταγματικός λόγος. Τα μέλη της Βουλής των Λόρδων δεν μπορούν να ψηφίσουν επειδή είναι μέρος του κοινοβουλίου, και έτσι πάντα ίσχυε ότι οι ομότιμοι δεν είχαν το δικαίωμα να ψηφίσουν για τα μέλη που συνεδριάζουν στην άλλη Βουλή του κοινοβουλίου» υπογραμμίζει.

«Υπό αυτή την έννοια, η πρακτική ότι ο μονάρχης δεν ψηφίζει αντανακλά το γεγονός ότι είναι μέρος του κοινοβουλίου, και εναπόκειται στο ευρύ κοινό να επιλέξει ποιος το εκπροσωπεί στη Βουλή των Κοινοτήτων», καταλήγει.

Η υπόλοιπη οικογένεια ψηφίζει;

Όσο για το τι ισχύει για τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας ο Άλαστερ Μπρους, σχολιαστής εκδηλώσεων και συνταγματολόγος του Sky News, σημειώνει: «Όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, εκτός από τον ηγεμόνα, μπορούν να ψηφίσουν».

«Παραδοσιακά, δεν το κάνουν. Αυτό γίνεται κυρίως για να προστατευθεί ο απολιτικός χαρακτήρας της υποστήριξής τους προς τον μονάρχη, αλλά και επειδή, στο παρελθόν, ως βασιλικοί δούκες, πολλά αρσενικά μέλη της οικογένειας εμποδίζονταν από το νόμο να ψηφίσουν, επειδή μπορούσαν να καθίσουν ως ομότιμοι στη Βουλή των Λόρδων» τονίζει.

«Όταν η βασιλική οικογένεια συμφώνησε να αποσυρθεί από την άσκηση του δικαιώματός της να κάθεται και να μιλάει στη Βουλή των Λόρδων το 1999, τεχνικά ήρε το εμπόδιο της ψήφου στις εκλογές», προσθέτει.

Ο Δρ Πρέσκοτ σημειώνει: «Ομοίως με τον μονάρχη, τα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας που κατείχαν επίσης τίτλους ευγενείας απαγορευόταν να ψηφίζουν, επειδή με τους τίτλους ευγενείας τους, ήταν τεχνικά μέλη της Βουλής των Λόρδων».

«Αυτό άλλαξε με τον νόμο περί μεταρρύθμισης της Βουλής των Λόρδων του 1999, ο οποίος αφαίρεσε τους περισσότερους κληρονομικούς ευγενείς από τα μέλη της Βουλής των Λόρδων και έτσι επέτρεψε στους ευγενείς που δεν ήταν πλέον μέλη να ψηφίσουν για πρώτη φορά», προσθέτει.

«Έτσι, αυτό θα ίσχυε για τον πρίγκιπα Φίλιππο, τον Δούκα του Εδιμβούργου, τον πρίγκιπα Κάρολο όταν ήταν Δούκας της Κορνουάλης, ή για τον πρίγκιπα Άντριου, ως Δούκα της Υόρκης. Αλλά θα περιμένατε ότι, για τους ίδιους λόγους με τον μονάρχη, τα εργαζόμενα μέλη της βασιλικής οικογένειας δεν θα ψήφιζαν, επειδή η μοναρχία στο σύνολό της αναμένεται να είναι υπεράνω πολιτικής και να ακολουθεί την καθοδήγηση του βασιλιά», υπογραμμίζει.

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι το 2020 η Δούκισσα του Σάσεξ έδωσε μια συνέντευξη δηλώνοντας ότι στον πρίγκιπα Χάρι δεν είχε ποτέ «επιτραπεί» να ψηφίσει.

Ωστόσο, τα μέλη της βασιλικής οικογένειας που δεν είναι «εργαζόμενα», δηλαδή, δεν αναλαμβάνουν καθήκοντα, όπως η Ζάρα Τίνταλ ή ο Ντέιβιντ Άρμστρογκ Τζόουνς, ο δεύτερος κόμης του Σνόουντον, θα μπορούσαν να ψηφίσουν. Το αν θα το κάνουν δεν είναι απολύτως σαφές.

Η «εμπλοκή» του Καρόλου στις εκλογές

Ο βασιλιάς, φυσικά, έχει να εκπληρώσει σημαντικούς ρόλους γύρω από τις γενικές εκλογές. Ο Ρίσι Σούνακ, στην ομιλία του έξω από τον αριθμό 10 ανακοινώνοντας τις εκλογές, μας είπε ότι είχε ενημερώσει τον μονάρχη για την πρόθεσή του να προκηρύξει εκλογές.

Ο Κάρολος, χρησιμοποιώντας τις προνομιακές του εξουσίες, έδωσε το πράσινο φως για τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη νέων. Μόλις καταμετρηθούν οι ψήφοι, θα εναπόκειται στον μονάρχη να διορίσει επίσημα τον πρωθυπουργό.

Ωστόσο, τις εβδομάδες πριν από την ημέρα της ψηφοφορίας, όπως λέει ο Μπρους, είναι σημαντικό η βασιλική οικογένεια να μην εμφανιστεί να κάνει οτιδήποτε που μπορεί να θεωρηθεί ότι σχολιάζει την προεκλογική εκστρατεία και τις πολιτικές υποσχέσεις.

Αυτές είναι οι πρώτες γενικές εκλογές επί βασιλείας του Καρόλου.

Λίγο καιρό μετά την προκήρυξή τους, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ ανακοίνωσαν ότι η βασιλική οικογένεια αναβάλλει τις υποχρεώσεις που «μπορεί να φαίνεται ότι αποσπούν την προσοχή ή αποσπούν την προσοχή από την προεκλογική εκστρατεία».

Ωστόσο, επιβεβαιώθηκε ότι ο βασιλιάς θα παραστεί στο Trooping the Colour, το οποίο μπίπτει στην περίοδο της προεκλογικής εκστρατείας τον Ιούνιο.

Είναι δεδομένο ότι οι υποχρεώσεις τόσο του βασιλιά όσο και του πρίγκιπα της Ουαλίας αναβλήθηκαν τις ημέρες αμέσως μετά την προκήρυξη των γενικών εκλογών. Επίσης Πραγματοποιήθηκαν επίσης συσκέψεις στο παλάτι για να αποφασιστεί ποιες επισκέψεις θα εξακολουθούσαν να είναι κατάλληλες.

Παραμένει ασαφές πόσες επισκέψεις χρειάστηκε να μετατεθούν και αν η κρατική επίσκεψη του Ιάπωνα αυτοκράτορα θα συνεχιστεί στα τέλη Ιουνίου.

Ειδικοί σε βασιλικά ζητήματα δήλωσαν ότι ήταν ενδιαφέρον το γεγονός ότι το παλάτι αισθάνθηκε την ανάγκη να εκδώσει μια δήλωση λέγοντας ότι επανεξετάζει τις δεσμεύσεις.

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη επί βασίλισσας Ελισάβετ Β' και ορισμένοι υποστήριξαν ότι αυτό δείχνει ότι η βασιλική οικογένεια εμπλέκεται όλο και περισσότερο σε κοινωνικούς σκοπούς που ενδεχομένως να έχουν πολιτική χροιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ