ΚΟΣΜΟΣ

DW: Τι θα κάνει το Ισραήλ μετά τον πόλεμο; Εφιαλτικό το κενό εξουσίας, λένε τα γερμανικά ΜΜΕ

DW: Τι θα κάνει το Ισραήλ μετά τον πόλεμο; Εφιαλτικό το κενό εξουσίας, λένε τα γερμανικά ΜΜΕ
«Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφεύγει να απαντήσει στο ερώτημα "Ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο στη Γάζα, όταν η Χαμάς εξοντωθεί". Γνωρίζει ότι οι όποιες σκέψεις για το μέλλον της Γάζας θα μπορούσαν να πριονίζουν την καρέκλα του» γράφει η Tageszeitung (taz) Gil Cohen-Magen/Pool Photo via AP

«Κανένα σχέδιο για μετά τον πόλεμο» είναι ο τίτλος του σχολίου στην ιστοσελίδα Tagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). «Η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έχει ούτε κάποια ιδέα για το πώς θα τελειώσει ο πόλεμος, ούτε κάποια στρατηγική για τη συνέχεια» αναφέρει η ανταποκρίτρια της ARD στο Τελ Αβίβ.

Οπως αναμεταδίδει η ελληνική σύνταξη της Deutsche Welle, η ανταποκρίτρια της ARD εκτιμά ότι σήμερα η μοναδική εποικοδομητική πρόταση προέρχεται από τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος επιθυμεί μία παλαιστινιακή ηγεσία με διεθνή στήριξη, αλλά χωρίς τη συμμετοχή της Χαμάς.

Όπως επισημαίνει η ανταποκρίτρια της ARD «είναι η μοναδική λογική ιδέα που ακούγεται αυτή τη στιγμή από έναν πολιτικό στο Ισραήλ, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος, έστω και σταδιακά.

Τίποτα δεν είναι χειρότερο από ένα κενό εξουσίας στο πεδίο του πολέμου, όπως αυτό που προέκυψε στη βόρεια Γάζα. Διότι αυτό θα οδηγήσει στην επιστροφή πυρήνων της Χαμάς, που ήδη αναδιοργανώνονται. Τώρα τα στρατεύματα του Ισραήλ έχουν επιστρέψει εκεί, από όπου είχαν παλαιότερα αποχωρήσει».

«Ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο
στη Γάζα, όταν η Χαμάς εξοντωθεί»

«Μην αφήνετε μόνους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους» είναι ο τίτλος στο σχόλιο της Tageszeitung (taz) για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Μεταξύ άλλων διαβάζουμε: «Ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο στη Γάζα, όταν η Χαμάς εξοντωθεί ή τουλάχιστον αποδυναμωθεί; Εδώ και μήνες ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου αποφεύγει να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Γνωρίζει ότι οι όποιες σκέψεις για το μέλλον της Γάζας θα μπορούσαν να πριονίζουν την καρέκλα του».

Η εφημερίδα του Βερολίνου προσθέτει ότι και οι αραβικές χώρες θα πρέπει να επωμιστούν ευθύνες: «Δεν είναι εύκολοι εταίροι η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα. Αλλά έχουν όλοι συμφέρον για σταθερότητα και συνεργασία με το Ισραήλ, έστω και αν κάνουν μόνο εμπορικές συναλλαγές μαζί του. Οι αραβικές χώρες θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλία. Το μέλλον της Γάζας δεν αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του Ισραήλ».