ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η Κνεσέτ χαρακτηρίζει την UNRWA τρομοκρατική οργάνωση

Ισραήλ: Η Κνεσέτ χαρακτηρίζει την UNRWA τρομοκρατική οργάνωση

Συνεδρίαση της Κνεσέτ (ισραηλινού κοινοβουλίου)

AP Photo/Ohad Zwigenberg

Τρομοκρατική οργάνωση χαρακτήρισε την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή (UNRWA) σε νομοσχέδιο που πέρασε το κοινοβούλιο του Ισραήλ, η Κνεσέτ την Τετάρτη (29/5).

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο πέρασε κατά πλειοψηφία με με πλειοψηφία 42-6 ψήφους, προβλέπει την κατάργηση της ασυλίας και των προνομίων των εργαζομένων της υπηρεσίας.

Το Ισραήλ θα διακόψει στη συνέχεια όλους τους δεσμούς με την υπηρεσία και τα περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού στο ισραηλινό έδαφος θα κλείσουν, όπως μετέδωσε η Jerusalem Post.

Το νομοσχέδιο για την κατάργηση των προνομίων ονομάζεται επίσημα «Νομοσχέδιο για την κατάργηση της ασυλίας και των προνομίων της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).» Η UNRWA είναι ένα παράρτημα του ΟΗΕ που είναι υπεύθυνο για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων των δύο εκατομμυρίων πολιτών που βρισκόταν στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με διάταγμα των Ηνωμένων Εθνών του 1947, ο ΟΗΕ και οι αξιωματούχοι του πρέπει να απολαμβάνουν ορισμένες ασυλίες και προνόμια. Σε αυτά περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ασυλία από νομικές ενέργειες, απαλλαγή ή έκπτωση από φόρους, απαλλαγή από απαγορεύσεις εισαγωγών ή εξαγωγών και απαλλαγή από φόρο εισοδήματος.

Αυτή η ενέργεια απορρέει από τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι διαθέτει ενοχοποιητικά στοιχεία που υποδεικνύουν τη σχέση της UNRWA με τη Χαμάς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ