ΚΟΣΜΟΣ

Επικίνδυνη κλιμάκωση ΝΑΤΟ - Ρωσίας για Ουκρανία: Διεθνής ανησυχία μετά την επιβεβαίωση Μπλίνκεν

Ζελένσκι και Μπλίνκεν δείχνουν έτοιμοι να... προχωρήσουν στο επόμενο βήμα του πολέμου

Brendan Smialowski/Pool via AP

Σε αχαρτογράφητα μονοπάτια δείχνει να «βαδίζει» ο πόλεμος στην Ουκρανία, μετά και την επισημοποίηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, ότι εγκρίθηκε το αίτημα για χρήση αμερικανικών όπλων σε ρωσικό έδαφος. Μέχρι και πριν από μερικές ώρες, η είδηση βασιζόταν σε δημοσιεύματα, όμως, πλέον η διεθνής ανησυχία για κλιμάκωση στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο μεγαλώνει.

Τις προηγούμενες εβδομάδες το Κίεβο ζήτησε την άδεια να «χτυπήσει» στη Ρωσία και από χθες φαίνεται πως την έχει, πληροφορία που επιβεβαίωσε χθες το CNNi.

Σήμερα, ο Μπλίνκεν, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Πράγα, επισημοποίησε όσα γνωρίζαμε λέγοντας πως: «Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε το αίτημα». Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα κάνουν αποτελεσματικά βήματα σε ό,τι αφορά τη στήριξη που παρέχεται στην Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, τον Ιούλιο, θα γίνουν συγκεκριμένα βήματα για να έρθει η Ουκρανία εγγύτερα στη Συμμαχία».

Ζελένσκι: «Κάνουμε βήμα προς τα εμπρός»

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται «δικαιωμένος» από αυτή την εξέλιξη και τόνισε πως το Κίεβο έλαβε «ένα μήνυμα» από την Ουάσινγκτον, που μπορεί να αποτελέσει «ένα βήμα προς τα εμπρός», χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

«Λάβαμε ένα μήνυμα από την αμερικανική πλευρά νωρίς σήμερα το πρωί. Έλαβα αυτό το μήνυμα από τους στρατιωτικούς μου, αλλά δεν μπορώ να σας πω λεπτομέρειες σχετικά με αυτό. Θέλω να δω τι θα συμβεί στην πράξη, αλλά νομίζω ότι σε κάθε περίπτωση πρόκειται για κάποιο βήμα προς τα εμπρός προς έναν στόχο που θα έπρεπε να είχε συζητηθεί νωρίτερα», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής των σκανδιναβικών χωρών και της Ουκρανίας.

«Πιστεύω πως η χρήση οποιουδήποτε όπλου, δυτικού τύπου όπλου, στο έδαφος της Ρωσίας είναι θέμα χρόνου. Αλλιώς δεν πρόκειται για δίκαιη ειρήνη», πρόσθεσε ο Ζελένσκι, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Στοκχόλμη.

Στόλτενμπεργκ: Τίποτα... καινούργιο από τις ρωσικές απειλές

Την ίδια ώρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ απέρριψε σήμερα τις ρωσικές απειλές για κλιμάκωση. «Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο (…) Αποτελεί μέρος των προσπαθειών του (Ρώσου) προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να εμποδίσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στηρίξουν την Ουκρανία», δήλωσε ο ίδιος πριν από την έναρξη συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Συμμαχίας στην Πράγα.

Ο Στόλτενμπεργκ, που τάσσεται υπέρ της άρσης των περιορισμών στη χρήση των δυτικών όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, υποβάθμισε τη σημασία της αμερικανικής αλλαγής στάσης, υπογραμμίζοντας ότι δυτικά όπλα έχουν ήδη παραδοθεί στο Κίεβο χωρίς να τεθεί κανένας περιορισμός στη χρήση τους.

«Η Βρετανία για παράδειγμα προσφέρει ήδη εδώ και καιρό πυραύλους Storm Shadow χωρίς κανέναν περιορισμό», υπογράμμισε. Το Κρεμλίνο κατηγόρησε χθες Πέμπτη το ΝΑΤΟ ότι «προκαλεί» την Ουκρανία για να παρατείνει «έναν παράλογο πόλεμο».

«Και σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση, η Ρωσία είναι αυτή που ξεκίνησε την κλιμάκωση εισβάλλοντας σε άλλη χώρα και τη συνέχισε τις τελευταίες εβδομάδες ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο: πλήττοντας την Ουκρανία από θέσεις που βρίσκονται βαθιά στη Ρωσία», κατήγγειλε ο Στόλτενμπεργκ.

Πούτιν: «Οι μικρές ευρωπαϊκές χώρες να έχουν πλήρη επίγνωση στο διακύβευμα»

Σχολιάζοντας ο Βλαντίμιρ Πούτιν τις δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ και άλλων δυτικών αξιωματούχων για πυραυλικές επιθέσεις σε στόχους εντός της Ρωσίας, τόνισε πως «οι αξιωματούχοι από τις χώρες του ΝΑΤΟ, ειδικά αυτοί που εδρεύουν στην Ευρώπη και πιο ειδικά στις μικρές ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει να έχουν πλήρη επίγνωση του τι διακυβεύεται.

Θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι οι χώρες τους είναι μικρές και πυκνοκατοικημένες, κάτι που είναι ένας παράγοντας που πρέπει να υπολογίσουν πριν αρχίσουν να μιλούν για χτύπημα βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος. Πρόκειται για ένα σοβαρό ζήτημα και, χωρίς αμφιβολία, το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά».

Νωρίτερα και ο Νμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε ότι η Μόσχα δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας, ενώ παράλληλα μίλησε ξανά για δυνητικό «γενικευμένο πόλεμο». Σε ανάρτησή του στο επίσημο κανάλι του στο Telegram ο Μεντβέντεφ, πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και πολύ στενός συνεργάτης του Πούτιν, είπε ότι η σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο και ότι «κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κλιμάκωσή της στο τελικό στάδιο».

Νωρίτερα ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας και ότι η σύγκρουσή της με τη Δύση μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο.

Σε ανάρτησή του στο επίσημο κανάλι του στο Telegram ο Μεντβέντεφ είπε ότι η σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο δυνατό σενάριο και ότι “κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κλιμάκωσή της στο τελικό στάδιο”.

Ο αντιπρόεδρος σήμερα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας έκανε το παραπάνω σχόλιο μετά την χθεσινή δήλωση Αμερικανών αξιωματούχων στο Reuters ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέτρεψε σιωπηρά στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα που του προμήθευσαν οι ΗΠΑ εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός της Ρωσίας που υποστηρίζουν μια επίθεση κατά της βορειοανατολικής ουκρανικής πόλης Χάρκοβο.

Η Ρωσία θα δώσει «ασύμμετρη» απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις εναντίον του εδάφους της με όπλα που έχουν προσφέρει στο Κίεβο οι ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον Αντρέι Καρταπόλοφ επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της ρωσικής κάτω βουλής. Ο Καρταπόλοφ δήλωσε ότι η απόφαση του Τζο Μπάιντεν δεν θα επηρεάσει τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση.

Την αρχή έκανε ο Μακρόν, ακολούθησε ο Σολτς...

Μέχρι στιγμής, ορισμένοι δυτικοί ηγέτες χωρών, όπως είναι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, έχουν ταχθεί υπέρ της χρήσης δυτικών όπλων για επίθεση σε ρωσικό έδαφος, αλλά στον αντίποδα αυτού, υπάρχουν και εκείνοι που κρατούν επιφυλακτική στάση, όπως ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, και η πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, η οποία δεν θεωρεί απαραίτητο να χτυπηθούν ρωσικές στρατιωτικές βάσεις και προέτρεψε τη Δύση να προμηθεύσει περισσότερες αεροπορικές άμυνες στην Ουκρανία αντ' αυτού, αναφέρει το BBC.

Την ίδια ώρα, τη δυνατότητα στους Ουκρανούς να χρησιμοποιήσουν τα F-16 που τους παραχωρούν για να χτυπήσουν στόχους ακόμα και σε ρωσικό έδαφος, προσφέρουν οι Δανοί, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, ο οποίος μίλησε στο κατώφλι του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι απέκλεισε τόσο την αποστολή στρατευμάτων στην Ουκρανία όσο και τη χρήση ιταλικών όπλων για να χτυπήσουν στόχους εντός της Ρωσίας.

Σημειώνεται πως η Δανία, η οποία είναι ένας από τους εμπνευστές του λεγόμενου αεροπορικού συνασπισμού για την Ουκρανία, σχεδιάζει να στείλει F-16 στο Κίεβο ήδη από το καλοκαίρι. Η Ολλανδία θα παραδώσει τέτοια αεροσκάφη στην Ουκρανία αργότερα το φθινόπωρο. Στις 16 Μαΐου, η Δανία ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Όρμπαν: «Θέλετε να σύρετε τη χώρα μου σε πόλεμο»

Αιχμές στους δυτικούς του συμμάχους άφησε ο Ούγγρος πρόεδρος, Βίκτορ Όρμπαν στον απόηχο της είδησης πως οι χώρες του ΝΑΤΟ συζητάνε να στείλουν όπλα στην Ουκρανία για να χτυπήσει σε ρωσικό έδαφος.

Ειδικότερα, τους κατηγόρησε πως «προσπαθούν να σύρουν την Ουγγαρία σε ένοπλη σύγκρουση «όπως έκανε και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η χώρα υφίστατο τεράστιες πιέσεις για να αποστείλει το ταχύτερο δυνατό περισσότερους στρατιώτες στο μέτωπο».

«Επανεξέτασα» υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία «τα σχετικά έγγραφα με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Χίτλερ» και τον Ούγγρο ηγέτη Μίκλος Χόρτι, δήλωσε ο Ορμπάν στο ουγγρικό κρατικό δίκτυο ραδιοφωνίας.

«Δεν λέω ότι αυτό που ζούμε σήμερα έχει φτάσει στο ίδιο επίπεδο, αλλά οδεύουμε προς την κατεύθυνση αυτή» σημείωσε.

Παράλληλα, ο Ορμπάν καταδίκασε την απόφαση δυτικών κυβερνήσεων να επιτρέψουν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τα όπλα που του παρέχουν κατά στόχων στη Ρωσία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης