ΚΟΣΜΟΣ

Κάλεσμα Λεπέν σε Μελόνι: Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην Ευρωβουλή

Κάλεσμα Λεπέν σε Μελόνι: Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην Ευρωβουλή

Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν 

(AP Photo/Daniel Cole)

Δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές, η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτης Μαρίν Λεπέν κάλεσε την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να συνεργαστούν και να σχηματίσουν μια δεξιά υπερομάδα που θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μπλοκ κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ακροδεξιά προβλέπεται να έχει υψηλά ποσοστά στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν έντονες αμφιβολίες σχετικά με το ποια κόμματα θα μπορέσουν να συνεργαστούν ως διασυνοριακές πολιτικές ομάδες, επειδή πολλά από τα εθνικά κόμματα είναι έντονα διχασμένα, ειδικά σε σχέση με τη Ρωσία εισβολή στην Ουκρανία.

Μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera την Κυριακή 26/05, η Λεπέν είπε: «Αυτή είναι η στιγμή να ενωθούμε, θα ήταν πραγματικά χρήσιμο. Αν τα καταφέρουμε, θα γίνουμε η δεύτερη ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Νομίζω ότι δεν πρέπει να αφήσουμε μια τέτοια ευκαιρία να μας προσπεράσει».

Σύμφωνα με το Politico, η Μελόνι, η οποία επίσης δέχεται προτάσεις από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να ενώσει τις δυνάμεις της με το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, απάντησε ότι είναι ανοιχτή σε συνεργασία με οποιοδήποτε κόμμα της δεξιάς.

Το κόμμα Εθνική Συσπείρωση της Λεπέν συμμετέχει επί του παρόντος με την ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία (ID), ενώ το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας της Μελόνι συμμετέχει με τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).

Η έκκληση της Λεπέν έρχεται λίγες μέρες αφότου η ομάδα ID απέβαλε την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) μετά από μια σειρά σκανδάλων που έκαναν το κόμμα παρία. Η ομάδα περιλαμβάνει επίσης την αντιμεταναστευτική Λέγκα, ένα κόμμα που βρίσκεται σε συνασπισμό με τη Μελόνι στην ιταλική κυβέρνηση.

Τα ακροδεξιά κόμματα χωρίζονται επί του παρόντος σε τέσσερις ομάδες και ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα γύρω από τις εκλογές είναι πώς θα μπορούσαν να διαμορφωθούν στη συνέχεια. Αν όλοι ένωναν τις δυνάμεις τους — κάτι που φαίνεται ακόμα απίθανο — θα μπορούσαν να είναι η Νο 2 δύναμη στη Βουλή.