ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Αυτές είναι οι αμερικανικές βόμβες που χρησιμοποίησε το Ισραήλ κατά των αμάχων στη Ράφα

CNNi: Αυτές είναι οι αμερικανικές βόμβες που χρησιμοποίησε το Ισραήλ κατά των αμάχων στη Ράφα

Φωτιά που ξέσπασε μετά τον βομβαρδισμό στη Ράφα

AP Photo/Jehad Alshrafi

Αμερικανικής κατασκευής όπλα χρησιμοποιήθηκαν κατά την στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στον καταυλισμό εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Ράφα, σύμφωνα με αποκάλυψη του CNNi που λίγες ώρες αργότερα ήρθε να επιβεβαιώσει και ένα ακόμη «ηχηρό» δημοσίευμα των New York Times.

Συγκεκριμένα, το κορυφαίο αμερικανικό δίκτυο ενημέρωσης, προχώρησε σε σοβαρές αποκαλύψεις που προκαλούν... πονοκέφαλο στο πεντάγωνο, καθώς, όπως ανέφερε σε εκτενές ρεπορτάζ, οι βόμβες που χρησιμοποίησε ο ισραηλινός στρατός για να χτυπήσει καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικά, το CNNi έγραψε ότι «πυρομαχικά που κατασκευάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιήθηκαν στο φονικό ισραηλινό χτύπημα σε έναν καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, σύμφωνα με ανάλυση βίντεο από τη σκηνή και την εξέτασή τους από ειδικούς σε θέματα εκρηκτικών όπλων».

Έτσι, όσο και αν ο Λευκός Οίκος, μέσω του Τζον Κίρμπι, διεμήνυσε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το Ισραήλ «ξεπέρασε τις κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει οι ΗΠΑ», οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και αποτυπώνουν με αποδεικτικά στοιχεία πως τα αμερικανικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν κατά αμάχων.

Η US made... ουρά της βόμβας

Μάλιστα, τέσσερις εμπειρογνώμονες εκρηκτικών όπλων που εξέτασαν βίντεο για λογαριασμό του CNNi, διέκριναν την «ουρά» αμερικανικής βόμβας GBU-39 μικρής διαμέτρου (SDB). Η GBU-39, η οποία κατασκευάζεται από την Boeing, είναι πυρομαχικό υψηλής ακρίβειας «σχεδιασμένο να επιτίθεται σε στρατηγικά σημαντικούς σημειακούς στόχους» και να οδηγεί σε χαμηλές παράπλευρες απώλειες, δήλωσε στο CNNi ο ειδικός σε θέματα εκρηκτικών όπλων Κρις Κομπ-Σμιθ.

Ωστόσο, «η χρήση οποιουδήποτε πυρομαχικού, ακόμη και αυτού του μεγέθους, θα ενέχει πάντα κινδύνους σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή», δήλωσε ο Κομπ-Σμιθ, ο οποίος είναι επίσης πρώην αξιωματικός πυροβολικού του βρετανικού στρατού. Οι σειριακοί αριθμοί στα υπολείμματα των πυρομαχικών ταίριαζαν επίσης με εκείνους ενός κατασκευαστή εξαρτημάτων GBU-39 με έδρα τις ΗΠΑ.

Δύο επιπλέον εμπειρογνώμονες σε θέματα εκρηκτικών όπλων – ο Richard Weir, ανώτερος ερευνητής κρίσεων και συγκρούσεων στο Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και ο Chris Lincoln-Jones, πρώην αξιωματικός πυροβολικού του βρετανικού στρατού και εμπειρογνώμονας σε θέματα όπλων και στόχευσης – αναγνώρισαν το θραύσμα ως μέρος της GBU-39, όταν εξέτασαν το βίντεο για το CNNi.

ΗΠΑ: Ο κύριος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ

Μάλιστα, στο ρεπορτάζ του CNNi, επισημαίνεται πως οι ΗΠΑ είναι εδώ και χρόνια ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο Ισραήλ, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI).

Μόνο τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υπέγραψε νομοσχέδιο για την εξωτερική βοήθεια που περιλάμβανε 26 δισ. δολ. για τη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων 15 δισ. δολ. σε ισραηλινή στρατιωτική βοήθεια, 9 δισ. δολ. σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και 2,4 δισ. δολ. για περιφερειακές στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Μπλίνκεν: «Δεν το έχουμε επαληθεύσει»

Σημειώνεται πως για το εν λόγω δημοσίευμα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επαληθεύσει εάν όπλα που προμήθευσαν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ χρησιμοποιήθηκαν από τον στρατό στη θανατηφόρα επίθεσή του στη Ράφα.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας για την επίθεση αυτή, το ποια όπλα χρησιμοποιήθηκαν και πώς χρησιμοποιήθηκαν.

Το φονικό χτύπημα που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία δεκάδων Παλαιστινίων, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά.

New York Times: Ο κωδικός αναγνώρισης «81873»

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, έρχεται να επιβεβαιώσει όλα τα παραπάνω, καθώς αναφέρει ότι «θραύσματα πυρομαχικών που καταγράφηκαν στο σημείο της επίθεσης την επόμενη μέρα ήταν υπολείμματα από μια GBU-39» η οποία είναι «μια βόμβα που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε» στις ΗΠΑ.

Η βόμβα αναγνωρίστηκε χάρη στα στοιχεία που βρέθηκαν στα συντρίμμια, συμπεριλαμβανομένου ενός «συστήματος, το οποίο ελέγχει τα πτερύγια που οδηγούν το GBU-39 προς έναν στόχο» σημειώνεται στο δημοσίευμα, καθώς και από «το μοναδικό σχέδιο μπουλονιών και τη σχισμή του».

Τα θραύσματα είχαν σημειωθεί επίσης με μια σειρά αριθμών που ξεκινούσαν με το «81873», το οποίο, σύμφωνα με την εφημερίδα είναι «ο μοναδικός κωδικός αναγνώρισης» που εκχωρήθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ σε μια εταιρεία με έδρα το Κολοράντο που προμηθεύει εξαρτήματα για βόμβες, συμπεριλαμβανομένου του GBU-39.

Ο Trevor Ball, πρώην τεχνικός εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών του αμερικανικού στρατού και ένας από τους ειδικούς που αναφέρονται στο δημοσίευμα των NYT, αναγνώρισε το όπλο στο X (πρώην Twitter).

Οι NYT, που επικαλούνται, τον Ball επισημαίνουν ότι «μια βασική λεπτομέρεια στα υπολείμματα του όπλου ήταν το σύστημα ενεργοποίησης της ουράς, το οποίο ελέγχει τα πτερύγια που οδηγούν το GBU-39 προς έναν στόχο».

Σε ισραηλινό έλεγχο ο Διάδρομος της Φιλαδέλφειας

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη (29/5), ο ισραηλινός στρατός έθεσε υπό τον πλήρη επιχειρησιακό έλεγχό του τον «Διάδρομο της Φιλαδέλφειας», μια συνοριακή ζώνη κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του στρατού.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε στρατιώτες επί του εδάφους σε όλον τον διάδρομο, αλλά ότι μπορούμε να τον ελέγξουμε και να αποκόψουμε τη γραμμή οξυγόνου που χρησιμοποιούσε η Χαμάς για να αναπληρώνει (τα αποθέματά της) και να μετακινείται εντός και γύρω από αυτήν την περιοχή», είπε στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μέσα σε 10 ημέρες, κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ στη Ράφα, εντοπίστηκαν 20 σήραγγες που οδηγούν στην Αίγυπτο και ότι η πληροφορία αυτή μεταφέρθηκε στην αιγυπτιακή πλευρά.

Ο Διάδρομος της Φιλαδέλφειας είναι μια στενή λωρίδα γης 14 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων, στην οποία περιπολούσε ο ισραηλινός στρατός εντός του παλαιστινιακού θύλακα πριν από τη μονομερή απόσυρση του από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005, έπειτα από 38 χρόνια κατοχής.

Νωρίτερα, οδομαχίες και βομβαρδισμοί σημειώνονταν στη Ράφα, μία ημέρα μετά την είσοδο ισραηλινών αρμάτων μάχης στο κέντρο της πόλης που τις τελευταίες εβδομάδες έχει βρεθεί στο επίκεντρο του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ