ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Συνεχίζει να αγνοείται το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο Ραΐσι και τον ΥΠΕΞ

Ο πρόεδρος του Ιράν αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε στο Αζερμπαϊτζάν την Κυριακή (19/5)

Iranian Presidency Office via AP

Μάχη με το χρόνο, αλλά και την ομίχλη δίνουν τα σωστικά συνεργεία στο Ιράν με την αγωνία για την τύχη του Ιρανού προέδρου, Εμπραχίμ Ραΐσι να μεγαλώνει, καθώς δεν υπάρχει καμία πληροφορία γύρω από την πιθανή συντριβή το μεσημέρι της Κυριακής (19/5). Σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, η εναέρια έρευνα τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι αδύνατη, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή.

Μάλιστα, Ιρανός αξιωματούχος υποστήριξε στο Reuters πως ενδέχεται οι ζωές του Ιρανού προέδρου και της συνοδείας του να βρίσκονται σε κίνδυνο. Και αν το ισραηλινό Channel 12 μετέδωσε νωρίτερα την πληροφορία ότι ο Ιρανός πρόεδρος έχει σκοτωθεί, το SNN News ανέφερε πως «ο Ιρανός πρόεδρος επέζησε», δίνοντας και βίντεο από το εσωτερικό του ελικοπτέρου «μία ώρα πριν το συμβάν και ενώ επικρατούσε πυκνή ομίχλη και βροχή», ενώ το πρακτορείο Irna επιμένει ότι το ελικόπτερο δεν έχει ακόμη εντοπιστεί.

Ήδη πεζοπόρες ομάδες βρίσκονται στο δάσος Ντιζμάρ έξω από πόλη Βαρζαγκάν κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, ωστόσο οι επιχειρήσεις μέχρι τώρα δεν έχουν αποδώσει με αποτέλεσμα η τύχη του Ιρανού προέδρου, του ΥΠΕΞ Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και των υπολοίπων επιβαινόντων να είναι άγνωστη.

Συγκεκριμένα στο ελικόπτερο, εκτός από τον πιλότο και τον Ιρανό πρόεδρο επέβαιναν άλλοι τρεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, με τον συνολικό αριθμό των επιβαινόντων να ανέρχεται σε 5. Στο ελικόπτερο εκτός του πιλότου επέβαιναν: Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χουσείν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, ο κυβερνήτης της ανατολικής επαρχίας στα σύνορα του Αζερμπαΐτζάν Μαλέκ Ραχμάτι και ο εκπρόσωπος του Αγιατολάχ για τη συγκεκριμένη επαρχία Αλί Αλέ Χασέμ.

Συνεχείς έρευνες κόντρα στην κακοκαιρία

Τα άλλα δύο ελικόπτερα αυτά προσγειώθηκαν χωρίς προβλήματα στην Ταμπρίζ, τη μεγάλη πόλη του βορειοδυτικού Ιράν, αλλά όχι και εκείνο στο οποίο φέρεται να επέβαινε ο Ραΐσι. Το πρακτορείο πρόσθεσε πως «τουλάχιστον 20 συνεργεία διάσωσης με πλήρη εξοπλισμό, κυρίως drones και σκυλιά διάσωσης» «έχουν σταλεί στο σημείο».

Οι έρευνες είναι σε εξέλιξη στο βορειοδυτικό Ιράν, ωστόσο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αχμέντ Βαχίντι στην κρατική τηλεόραση: «Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φθάσουμε την περιοχή». Αν και ο υπουργός δεν επιβεβαίωσε εάν ο πρόεδρος Ραΐσι βρισκόταν στο ελικόπτερο ή εάν κατέπεσε ελικόπτερο που αποτελούσε μέρος της συνοδείας, διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ως δεδομένο ότι ο Ιρανός πρόεδρος βρισκόταν στο ελικόπτερο που αγνοείται.

Στέλνει δυνάμεις η Βαγδάτη

Οι αρχές του Ιράκ έδωσαν εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών, στην Ερυθρά Ημισέληνο και σε άλλους αρμόδιους φορείς να προσφέρουν τη βοήθειά τους στο Ιράν και να συμμετάσχουν στις έρευνες , όπως ανακολινωσε πριςν από λίγο η κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Καλούν τον κόσμο σε προσευχές

Το πρακτορείο ειδήσεων Farts κάλεσε τους Ιρανούς να προσευχηθούν για τον Ραΐσι μετά τις αναφορές γύρω από την εξαφάνιση του ελικοπτέρου. Ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στην κρατική τηλεόραση πως οι Αρχές περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες, αν και αρχικά υποστήριξε ότι υπήρξε μια επικοινωνία με το ελικόπτερο, η οποία ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί. Τα σωστικά συνεργεία στέλνουν συνεχώς νέα πλάνα από τις επιχειρήσεις. Δεν είναι δυνατόν να συνεχιστεί η εναέρια έρευνα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, ανέφερε ο επικεφαλής της Ερυθράς Ημισελήνου, Berhossein Kolivand.

Το χρονικό του ατυχήματος

Ένα ελικόπτερο της πομπής με την οποία ταξίδευε ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι ενεπλάκη σε «ανώμαλη προσγείωση» το απόγευμα της Κυριακής, σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Οι λεπτομέρειες σχετικά με το περιστατικό παρέμεναν ασαφείς. Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, το ελικόπτερο συνετρίβη σε δασική περιοχή μεταξύ των χωριών PirDavood και Uzi στο βορειοδυτικό Ιράν.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tasnim, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, πάνω από 40 ομάδες διάσωσης επιχειρούσαν στην περιοχή στο πλαίσιο των προσπαθειών αναζήτησης.

Ο ιστότοπος Ensaf News επικαλείται ενημερωμένη πηγή που δήλωσε ότι η συντριβή ήταν «σοβαρή» και ότι υπήρχε «μεγάλη πιθανότητα» τραυματισμών στο ατύχημα.

Ο Ραΐσι είχε βρεθεί στο Αζερμπαϊτζάν νωρίς την Κυριακή για να εγκαινιάσει ένα φράγμα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Το φράγμα είναι το τρίτο που κατασκεύασαν τα δύο κράτη στον ποταμό Αράς.

Τα... απαρχαιωμένα ελικόπτερα του Ιράν

Το Ιράν πετάει μια ποικιλία ελικοπτέρων στη χώρα, αλλά οι διεθνείς κυρώσεις καθιστούν δύσκολη την προμήθεια ανταλλακτικών για αυτά. Ο εναέριος στόλος του χρονολογείται επίσης σε μεγάλο βαθμό πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, λέει το France24.

Ο Ραΐσι, 63 ετών, είναι ένας σκληροπυρηνικός πολιτικός άρχων, που προηγουμένως ήταν επικεφαλής του δικαστικού σώματος της χώρας. Θεωρείται προστατευόμενος του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον 85χρονο ηγέτη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης