ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέα δεδομένα στο μέτωπο - «Πράσινο φως» για χρήση αμερικανικών και γερμανικών όπλων

Γερμανικοί Patriot (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Mindaugas Kulbis

Η Γερμανία γίνεται η δεύτερη χώρα που επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα εναντίον ρωσικών στόχων, καθώς είχε προηγηθεί ανάλογη απόφαση και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η επιβεβαίωση ήρθε από τα πλέον επίσημα χείλη τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Χέμπεστραϊτ την Παρασκευή (31/5).

Σύμφωνα με τον ίδιο, «τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία δέχθηκε επίθεση, κυρίως στο Χάρκοβο, από θέσεις στην άμεσα γειτονική ρωσική περιοχή των συνόρων». «Είμαστε από κοινού πεπεισμένοι ότι η Ουκρανία έχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα να αμυνθεί έναντι αυτών των επιθέσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος.

H απόφαση του Βερολίνου ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη του CNNi ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε το «ελεύθερο» να χτυπήσει στόχους μόνο πάνω από τα σύνορα κοντά στο Χάρκοβο, αφού η Ρωσία έκανε σημαντικές διεισδύσεις γύρω από την πόλη στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας κοντά στα ρωσικά σύνορα με αμερικανικά όπλα.

«Ο πρόεδρος πρόσφατα ζήτησε από το επιτελείο του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ για αμυντικούς σκοπούς στο Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να αντεπιτεθεί στις ρωσικές δυνάμεις που τη χτυπούν ή ετοιμάζονται να τη χτυπήσουν», είπαν χαρακτηριστικά αξιωματούχοι.

Η «χαλάρωση» των περιορισμών σηματοδοτεί μια ρήξη από τη μακροχρόνια αμερικανική πολιτική σε σχέση με την παροχή πολεμικού υλικού.

Η αντίδραση του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο με τη σειρά του ανέφερε ότι είχε γνώση των προσπαθειών της Ουκρανίας να πλήξουν στόχους σε ρωσικές περιοχές με όπλα που έχει προμηθευτεί από τις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, νυν αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ότι η χώρα του δεν μπλόφαρε όταν μίλησε για το ενδεχόμενο χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας και ότι η σύγκρουσή της με τη Δύση θα μπορούσε να κλιμακωθεί σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση εξελίσσεται σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο και ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την κλιμάκωσή της στο τελευταίο στάδιο».

Σημαντική ώθηση λέει το Κίεβο

Πριν ανακοινωθεί η απόφαση και του Βερολίνου το Κίεβο είχε σπεύσει να τονίσει ότι η απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύονται οι Αμερικανοί για να χτυπήσει τη Ρωσία θα δώσει «σημαντική ώθηση» στην αντεπίθεση της Ουκρανίας. Αυτό δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Σεργκίι Νικοφόροφ δήλωσε ότι η Ουκρανία έλαβε «θετικά μηνύματα από τη διπλωματική οδό σχετικά με την περιορισμένη χρήση όπλων που προμηθεύονται οι ΗΠΑ» στην περιοχή που συνορεύει με το Χάρκοβο. «Αυτό θα ενισχύσει σημαντικά την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε τις ρωσικές προσπάθειες μαζικής διέλευσης των συνόρων», πρόσθεσε.

Στη Σουηδία ο Ζελένσκι

Οι εξελίξεις βρήκαν τον Ουκρανό πρόεδρο στη Σουηδία με σχέδια να υπογράψει τρεις διμερείς συμφωνίες ασφαλείας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος βρίσκεται στη Στοκχόλμη για να παραστεί στην τρίτη σύνοδο κορυφής Ουκρανίας-Βόρειας Ευρώπης με τα θέματα της αντιαεροπορικής άμυνας και της κοινής παραγωγής όπλων να κυριαρχούν στην ατζέντα των συνομιλιών.

Ο Ζελένσκι θα έχει συναντήσεις με τους πρωθυπουργούς της Σουηδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας καθώς και με τον πρόεδρο της Φινλανδίας --όλες χώρες του ΝΑΤΟ και ένθερμοι υποστηρικτές της Ουκρανίας.

Η Δανία και η Φινλανδία έχουν ήδη υπογράψει δεκαετείς συμφωνίες ασφαλείας με την Ουκρανία τον Φεβρουάριο και Απρίλιο αντίστοιχα.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα η Σουηδία ανακοίνωσε ότι συμφώνησε σε επιπλέον στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία ύψους 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα σε μια τριετία ενώ τις τελευταίες εβδομάδες η Νορβηγία διαπραγματεύεται διμερή συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν ακόμη με ποιον τρόπο οι σκανδιναβικές χώρες μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους πυρομαχικών και να συνεισφέρουν στην ενίσχυση της ουκρανικής παραγωγής όπλων, όπως ανέφερε το γραφείο του Δανού πρωθυπουργού σε ανακοίνωσή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης