ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδρά ο Λευκός Οίκος: «Μόνο μέσω διαπραγματεύσεων η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους»

Αντιδρά ο Λευκός Οίκος: «Μόνο μέσω διαπραγματεύσεων η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους»

Παλαιστινιακή σημαία (φωτογραφία αρχείου)

UNSPLASH

Οχι στην μονομερή αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης δηλώνει ο Λευκός Οίκος, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας ότι θα αναγνωρίσουν παλαιστινιακό κράτος στα τέλη αυτού μήνα. Υπέρ της αναγνώρισης του κράτους της Παλαιστίνης έχουν επίσης τεθεί μεταξύ άλλων η Σλοβενία και η Μάλτα, ενώ «παράθυρο» αναγνώρισης έχουν αφήσει ανοιχτό και η Γαλλία με την Αυστραλία.

«Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων και όχι με μονομερή αναγνώριση, πιστεύει ο πρόεδρος των ΗΠΑ ΤζοΜπάιντεν» τονίζει ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος είναι σθεναρός υποστηρικτής της λύσης δύο κρατών και ήταν σε όλη του τη σταδιοδρομία», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

«Πιστεύει ότι ένα παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει γίνει πραγματικότητα μέσω άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ των μερών, όχι μέσω μονομερούς αναγνώρισης».

Στο μεταξύ, όπως ήταν αναμενόμενο, το Τελ Αβίβ εξέφρασε την οργή του μετά την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους από Ιρλανδία, Ισπανία, Νορβηγία

O Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις σε συνέντευξη Τύπου στο Δουβλίνο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι «σήμερα, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Ισπανία ανακοινώνουμε ότι αναγνωρίζουμε το κράτος της Παλαιστίνης».

Η αναγνώριση θα τεθεί σε ισχύ και στις τρεις χώρες στις 28 Μαΐου, όπως ανακοίνωσαν οι ηγέτες των χωρών αυτών.

Από την πλευρά του το Ισραήλ προχώρησε στην ανάκληση των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία.

Την απόφαση ότι σκοπεύουν να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης κοινοποίησαν τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας.

Η Αυστραλία σε ανακοίνωσή της είχε επισημάνει ότι θα εξετάσει την πιθανότητα να αναγνωρίσει επίσημα ένα παλαιστινιακό κράτος, σε μια αλλαγή πολιτικής καθώς η διεθνής κοινότητα επιδιώκει μια λύση δύο κρατών προκειμένου να τεθεί τέλος στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση.

Από το 1988, 139 από τις 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την κρατική υπόσταση της Παλαιστίνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ