ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Δεν ξεπερνούν την κόκκινη γραμμή οι βομβαρδισμοί στη Ράφα - Σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ

Παλαιστίνιοι που φεύγουν από την πόλη Ράφα της νότιας Γάζας κατά τη διάρκεια χερσαίας και αεροπορικής ισραηλινής επίθεσης στην πόλη

(AP Photo/Jehad Alshrafi)

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να βομβαρδίζουν τη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου ανέπτυξαν τεθωρακισμένα, ενώ στον ΟΗΕ καταρτίζεται σχέδιο απόφασης με σκοπό να «σταματήσει» η «σφαγή» μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό της Κυριακής σε καταυλισμό εκτοπισμένων που προκάλεσε αγανάκτηση. Την ίδια ώρα, η διακυβέρνηση Μπάιντεν δηλώνει πως οι ισραηλινές επιχειρήσεις και επιθέσεις στη Ράφα, δεν ξεπερνούν την «κόκκινη γραμμή» της Ουάσιγκτον και ως εκ τούτου, δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής. 

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως έγιναν νέοι βομβαρδισμοί στη Ράφα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν ισραηλινά άρματα μάχης σε διάφορους τομείς της πόλης, που πλέον έχει μετατραπεί στο επίκεντρο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

«Ο κόσμος προσπαθεί να μένει προς το παρόν όσο γίνεται περισσότερο στο σπίτι ή στο κατάλυμά του διότι όποιος κινείται γίνεται στόχος πυρών ισραηλινών drones», είπε κάτοικος, ο Άμπντελ Χατίμπ.

Η Πολιτική Προστασία της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε χθες τον θάνατο 21 ανθρώπων σε νέο ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων, δυο μέρες έπειτα από παρόμοιο που ξεσήκωσε παγκόσμια κατακραυγή.

Ενώ, σχεδόν οκτώ μήνες αφότου άρχισε ο καταστροφικός πόλεμος, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε εκτάκτως, κατόπιν αιτήματος της Αλγερίας, για να συζητήσει την κατάσταση μετά τον βομβαρδισμό της Κυριακής σε καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά στη Ράφα ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 45 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 249, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Σχέδιο απόφασης

Η παλαιστινιακή Πολιτική Προστασία έκανε λόγο για πολλά «απανθρακωμένα» πτώματα μετά την πυρκαγιά που σάρωσε τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), βορειοδυτικά της Ράφας. Ο βομβαρδισμός αυτός πυροδότησε νέα διαδήλωση χθες βράδυ στο Παρίσι, για δεύτερη συνεχόμενη βραδιά, με την απαίτηση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί στη Ράφα.

Ο ισραηλινός στρατός, που λέει ότι διενεργεί εσωτερική έρευνα, ανέφερε χθες πως τα πυρομαχικά που χρησιμοποιήθηκαν την Κυριακή δεν θα μπορούσαν «από μόνα τους» να προκαλέσουν την πυρκαγιά.

Η Αλγερία καταρτίζει σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για να «σταματήσει η σφαγή στη Ράφα», ανακοίνωσε χθες ο πρεσβευτής της στον διεθνή οργανισμό, ο Αμάρ Μπεντζαμά, μετά την κατεπείγουσα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του δεκαπενταμελούς οργάνου.

«Θα πρόκειται για σύντομο κείμενο, για ξεκάθαρο κείμενο, προκειμένου να σταματήσει η σφαγή στη Ράφα», τόνισε στον Τύπο, ενώ το ΣΑ αναμένεται σήμερα να συνέλθει εκ νέου για τη μηνιαία αξιολόγηση της κατάστασης στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Ελπίζουμε πως αυτό θα μπορέσει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, διότι διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές», σχολίασε από τη δική του πλευρά ο κινέζος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Φου Κονγκ, που θα ήθελε να διεξαχθεί ψηφοφορία εντός της εβδομάδας.

«Είναι καιρός αυτό το Συμβούλιο να αναλάβει δράση και να υιοθετήσει νέα απόφαση», έκρινε ο ο γάλλος πρεσβευτής Νικολά ντε Ριβιέρ, τονίζοντας και αυτός πως πρόκειται για ζήτημα «ζωής ή θανάτου».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «δεν κάνει τα στραβά μάτια» για τα θύματα στις τάξεις των αμάχων στη Ράφα, όμως συνεχίζει να υποστηρίζει το Ισραήλ, είπε χθες εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κέρμπι, την ώρα που αμερικανικά μέσα ενημέρωσης διερωτώνται τι απέγινε η «κόκκινη γραμμή» της Ουάσιγκτον.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε προειδοποιήσει δημόσια και επανειλημμένα το Ισραήλ εναντίον της διεξαγωγής ευρείας κλίμακας χερσαίας επίθεσης στη Ράφα, από την οποία πλέον έφυγαν σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι μέσα σε τρεις εβδομάδες.

Ωστόσο σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο δεν βρίσκεται σε εξέλιξη «μείζων» χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα, κατά συνέπεια δεν θα υπάρξει «αλλαγή πολιτικής», της αμερικανικής υποστήριξης στο Ισραήλ, συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Κέρμπι.

Νωρίτερα χθες η Ισπανία, η Νορβηγία και η Ιρλανδία αναγνώρισαν επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης, προκαλώντας την οργή της κυβέρνησης του Ισραήλ που είδε στην απόφαση αυτή «επιβράβευση» της Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης