ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Τελεσίγραφο Γκαντς για διάσπαση της κυβέρνησης - «Κενές λέξεις» απάντησε ο Νετανιάχου

Ισραήλ: Τελεσίγραφο Γκαντς για διάσπαση της κυβέρνησης - «Κενές λέξεις» απάντησε ο Νετανιάχου

Ο Μπενι Γκαντς (δεξιά), βασικό μέλος του Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου του Ισραήλ και ο κορυφαίος πολιτικός αντίπαλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου (αριστερά)

AP Photo/Mark Schiefelbein

Ο υπουργός Πολέμου του Ισραήλ Μπένι Γκαντς ζήτησε σήμερα από τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου να δεσμευτεί σε ένα συμφωνημένο όραμα - προοπτική για τη σύγκρουση στη Γάζα, που μεταξύ άλλων θα καθορίζει ποιος θα κυβερνά το έδαφος αυτό μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Γκαντς δήλωσε ότι θέλει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο να καταρτίσει ένα σχέδιο έξι σημείων έως τις 8 Ιουνίου. Εάν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες του, είπε ο Γκαντς, θα αποσύρει το κεντρώο κόμμα του από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης του συντηρητικού πρωθυπουργού.

Ο Γκαντς απαρίθμησε έξι στόχους που πρέπει να υιοθετήσει ο Νετανιάχου ή να αντιμετωπίσει την αποχώρησή του από την κυβέρνηση:

  • Η επιστροφή των ομήρων,
  • Η αποστράτευση της Χαμάς και η αποστρατικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας,
  • Καθορισμός μιας κυβερνητικής εναλλακτικής λύσης στη Λωρίδα,
  • Η επιστροφή των κατοίκων του Βορρά έως την 1η Σεπτεμβρίου,
  • Προώθηση της ομαλοποίησης,
  • Υιοθέτηση ενός σχεδίου για τη δημιουργία μιας τυποποιημένης ισραηλινής εθνικής υπηρεσίας.

«Εάν επιλέξετε να οδηγήσετε το έθνος στην άβυσσο, θα αποσυρθούμε από την κυβέρνηση, θα στραφούμε στον λαό και θα σχηματίσουμε μια κυβέρνηση που μπορεί να επιφέρει μια πραγματική νίκη», είπε ο Γκαντς στη δήλωσή του.

«Τελευταία, κάτι πήγε στραβά»

Συνεχίζοντας και σχολιάζοντας την κυβέρνηση ενότητας, ο Γκαντς είπε, «...δεν διεκδικήσαμε την κυριαρχία. Δεν απαιτούσαμε πόστα. Το μόνο που θέλαμε ήταν να υπηρετήσουμε τη χώρα μας και τον λαό μας. Για πολλούς μήνες, η ενότητα ήταν πραγματική και ουσιαστική.

Απέτρεψε σοβαρά λάθη, οδήγησε σε μεγάλα επιτεύγματα και επιστρέψαμε στην πατρίδα τους περισσότερους από εκατό ομήρους, αντιμετωπίσαμε τις δυσκολίες της εκστρατείας, προστατέψαμε το έθνος με καλό και δυνατό πνεύμα και δώσαμε στον στρατό μας την αίσθηση ότι υποστηρίζονται από μια κοινή μοίρα».

«Αλλά τελευταία, κάτι πήγε στραβά. Δεν ελήφθησαν ουσιαστικές αποφάσεις», συνέχισε ο Γκαντς και πρόσθεσε: «Μια μικρή μειοψηφία έχει καταλάβει τη γέφυρα διοίκησης του ισραηλινού πλοίου του κράτους και την οδηγεί προς τα βράχια».

«Ήρθα εδώ σήμερα για να πω την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι σκληρή: Ενώ οι Ισραηλινοί στρατιώτες δείχνουν υπέρτατη γενναιότητα στο μέτωπο, ορισμένοι από τους ανθρώπους που τους έστειλαν στη μάχη συμπεριφέρονται με δειλία και ανευθυνότητα».

Απάντηση Νετανιάχου: «Κενές λέξεις που προμηνύουν ήττα»

Με λίγη ώρα καθυστέρηση, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απάντησε στο τελεσίγραφο που απηύθυνε νωρίτερα ο υπουργός Πολέμου, Μπένι Γκαντς. Έτσι, το βράδυ του Σαββάτου, το γραφείο του πρωθυπουργού εξέδωσε απάντηση κάνοντας λόγο για «κενές λέξεις που προμηνύουν την ήττα του Ισραήλ»:

«Ενώ οι ηρωικοί στρατιώτες μας αγωνίζονται για να καταστρέψουν τα τάγματα της Χαμάς στη Ράφα, ο Γκαντς επιλέγει να θέσει τελεσίγραφο για τον πρωθυπουργό αντί να θέσει τελεσίγραφο για τη Χαμάς.

Οι όροι που έθεσε ο Γκαντς είναι κενές λέξεις των οποίων το νόημα είναι σαφές:

Ένα τέλος στον πόλεμο και ισραηλινή ήττα, εγκατάλειψη των περισσότερων ομήρων, αφήνοντας τη Χαμάς όρθια και σχηματίζοντας ένα παλαιστινιακό κράτος. Οι στρατιώτες μας δεν έπεσαν για το τίποτα», ανέφερε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ