ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν-Ερντογάν: Θερμά λόγια και χειραψία μπροστά στο φακό

Πούτιν-Ερντογάν: Θερμά λόγια και χειραψία μπροστά στο φακό
REUTERS/Sergei Karpukhin

Με μία θερμή χειραψία υποδέχθηκε στην Αγία Πετρούπολη ο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Ταγίπ Ερντογάν, εννέα μήνες μετά τη διπλωματική κρίση που πυροδότησε η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας.

Τότε οι δύο πρόεδροι αντάλλασσαν με κάθε ευκαιρία επιθετικές αιχμές ο ένας εις βάρος του άλλου και οι σχέσεις των δύο χωρών έφτασαν σε ένα από τα χειρότερα σημεία στην ιστορία τους. Σήμερα και ενώ η Τουρκία βρίσκεται ακόμα στην περιδίνηση των πρόσφατων εξελίξεων και σε κακή κατάσταση στις σχέσεις της με την ΕΕ λόγω των διώξεων των φερομένων ως υποστηρικτών του Γκιουλέν, οι Πούτιν και Ερντογάν εμφανίστηκαν ως δύο καλοί φίλοι και σύμμαχοι.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο Ρώσος Πρόεδρος υπογράμμισε την κοινή βούληση των δύο χωρών να «αποκαταστήσουν το διάλογο και τις σχέσεις τους». Από την πλευρά του ο Τούρκος ομόλογός του σημείωσε ότι οι «τουρκο-ρωσικές σχέσεις εισέρχονται σε μία πολύ διαφορετική περίοδο» και ότι «η αλληλεγγύη ανάμεσα στις δύο χώρες θα βοηθήσει στην επίλυση περιφερειακών προβλημάτων.

erdogan putin 1

(Πηγή: REUTERS/Sergei Karpukhin)

«Γνωρίζουμε όλοι ότι τα προηγούμενα χρόνια οι σχέσεις των δύο χωρών ήταν εξαιρετικές. Ωστόσο, μετά την τραγωδία του Νοεμβρίου και το θάνατο των δύο στρατιωτών μας οι σχέσεις μας υποβαθμίστηκαν.Η επίσκεψή σας, η οποία πραγματοποιείται παρά την πολύ περίπλοκη εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, δείχνει πως όλοι μας θέλουμε θα αποκαταστήσουμε τον διάλογο και τις σχέσεις, προς το συμφέρον του ρωσικού λαού και του τουρκικού λαού» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ο Πούτιν, ο οποίος ήταν ένας από τους πρώτους ξένους ηγέτες που τηλεφώνησαν στον Ερντογάν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, επανέλαβε ότι η Ρωσία «τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον οποιασδήποτε απόπειρας δράσης με μη συνταγματικό τρόπο».

Παράλληλα εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Τουρκία «θα ξεπεράσει αυτό το πρόβλημα και ότι η τάξη και ο συνταγματικός νόμος θα αποκατασταθούν στη χώρα».

erdogan putin 3

(Πηγή: REUTERS/Sergei Karpukhin)

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ευχαρίστησε τον Ρώσο ομόλογό του για το τηλεφώνημα που του έκανε στις 15 Ιουλίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έδωσε μεγάλη χαρά στον λαό μας».

Τόνισε επίσης ότι «οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες εισέρχονται πλέον σε μια θετική φάση» και πρόσθεσε πως η αλληλεγγύη ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα θα συμβάλει στη διευθέτηση των προβλημάτων στην περιφέρεια.