ΚΟΣΜΟΣ

Σφυροκόπημα Ισραηλινών στη Ράφα: Νέο πλήγμα με νεκρούς και τραυματίες - Διεθνείς αντιδράσεις

Σφυροκόπημα Ισραηλινών στη Ράφα: Νέο πλήγμα με νεκρούς και τραυματίες - Διεθνείς αντιδράσεις

Iσραηλινό πήγμα σε καταυλισμό στη Ράφα

AP Photo/Jehad Alshrafi

Ισραηλινά τανκς εμφανίστηκαν στο κέντρο της Ράφα για πρώτη φορά σήμερα Τρίτη (28/9) καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την επίθεσή του στην Ράφα στη νότια Γάζα παρά τη διεθνή καταδίκη και τις διπλωματικές προσπάθειες με την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για κατάπαυση του πυρός που θα δώσει τέλος στους θανάτους αμάχων

Την ίδια στιγμή, ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο ημέρες οδήγησαν στο θάνατο ακόμα 21 Παλαιστίνιους και στον τραυματισμό δεκάδων άλλων. Είχε προηγηθεί η πρώτη επίθεση της περασμένης Κυριακής που προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά σε έναν καταυλισμό με αντίσκηνα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 45 Παλαιστίνιους, οι περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους ήταν παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι.

Η τρίτη εβδομάδα της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στην πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή λόγω του συνεχιζόμενου απολογισμού θανάτων αμάχων.

Ξένοι ηγέτες εξέφρασαν αποτροπιασμό για την πυρκαγιά στην καθορισμένη «ανθρωπιστική ζώνη» όπου οικογένειες που είχαν ξεριζωθεί από τις μάχες αλλού στη Γάζα είχαν αναζητήσει καταφύγιο, και έκαναν έκκληση για εφαρμογή της διαταγής του Διεθνούς Δικαστηρίου προς το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεση.

Την ίδια ώρα η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αναγνώρισαν σήμερα επίσημα ένα κράτος της Παλαιστίνης, με την ελπίδα ότι η απόφασή τους θα επιταχύνει τις προσπάθειες προς την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον των μαχητών της Χαμάς, που διανύει τώρα τον όγδοο μήνα του, και έχει μετατρέψει μεγάλη έκταση της πυκνοκατοικημένης περιοχής σε ερείπια.

Ωστόσο, το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις του παρά την εντολή του ανωτάτου δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών, την περασμένη Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του παρέχει κάποιο περιθώριο για στρατιωτική δράση στη Ράφα.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιχειρούν στη Ράφα με «στοχευμένο» και «ακριβή» τρόπο, δήλωσε την Τρίτη ο εκπρόσωπος Αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αναφορές για άρματα μάχης που προελαύνουν στη νότια πόλη της Γάζας.

«Υπάρχουν ακόμη τάγματα της Χαμάς στη Ράφα. Πριν από μερικές ημέρες, ρουκέτες από τη Ράφα εκτοξεύτηκαν προς το Τελ Αβίβ, εκατομμύρια άνθρωποι πήγαν σε καταφύγια», είπε, αναφερόμενος στην επίθεση την Κυριακή την οποία ανέλαβε η Χαμάς.

«Σήμερα και χθες, εντοπίσαμε ξανά σήραγγες κατά μήκος του Διαδρόμου Φιλαδέλφε, αυτές είναι σήραγγες που πηγαίνουν στο Σινά», πρόσθεσε σύμφωνα με το CNNi.

Εξάλλου σε νέα καταμέτρησητου Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) που λαμβάνει υπόψη επικαιροποιημένα στοιχεία, η άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στοίχισε τη ζωή σε 1.189 ανθρώπους από την ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους αμάχους.

Για να καταλήξει σε αυτόν τον αριθμό, το AFP διασταύρωσε στοιχεία που δημοσιεύτηκαν ξεχωριστά από τον ισραηλινό φορέα κοινωνικής ασφάλισης, τον στρατό, την αστυνομία, τη Σιν Μπετ (σ.σ. την υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας του Ισραήλ) και το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου. Λαμβάνει επίσης υπόψη τους ομήρους που έχει επιβεβαιωθεί ότι δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή.

«Εξακολουθούν να βομβαρδίζουν»

Κάτοικοι δήλωσαν πως η συνοικία της Ράφας Τελ Αλ-Σουλτάν, όπου πραγματοποιήθηκε το φονικό πλήγμα το βράδυ της Κυριακής κατά το οποίο αντίσκηνα και παράγκες τυλίχθηκαν στις φλόγες την ώρα που οι οικογένειες είχαν πέσει για ύπνο, εξακολουθεί να βομβαρδίζεται.

«Οβίδες αρμάτων μάχης πέφτουν παντού στο Τελ Αλ-Σουλτάν. Πολλές οικογένειες έχουν φύγει από τα σπίτια τους στη δυτική Ράφα που βρίσκονταν υπό πυρά όλη τη νύχτα», είπε ένας κάτοικος στο Reuters μέσω μιας εφαρμογής chat.

Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν φύγει από τα σπίτια τους λόγω της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα από τις αρχές Μαΐου, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA.

Βίντεο που εξασφάλισε το Reuters δείχνει οικογένειες και πάλι στον δρόμο, κουβαλώντας τα υπάρχοντά τους μέσα στους διαλυμένους δρόμους της Ράφας, με τα κουρασμένα παιδιά τους στο κατόπι τους.

«Υπάρχουν πολλές επιθέσεις, καπνός και σκόνη. Είναι θάνατος από τον Θεό... (Οι Ισραηλινοί) χτυπάνε παντού. Έχουμε κουραστεί», είπε ο Μοάγιαντ Φουσάιφας, σπρώχνοντας δύο ποδήλατα με τα υπάρχοντά του.

Μιλώντας για την πυρκαγιά που προκλήθηκε μετά το ισραηλινό πλήγμα της Κυριακής ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένιαμιν Νετανιάχου δήλωσε πως πρόκειται για ένα «τραγικό δυστύχημα», ενώ ο Χαγκάρι, είπε ότι είναι ακόμη ασαφές τι προκάλεσε τη φονική πυρκαγιά, αλλά υποστήριξε ότι τα βλήματα, βάρους 17 κιλών, που χρησιμοποιήθηκαν στο πλήγμα αυτό πιστεύεται ότι ήταν πολύ μικρά για να προκαλέσουν τόσο μεγάλη φωτιά.

Παλαιστινιακή Αρχή: «Σφαγή» το νέο πλήγμα σε καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα

Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου, Ναμπίλ Άμπου Ρουντέινα χαρακτήρισε «σφαγή» τα νέα ισραηλινά πλήγματα στη Ράφα, ζητώντας να εφαρμοστεί η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου με την οποία διατάχθηκε το Ισράηλ να σταματήσει την επίθεσή του στην πόλη αυτή της νότιας Λωρίδας της Γάζας.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Στο μεταξύ, ενώ οι διπλωματικές προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός συνεχίζονται, το Ισραήλ εξαπέλυσε αιματηρή επίθεση στη Ράφα.

Μετά την εξέλιξη αυτή πήρε την απόφαση να συνεδριάσει το απόγευμα της Τρίτης (28/5) το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκτάκτως.

«Καταδικάζω τις ενέργειες του Ισραήλ οι οποίες σκότωσαν δεκάδες αθώους αμάχους που το μόνο που ζητούσαν ήταν απλά να προστατευτούν απ’ αυτό τον φονικό πόλεμο. Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα. Αυτή η φρίκη πρέπει να σταματήσει», ανέφερε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Το να λέγεται ότι επρόκειτο για “λάθος” δεν σημαίνει τίποτα για αυτούς που σκοτώθηκαν, για αυτούς που πενθούν, για αυτούς που προσπαθούν να σώσουν ζωές», έκρινε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις των Ηνωμένων Εθνών, Μάρτιν Γκρίφιθς, χαρακτηρίζοντας «απόλυτα απαράδεκτο» τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό εκτοπισμένων, που «προξενεί αποστροφή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ