ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Συναγερμός από την άδεια του Μπάιντεν στην Ουκρανία για χτύπημα στη Ρωσία με αμερικανικά όπλα

CNNi: Συναγερμός από την άδεια του Μπάιντεν στην Ουκρανία για χτύπημα στη Ρωσία με αμερικανικά όπλα

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις της Δύσης, στο άκουσμα της είδησης ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε άδεια στην Ουκρανία να χτυπήσει εντός του ρωσικού εδάφους με αμερικανικά όπλα.

«Πλέον, το Κίεβο έχει το ''ελεύθερο'' να χτυπήσει στόχους μόνο πάνω από τα σύνορα κοντά στο Χάρκοβο, αφού η Ρωσία έκανε σημαντικές διεισδύσεις γύρω από την πόλη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας κοντά στα ρωσικά σύνορα», δήλωσαν στο CNNi δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Ο πρόεδρος πρόσφατα ζήτησε από το επιτελείο του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για αμυντικούς σκοπούς στο Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να αντεπιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις που τη χτυπούν ή ετοιμάζονται να τη χτυπήσουν», είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Η «χαλάρωση» των περιορισμών σηματοδοτεί μια ρήξη από τη μακροχρόνια πολιτική και έρχεται εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς πίεσης από στενούς συμμάχους των ΗΠΑ.

Πάντως, μέχρι και αργά το βράδυ της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) το State Department δεν είχε προχωρήσει σε επίσημη ενημέρωση με πηγές του Λευκού Οίκου να αναφέρει πως υπάρχουν όροι για τους στόχους που μπορεί να χτυπήσει η Ουκρανία, ενώ το επόμενο βήμα είναι οι Ουκρανοί να λάβουν και μαχητικά αεροσκάφη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει κλιμάκωση του πολέμου σε άλλο επίπεδο, καθώς τη δεδομένη χρονική στιγμή, ο πόλεμος δείχνει να έχει ξεφύγει από τα χέρια του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Προς το παρόν... μόνο στο Χάρκοβο

Ωστόσο, περιορίζεται στην περιοχή γύρω από το Χάρκοβο, ενώ η Ουκρανία φέρεται να μην έχει ζητήσει ή λάβει άδεια για χτύπημα πέρα ​​από αυτό με τις ΗΠΑ να μην διευρύνουν την επιτρεπόμενη περιοχή.

Το Politico ήταν το πρώτο που μετέδωσε την είδηση. Το Κίεβο φέρεται να υπέβαλε αίτημα στην Ουάσιγκτον να αλλάξει την πολιτική της μόλις τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν προχωρήσει, είπε ο αξιωματούχος.

Οι ρωσικές δυνάμεις, οι αποθήκες πυρομαχικών και άλλοι σημαντικοί στόχοι μπορούν πλέον να χτυπηθούν με πυροβολικό και ρουκέτες που παρέχονται από τις ΗΠΑ πέρα ​​από τα σύνορα από το Χάρκοβο στη δυτική Ρωσία.

«Όχι» στη χρήση πυραύλων ATACMS

Η κυβέρνηση στέκεται επίσης σταθερή στο να μην επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα πιο ισχυρά όπλα που της έχουν δοθεί για να χτυπήσει στη Ρωσία: Τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς γνωστούς ως ATACMS που μπορούν να πλήξουν στόχους 200 μίλια ή 300 χιλιόμετρα μακριά.

Η Ουκρανία έχει επιτραπεί να χρησιμοποιήσει αμερικανικά αντιαεροπορικά όπλα για να καταρρίψει την επικείμενη απειλή ρωσικών αεροσκαφών που πετούν τόσο στον ουκρανικό, όσο και στον ρωσικό εναέριο χώρο και το έκανε με επιτυχία, τόνισε ο πρώτος αξιωματούχος. Ωστόσο, η απαγόρευση έχει εμποδίσει την Ουκρανία να στοχεύσει ρωσικά αεροσκάφη που βρίσκονται στο έδαφος εντός της Ρωσίας.

Οι παροτρύνσεις Μακρόν - Σολτς

«Το ουκρανικό έδαφος δέχεται επίθεση από βάσεις στη Ρωσία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια επίσκεψης στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βραδεμβούργο. «Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε στους Ουκρανούς ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτές τις πόλεις και βασικά όλα όσα βλέπουμε γύρω από το Χάρκοβο αυτή τη στιγμή, αν την ίδια ώρα τους απαγορεύουμε να χτυπήσουν το σημείο από το οποίο προέρχονται οι πύραυλοι που δέχονται;».

«Πρέπει να τους επιτρέψουμε να εξουδετερώσουν τις στρατιωτικές τοποθεσίες από τις οποίες εκτοξεύονται οι ρωσικοί πύραυλοι και, βασικά, τις στρατιωτικές τοποθεσίες από τις οποίες δέχεται επίθεση η Ουκρανία», συνέχισε ο Μακρόν.

Ο Σολτς συμφώνησε με τον Μακρόν τονίζοντας πως η Ουκρανία επιτρέπεται να υπερασπιστεί τον εαυτό της, εφόσον σέβεται τους όρους που θέτουν οι χώρες που προμήθευσαν τα όπλα -συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών- και το διεθνές δίκαιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ