ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Θρίλερ με το ελικόπτερο του προέδρου Ραΐσι - Πληροφορίες για ανώμαλη προσγείωση ή συντριβή

Ιράν: Θρίλερ με το ελικόπτερο του προέδρου Ραΐσι - Πληροφορίες για ανώμαλη προσγείωση ή συντριβή
Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι Associated Press

Ατύχημα με ένα από τα ελικόπτερα που βρίσκονταν στο κομβόι του προέδρου του Ιράν, Εμπραχίμ Ραΐσι, ο οποίος επέστρεφε από επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με την κρατική ιρανική τηλεόραση διασώστες αναφέρουν ότι το ελικόπτερο αναγκάστηκε σε ανώμαλη προσγείωση, ενώ άλλες πηγές μιλούν ακόμη και για συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν.

Το ελικόπτερο φαίνεται να κατέπεσε στο ανατολικό Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Associated Press, ένα ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο αναγκάστηκε σε ανώμαλη προσγείωση την Κυριακή (19/5), χωρίς να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Υψηλόβαθμη πηγή ανέφερε λίγο μετά τις 5 ότι το πιθανότερο σενάριο είναι να έχει συντριβεί το ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Mi-171 στο οποίο επέβαινε ο Ιρανός πρόεδρος.

Το Mi-171 είναι μια οικογένεια ρωσικών στρατιωτικών ελικοπτέρων σοβιετικής σχεδίασης που παρουσιάστηκε το 1975 (Mi-8M) και συνεχίζει να παράγεται από το 2021 σε δύο εργοστάσια, στο Καζάν και στο Ουλάν-Ούντε. Το ελικόπτερο χρησιμοποιείται κυρίως ως μεσαίο δικινητήριο μεταφορικό ελικόπτερο, καθώς και ως οπλισμένη έκδοση πυροβόλου.

Οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες προς το παρόν καθώς αναφέρεται ότι το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι και τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν είχε «ανώμαλη προσγείωση» και εικάζεται πως το ελικόπτερο εισήλθε σε περιοχή χαμηλής ορατότητας εν μέσω επιδείνωσης του καιρού.

438171876_1211540050256960_8483758343366702530_n.jpg

Οι πρώτες πληροφορίες

Υπήρχαν τρία ελικόπτερα σε αυτή τη συνοδεία, δύο ελικόπτερα που μετέφεραν υπουργούς και αξιωματούχους έφτασαν με ασφάλεια στον προορισμό τους. Ακούστηκε ότι στο ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο βρίσκονταν επίσης ο ιμάμης της Ταμπρίζ, ο Αγιατολάχ Αλ-Χασέμ και ο κ. Amir Abdullahian, υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το IRNA στο σημείο (σύνορα Ιράν με Αζερμπαϊτζάν) έχουν σταλεί ήδη 16 ομάδες διάσωσης.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars αναφέρει ότι το ελικόπτερο προσγειώθηκε λόγω ομίχλης και ότι η συνοδεία του προέδρου συνέχισε προς τον προορισμό της οδικά. Αποδίδει μάλιστα τα περί ατυχήματος σε ένα από τα τρία ελικόπτερα της συνοδείας του Ραΐσι σε φημολογία του Διαδικτύου.

Στην ανάρτηση υπάρχει και μια φωτογραφία που δείχνει τον πρόεδρο να κατεβαίνει από το ελικόπτερο που έχει προσγειωθεί σε χωράφι, αν και φαίνεται να είναι φωτογραφία αρχείου.

Σύμφωνα με το tasnimnews.com το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο Αγιατολάχ Ραΐσι, είχε ατύχημα στο Ανατολικό Αζερμπαϊτζάν. Ωστόσο, κάποιοι από τους συνοδούς του προέδρου σε αυτό το ελικόπτερο κατάφεραν να επικοινωνήσουν με το κέντρο ελέγχου και έτσι οι ελπίδες για το τέλος αυτού του περιστατικού χωρίς απώλειες ζωών έχουν αυξηθεί.

Μαζική επιχείρηση διάσωσης

Οι δυνάμεις διάσωσης της Ερυθράς Ημισελήνου και οι βοηθητικές δυνάμεις του στρατού και της επιβολής του νόμου ξεκίνησαν μια μαζική επιχείρηση για την εύρεση αυτού του ελικοπτέρου από την αρχή της αναφοράς ατυχήματος για το ελικόπτερο του προέδρου.

Οι διασώστες επιχειρούν να φτάσουν στο σημείο, ανέφερε η κρατική τηλεόραση, αλλά δυσκολεύονται από τις κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή. Είχε αναφερθεί ισχυρή βροχόπτωση με ανέμους.

Οι κάτοικοι της περιοχής λένε ότι λόγω της ομιχλώδους ατμόσφαιρας της περιοχής, η κατάσταση του ελικοπτέρου είναι ακόμη άγνωστη.

Η επίσκεψη Ραΐσι στο Αζερμπαϊτζάν

Ο Ραΐσι ταξίδευε στην επαρχία του Ανατολικού. Η κρατική τηλεόραση ανέφερε ως σημείο του ατυχήματος την Τζόλφα, μια πόλη στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν, περίπου 600 χιλιόμετρα (375 μίλια) βορειοδυτικά της Τεχεράνης.

Ο Ραΐσι βρέθηκε στο Αζερμπαϊτζάν νωρίς την Κυριακή για να εγκαινιάσει ένα φράγμα με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ. Το φράγμα είναι το τρίτο που έχτισαν τα δύο έθνη στον ποταμό Άρας.

Το Ιράν χρησιμοποιεί πολλών ειδών ελικοπτέρων, αλλά οι διεθνείς κυρώσεις καθιστούν δύσκολη την απόκτηση ανταλλακτικών. Ο στρατιωτικός αεροπορικός στόλος της χώρας χρονολογείται επίσης σε μεγάλο βαθμό πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Ο Ραΐσι, 63 ετών, είναι σκληροπυρηνικός που ηγήθηκε στο παρελθόν του Δικαστικού Σώματος της χώρας. Θεωρείται προστατευόμενος του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και ορισμένοι αναλυτές έχουν προτείνει ότι θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον 85χρονο ηγέτη μετά τον θάνατό του ή την παραίτησή του από τον ρόλο.