ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Υπέγραψε νόμο που επιτρέπει σε κατάδικους να υπηρετήσουν στο στρατό - Οι εξαιρέσεις

Ζελένσκι: Υπέγραψε νόμο που επιτρέπει σε κατάδικους να υπηρετήσουν στο στρατό - Οι εξαιρέσεις

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Στην υπογραφή νόμου σύμφωνα με τον οποίο θα επιτρέπεται σε ορισμένες κατηγορίες καταδίκων να υπηρετήσουν στον Ουκρανικό στρατό, υπέγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Επίσης υπεγράφη ένας ξεχωριστός νόμος που προβλέπει αυστηρότερα πρόστιμα για όσους δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες επιστράτευσης.

Ποιοι κατάδικοι δεν επιστρατεύονται

Ωστόσο, το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε την περασμένη εβδομάδα και ορισμένες διατάξεις του νόμου που δεν επιτρέπουν την επιστράτευση σε κάποιες κατηγορίες καταδίκων.

«Εκείνοι που έχουν καταδικαστεί για φόνο εκ προμελέτης, βιασμό, σεξουαλική κακοποίηση και εγκλήματα που στρέφονται κατά της εθνικής ασφάλειας δεν θα επιστρατευθούν», όπως γνωστοποίησε ο βουλευτής Ολέξιι Χοντσαρένκο με ανάρτησή του στο Telegram. Τεκμαίρεται ότι θα επιστρατεύονται κατάδικοι που εκτίουν ποινές κυρίως για οικονομικά εγκλήματα, ή για ληστείες ή για φόνο εν βρασμώ ψυχής.

Ο ουκρανικός νόμος δεν επέτρεπε μέχρι πρότινος την επιστράτευση καταδίκων, αλλά μέχρις ότου εγκριθεί ο νέος νόμος, είχε δοθεί χάρη σε 300 καταδίκους που είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους να πολεμήσουν.

Στο προσχέδιο του νομοσχεδίου -δεν ξέρουμε αν τροποποιήθηκε-προβλεπόταν να υπηρετήσουν στο στρατό μόνον κατάδικοι που έχουν εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της ποινής τους και οι οποίοι δεν θεωρούνται επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια. Σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, η Ρωσία επιστρατεύει καταδίκους εξαρχής.

Ο αριθμός των μελών του ουκρανικού στρατού αποτελεί εδώ και καιρό ένα ζήτημα για τον στρατό, καθώς πολεμά έναν πολύ μεγαλύτερο σε μέγεθος και καλύτερα εξοπλισμένο εχθρό. Το πρόβλημα έχει γίνει πιο έντονο τους τελευταίους μήνες, ωθώντας τις αρχές να θεσπίσουν αυστηρότερα μέτρα για όσους αποφεύγουν τη στράτευση.

Ο νέος νόμος προβλέπει αποφυλάκιση υπό όρους σε καταδίκους που υπογράφουν σύμβαση για να ενταχθούν στον στρατό, μια κίνηση που ορισμένοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι θα μπορούσε να δώσει 20.000 στρατιώτες στην ουκρανική πολεμική δύναμη.

Οι κατάδικοι για τα πιο σοβαρά εγκλήματα, όπως φόνος εκ προμελέτης δύο ή περισσότερων ατόμων, βιασμός και εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας, δεν θα επιτρέπεται να καταταγούν.

Ξεχωριστά, ο Ζελένσκι υπέγραψε νόμο που που προβλέπει αυστηρότερα πρόστιμα εις βάρος στρατιωτών που αποφεύγουν στη στράτευση μέχρι και 218 δολάρια. Ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Ουκρανία είναι περίπου 560 δολάρια

Η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού θεωρείται από ορισμένους στρατιωτικούς αναλυτές ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ουκρανίας. Οι προμήθειες όπλων που έχουν καθυστερήσει σημαντικά, ιδιαίτερα από την Ουάσιγκτον, αναμένεται να φτάσουν σύντομα στην πρώτη γραμμή.

Η Ουκρανία έχει ήδη μειώσει την ηλικία επιστράτευσης από τα 27 στα 25. Το ανώτατο όριο είναι τα 60 έτη.