ΚΟΣΜΟΣ

Μάρκο Ρούμπιο: Το «γεράκι» που οδεύει προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Μάρκο Ρούμπιο: Το «γεράκι» που οδεύει προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Ο Γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο 

(AP Photo/Matt Rourke, File)

Προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατευθύνεται, όπως όλα δείχνουν, ο γερουσιαστής της Φλόριντα Μάρκο Ρούμπιο, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα «γεράκια» της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Τι σημαίνει, όμως, αυτό για τον πλανήτη αλλά και την Ελλάδα; 

Σε δημοσίευμά τους, οι New York Times αναφέρουν πως ο επανεκλεγείς πρόεδρος έχει πλέον κατασταλάξει στην επιλογή του -κρατώντας, ωστόσο, μια μικρή επιφύλαξη λόγω του γνωστού εκρηκτικού ταπεραμέντου του Ντόναλντ Τραμπ.

Σε περίπτωση που τελικώς επιβεβαιωθεί η τοποθέτησή του στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Ρούμπιο θα είναι ο πρώτος ανώτατος διπλωμάτης λατινικής καταγωγής.

Εκπρόσωπος του Ρούμπιο αρνήθηκε να επιβεβαιώσει την πληροφορία ενώ η ομάδα του Ντόναλντ Τραμπ δεν ανταποκρίθηκε -προσώρας- στο αίτημα της αμερικανικής εφημερίδας για σχόλιο.

Ο Ρούμπιο -ή όποιος τελικά αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών- θα βρεθεί αντιμέτωπος με σειρά επικίνδυνων και απρόβλεπτων παγκόσμιων προκλήσεων.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι απαιτούνται προσεκτικά βήματα στη διεθνή διπλωματία, καθώς οι ισορροπίες στον πλανήτη έχουν αλλάξει δραματικά από το 2017 όταν ο Ντόναλντ Τραμπ μπήκε για πρώτη φορά στον Λευκό Οίκο.

Trump rubio

Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Μάρκο Ρούμπιο

(AP Photo/Evan Vucci, File)

Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο CNN Greece, ο Ρεπουμπλικάνος Ελληνοαμερικανός Γκας Μπιλιράκης είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι μια νέα προεδρία Τραμπ θα είναι ευεργετική για την Ελλάδα.

Τη θέση αυτή έχουν στηρίξει μέσω τοποθετήσεών τους και άλλοι αναλυτές και σχολιαστές.

Τι σημαίνει, όμως, για την Ελλάδα η τοποθέτηση του Ρούμπιο στο υπουργείο Εξωτερικών;

Ο Ρεπουμπλικάνος, μαζί με τον Δημοκρατικό συνάδελφό του Μπομπ Μενέντεζ, είχαν συνυπογράψει τη νομοθεσία EAST MED ACT το 2019, στο πλαίσιο διακομματικής πρωτοβουλίας -τη νομοθεσία που αποτέλεσε τη βάση της αμερικανικής πολιτικής στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Είμαι υπερήφανος που συνυπέγραψα νομοσχέδιο που ενδυναμώνει την παρουσία μας στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που είναι σημαντική στρατηγικά για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας» είχε πει τότε ο Μάρκο Ρούμπιο.

Η επιλογή αυτή του Τραμπ ενδεχομένως να προκαλέσει… ενόχληση στη γειτονική Τουρκία, που έχει κατηγορήσει τον Ρεπουμπλικάνο για σχέσεις με γκιουλενιστές.

H φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah είχε βάλει στο «στόχαστρο» τον Ρούμπιο το 2021, μετά από επιστολή που είχε συνυπογράψει για την αυταρχική πολιτική Ερντογάν και την καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων από την κυβέρνησή του.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία σε πρώτο πλάνο

Μεγαλύτερες προκλήσεις είναι αδιαμφισβήτητα οι πόλεμοι σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή ενώ μεγάλο «αγκάθι», όπως γράφει το Reuters, αποτελεί και η συνεχώς ενισχυόμενη συνεργασία της Κίνας με τους εχθρούς των ΗΠΑ -ήτοι τη Ρωσία και το Ιράν.

Ο Αμερικανός πολιτικός εξελέγη στη Γερουσία το 2010 και υιοθέτησε πολύ σκληρή γραμμή στην εξωτερική πολιτική -κυρίως απέναντι στην Κίνα, το Ιράν, τη Βενεζουέλα και την Κούβα.

Βρέθηκε αρκετές φορές αντιμέτωπος με Ρεπουμπλικάνους που δεν ήθελαν πολλές εμπλοκές σε διεθνές επίπεδο ενώ έχει επαναλάβει απόψεις του Τραμπ για την εξωτερική πολιτική.

Vietnam APEC Trump Putin

O Ντόναλντ Τραμπ και ο Βλαντιμίρ Πούτιν (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Jorge Silva/Pool Photo via AP

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, για τον οποίο έχει πει πως έχει φτάσει σε αδιέξοδο και πρέπει «να υπάρξει μια κατάληξη».

Το ουκρανικό αναμένεται να βρεθεί ψηλά στην «ατζέντα» του 53χρονου Ρούμπιο -κάτι που επιθυμεί και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει δηλώσει παλαιότερα ότι η σύγκρουση στην Ευρώπη θα λήξει πριν καν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.

Ο 53χρονος πολιτικός έχει υποστηρίξει παλαιότερα ότι η Ουκρανία θα πρέπει να προχωρήσει σε συμβιβασμό, αντί να προσπαθεί να επανακαταλάβει όλα τα εδάφη που έχει προσαρτήσει την τελευταία δεκαετία η Ρωσία.

Και παρότι ο Ρούμπιο έχει κατηγορήσει έντονα τη Ρωσία στο παρελθόν, το πιθανότερο είναι να ταχθεί στο πλευρό του Τραμπ και να αλλάξει τη στάση του.

Ήταν, επίσης, ένας από τους 15 Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές που ψήφισε κατά του στρατιωτικού και ανθρωπιστικού πακέτου των 95 δισεκατομμυρίων για την Ουκρανία τον περασμένο Απρίλιο.

Παραμένει, ωστόσο, ασαφές εάν η Ουκρανία και η Ρωσία είναι έτοιμες να καθίσουν στο… τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ -ακόμη και αν πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στο πλευρό του Ισραήλ

Η επιλογή του Μάρκο Ρούμπιο για το υπουργείο Εξωτερικών δείχνει, όπως επισημαίνουν αναλυτές, την πρόθεση του Ντόναλντ Τραμπ να… κλείσει το μάτι στο Ισραήλ.

Μάλιστα, εάν επιβεβαιωθεί και η επιλογή του Ρεπουμπλικάνου Μάικλ Γουόλς για τη θέση του σύμβουλου εθνικής ασφάλειας, τότε φαίνεται ξεκάθαρα ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα κινηθεί προς μια ακόμη πιο φιλική προς το Ισραήλ στάση.

Οι δύο άνδρες θα «οικοδομήσουν» την εξωτερική πολιτική «Πρώτα η Αμερική», με στόχο να τελειώσουν οι συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και να αποφευχθεί η στρατιωτική εμπλοκή Αμερικανών στα πεδία των μαχών.

netan.jpg

Ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Νετανιάχου

AP Photo/Evan Vucci

Ο Ρούμπιο έχει ζητήσει στο παρελθόν πιο δυναμική εξωτερική πολιτική από τις ΗΠΑ ενώ το 2016 είχε επιτεθεί και στον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ, όταν είχε δεσμευτεί για ουδετερότητα στην ισραηλινοπαλαιστινιακή διαμάχη.

Κατηγόρησε, επίσης, τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι δεν στήριξε αρκετά το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα και των επιχειρήσεων στον Λίβανο.

Μετά από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο, ο Ρούμπιο είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται για να αποτρέψει μια ισραηλινή απάντηση γιατί συνεχίζει να εξυπηρετεί την αντι-ισραηλινή και αντισημιτική βάση της».

Με τη σειρά του, ο Γουόλζ, πρώην μέλος της επίλεκτης ομάδας των «πρασινοσκούφηδων», είχε εξαπολύσει «πυρά» κατά του Μπάιντεν επειδή «πιέζει το Ισραήλ να προχωρήσει σε εκεχειρία που θα επιτρέψει στους τρομοκράτες της Χαμάς να κρατήσουν την εξουσία στη Γάζα».

Πρόσφατα, ο Ρούμπιο έχει εκφράσει δημόσια την απερίφραστη στήριξή του στο Ισραήλ.

«Νομίζω ότι η Χαμάς φταίει 100%» είχε πει πέρσι, απαντώντας σε ερώτημα ακτιβιστή για το θάνατο χιλιάδων άμαχων Παλαιστινίων.

Το «παρελθόν» με τον Τραμπ

Πριν από την επιλογή του Τζέι Ντι Βανς για την αντιπροεδρία, ο αμερικανικός Τύπος έγραφε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε σκεφτεί το ενδεχόμενο να επιλέξει ως «εκλεκτό» του τον Μάρκο Ρούμπιο.

Το σενάριο αυτό δεν επιβεβαιώθηκε τελικά, ενδεχομένως λόγω της έντονης κόντρας που είχαν το 2016 οι δύο άντρες.

Στο ντιμπέιτ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ο Ρούμπιο, με τη βοήθεια του Ρεπουμπλικάνου Τεντ Κρουζ, επιτέθηκε στον Τραμπ λέγοντας:

«Λες κάθε βράδυ το ίδιο πράγμα..."Όλοι είναι ηλίθιοι, θα κάνω την Αμερική Μεγάλη Ξανά, κερδίζω στις δημοσκοπήσεις... Κάθε βράδυ τα ίδια» είχε πει χαρακτηριστικά.

GOP 2016 Debate

O Μάρκο Ρούμπιο και ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2015 (AP Photo/Jeffrey Phelps)

(AP Photo/Jeffrey Phelps)

Έκτοτε έχει μαλακώσει τη στάση του απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Σκληρή γραμμή και απέναντι στην Κίνα

Ο «εκλεκτός» του Αμερικανού προέδρου για το υπουργείο Εξωτερικών έχει εκφράσει στο παρελθόν την άποψη ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να είναι πιο «επιθετικές» απέναντι στην Κίνα και έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στην ασιατική χώρα.

Για παράδειγμα, όταν ήταν στο Κογκρέσο κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας Τραμπ είχε υποστηρίξει ότι η νέα πολιτική για τη βιομηχανία θα επιτρέψει στις ΗΠΑ να ανταγωνιστούν πιο εποικοδομητικά την οικονομία της Κίνας.

Την ίδια ώρα, έχει υπηρετήσει και ως συμπρόεδρος της δικομματικής Κογκρέσου-Εκτελεστικής Επιτροπής για την Κίνα, που είχε ως στόχο το σχεδιασμό μιας πιο επιθετικής πολιτικής απέναντι στην μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

Υποστήριξε, παράλληλα, και ένα νομοσχέδιο, που θα απαγόρευε την εισαγωγή κινεζικών προϊόντων κατασκευασμένων από την κινεζική μειονότητα των Ουιγούρων.

Το 2019, ο γερουσιαστής της Φλόριντα ήταν ένα από τα πρόσωπα που έπεισαν τον Ντόναλντ Τραμπ να υιοθετήσει σκληρές κυρώσεις απέναντι στη Βενεζουέλα για εξαναγκάσει σε παραίτηση τον Νικολάς Μαδούρο.

«Επέλεξε μια μάχη που δεν μπορεί να κερδίσει» είχε πει τότε στους New York Times ο Μάρκο Ρούμπιο, αναφερόμενος στον Μαδούρο.