ΚΟΣΜΟΣ

Όρμπαν σε Δύση: «Θέλετε να σύρετε τη χώρα μου σε πόλεμο όπως και ο Χίτλερ»

Όρμπαν σε Δύση: «Θέλετε να σύρετε τη χώρα μου σε πόλεμο όπως και ο Χίτλερ»

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν

AP Photo/Denes Erdos

Αιχμές στους δυτικούς του συμμάχους άφησε ο Ούγγρος πρόεδρος, Βίκτορ Όρμπαν στον απόηχο της είδησης πως οι χώρες του ΝΑΤΟ συζητάνε να στείλουν όπλα στην Ουκρανία για να χτυπήσει σε ρωσικό έδαφος. 

Ειδικότερα, τους κατηγόρησε πως «προσπαθούν να σύρουν την Ουγγαρία σε ένοπλη σύγκρουση «όπως έκανε και στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η χώρα υφίστατο τεράστιες πιέσεις για να αποστείλει το ταχύτερο δυνατό περισσότερους στρατιώτες στο μέτωπο».

«Επανεξέτασα» υπό το φως της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία «τα σχετικά έγγραφα με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Χίτλερ» και τον Ούγγρο ηγέτη Μίκλος Χόρτι, δήλωσε ο Ορμπάν στο ουγγρικό κρατικό δίκτυο ραδιοφωνίας.

«Δεν λέω ότι αυτό που ζούμε σήμερα έχει φτάσει στο ίδιο επίπεδο, αλλά οδεύουμε προς την κατεύθυνση αυτή» σημείωσε.

Παράλληλα, ο Ορμπάν καταδίκασε την απόφαση δυτικών κυβερνήσεων να επιτρέψουν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει τα όπλα που του παρέχουν κατά στόχων στη Ρωσία.

«Οι Ρώσοι έχουν πει ότι όσο πιο αποτελεσματικά θα είναι τα όπλα που θα χρησιμοποιηθούν εναντίον τους, τόσο περισσότερο θα προχωρήσουν», υπενθύμισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός. Έχουν πει ότι «ξεκίνησαν εισβολή επειδή η Ουκρανία ήθελε να ενταχθεί στο NATO» και ότι «θα προχωρούσαν έως ότου να δημιουργήσουν μια ουδέτερη ζώνη», πρόσθεσε.

«Η προέλαση των Ρώσων συνδέεται επίσης ως εκ τούτου με το είδος των όπλων που χρησιμοποιούνται από τους Ουκρανούς για να στοχευθεί η ρωσική επικράτεια» συμπλήρωσε.

«Παράλογο το ΝΑΤΟ αντί να μας υπερασπίζεται να μας σύρει σε έναν παγκόσμιο πόλεμο»

«Είναι παράλογο για το NATO, αντί να μας υπερασπίζεται, να σύρει εμάς, ένα κράτος μέλος, σε έναν παγκόσμιο πόλεμο. Αυτό είναι τόσο παράλογο όσο το να αποφασίζει ένας πυροσβέστης να πάει να σβήσει μια πυρκαγιά με φλογοβόλο» τόνισε.

Το NATO «πλησιάζει όλο και περισσότερο σε έναν πόλεμο» κάθε εβδομάδα που περνά, προειδοποίησε την ώρα που οι υπουργοί Εξωτερικών της συμμαχίας συναντώνται στην Πράγα για να συζητήσουν την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ