ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβακία: Μεταξύ ζωής και θανάτου ο πρωθυπουργός Φίτσο που πυροβολήθηκε - Ποιος είναι ο δράστης

Jan Kroslak/TASR via AP

Κρίσιμες είναι οι επόμενες ώρες για τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο ο οποίος δέχθηκε τουλάχιστον δύο πυροβολισμούς την Τετάρτη (15/5) με το γραφείο του να δηλώνει ότι είναι «μεταξύ ζωής και θανάτου».

Στην επίσημη σελίδα του Σλοβάκου πρωθυπουργού αναφέρεται ότι ο Φίτσο δέχθηκε «πολλές σφαίρες» από έναν άνδρα σήμερα το μεσημέρι καθώς έβγαινε από ένα κτίριο έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες για τη φύση τραυμάτων του είναι συγκεχυμένες. Το ειδησεογραφικό δίκτυο TA3 μετέδωσε ότι σημειώθηκαν τέσσερις πυροβολισμοί και μία πέτυχε τον Φίτσο στην κοιλιά. Άλλα σλοβακικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι έχει δεχθεί σφαίρα στο κεφάλι και ότι η κατάσταση του είναι σοβαρή. Άλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για τραύμα στο στήθος.

Ο πρωθυπουργός διεκομίσθηκε στο νοσοκομείο Banska Bystrica, σε απόσταση 30 χιλιομέτρων καθώς η μεταφορά στην πρωτεύουσα Μπρατισλάβα θα έπαιρνε «πολύ χρόνο».


Ο Φίτσο διατηρούσε τις αισθήσεις του κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο της πόλης Χάντλοβα μετά την απόπειρα δολοφονίας του, δήλωσε στο Reuters μια εκπρόσωπος του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού», ανέφερε ο εκπρόσωπος χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του Φίτσο.
Το περιστατικό έγινε μετά από συνεδρίαση της σλοβακικής κυβέρνησης σε τοποθεσία έξω από τη Μπρατισλάβα.
Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι άκουσε αρκετούς πυροβολισμούς και ότι είδε έναν άνδρα να συλλαμβάνεται από την αστυνομία.
Ο δράστης κρυβόταν μέσα στο πλήθος που έφτασε στο κτίριο όπου μιλούσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας. Πυροβόλησε, σύμφωνα με μαρτυρίες, μέσα από το πλήθος.
Στη συνέχεια προσπάθησε να διαφύγει, αλλά τον κράτησαν αυτόπτες μάρτυρες και η ασφάλεια.

Ποιος είναι ο δράστης

Σύμφωνα με πληροφορίες από σλοβακικά μέσα ενημέρωσης, ο 71χρονος Γιουράι Τσιντούλα, ο οποίος έχει συλληφθεί, είναι αυτός που πυροβόλησε τον Σλοβάκο πρωθυπουργό.
Ο 71χρονος, εκ των ιδρυτών της λογοτεχνικής λέσχης DÚHA, το 2005, εργαζόταν ως οδηγός σε εμπορικό κέντρο στο Λέβιτσε, τον τόπο καταγωγής του.
Ο φερόμενος δράστης είναι αριστερών πεποιθήσεων και ο γιος του μίλησε σε σλοβακικά ΜΜΕ, αναφέροντας πως και ο ίδιος απορεί γιατί προχώρησε σε αυτή την πράξη προθέτοντας ότι είχε άδεια αοπλοφορίας.


Μιλώντας στο site Aktuality.sk, ο γιος του φερόμενου δράστη ανέφερε πως ήταν σε κατάσταση σοκ, σημειώνοντας πως ο πατέρας του είχε άδεια οπλοφορίας.
«Δεν έχω απολύτως καμία ιδέα τι σκοπό είχε ο πατέρας μου, τι σχεδίαζε και γιατί συνέβη όλο αυτό. Θα σας πω αυτό - δεν τον ψήφισε. Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω» ανέφερε ο γιος του στο Aktuality.sk, ο οποίος ρωτήθηκε αν ο πατέρας του είχε ψυχολογικά προβλήματα.
«Είναι δυναμικός, αλλά δεν είχε επισκεφθεί ψυχίατρο ή κάτι τέτοιο», είπε.

Συγκλονισμένη η διεθνής κοινότητα

Η πρόεδρος της Σλοβακίας δήλωσε συγκλονισμένη από τη «βίαιη» ένοπλη επίθεση στον Φίτσο.
«Είμαι σοκαρισμένη. Εύχομαι στον Ρόμπερτ Φίτσο πολλή δύναμη σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, ώστε να αναρρώσει από αυτήν την επίθεση», ανέφερε η απερχόμενη πρόεδρος της χώρας στην ανακοίνωσή της.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι «είναι σοκαρισμένος» από την επίθεση και τόνισε ότι η βία δεν έχει θέση στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασε τη «βδελυρή επίθεση» κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.
«Καταδικάζω σθεναρά αυτήν τη βδελυρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Τέτοιες πράξεις βίας δεν έχουν καμία θέση στην κοινωνία μας και υπονομεύουν τη δημοκρατία, το πιο πολύτιμο κοινό μας αγαθό. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του» έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο «Χ».


Ο Ρίσι Σούνακ δηλώνει «σοκαρισμένος» από τα «τρομερά νέα» ότι ο Φίτσο πυροβολήθηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε σε δήλωσή του στο Χ: «Σοκαρισμένος που άκουσα αυτή την τρομερή είδηση. Όλες μας οι σκέψεις είναι με τον πρωθυπουργό Φίτσο και την οικογένειά του».
Σοκαρισμένοι από την αποτρόπαια και βίαιη επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, δηλώνουν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.
«Είμαι σοκαρισμένος από την είδηση της επίθεσης κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Φίτσο, μετά από την κυβερνητική συνεδρίαση στη Χάντλοβα. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βία ή τέτοιες επιθέσεις. Οι σκέψεις μου είναι με τον πρωθυπουργό και την οικογένειά του», έγραψε στο «Χ», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.
Από την πλευρά της, η Ρομπέρτα Μέτσολα δήλωσε: «Είμαι σοκαρισμένη από την αποτρόπαια επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Φίτσο στην Χάντλοβα. Εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταδικάζω αυτή τη βίαιη επίθεση. Οι σκέψεις μου είναι μαζί του και με την οικογένειά του αυτή τη δύσκολη στιγμή».
«Σοκαριστική» χαρακτήρισαν την είδηση για τον πυροβολισμό που δέχτηκε ο Φίτσο ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Πετρ Φιάλα και ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, ευχόμενοι ταχεία ανάρρωση στον τραυματία. «Σοκαρισμένος» δήλωσε και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν για την επίθεση στον «φίλο του», όπως αποκάλεσε τον Φίτσο.
Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Μαρσέλ Τσιολάκου δήλωσε επίσης «βαθύτατα συγκλονισμένος» από την είδηση και τόνισε ότι οι δράστες θα πρέπει να λογοδοτήσουν.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε γραπτή ανακοίνωση της κυβέρνησης της Ρώμης, υπογραμμίζει ότι «με τη σκέψη της είναι κοντά στον Ρόμπερτ Φίτσο, στην οικογένειά του και στον φίλο λαό της Σλοβακίας».
«Επιθυμώ, και εξ ονόματος της ιταλικής κυβέρνησης, να εκφράσω την απερίφραστη καταδίκη κάθε μορφής βίας και κάθε επίθεσης στις βασικές αρχές της δημοκρατίας και της ελευθερίας», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.


Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε την «αποτρόπαια» επίθεση κατά του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ενός λαϊκιστή που είχε κάνει δηλώσεις οι οποίες θεωρήθηκαν ότι ευνοούν τη Ρωσία προτού υιοθετήσει έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο τους τελευταίους μήνες.
«Η επίθεση κατά του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο είναι αποτρόπαια», δήλωσε ο Ζελένσκι σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ. «Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτή την πράξη βίας σε βάρος του αρχηγού της κυβέρνησης ενός γειτονικού κράτους και εταίρου», πρόσθεσε.
Σοκ και αποτροπιασμό εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από την απόπειρα δολοφονίας του πρωθυπουργού της Σλοβακίας.
«Σοκαρισμένος και αποτροπιασμένος από την ένοπλη επίθεση σε βάρος του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο. Του εύχομαι (να έχει) δύναμη για ταχεία ανάρρωση», αναφέρει ο Στόλτενμπεργκ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). «Οι σκέψεις μου είναι με στον Ρόμπερτ Φίτσο, τα αγαπημένα του πρόσωπα και τον λαό της Σλοβακίας», συμπληρώνει.
Η Σλοβακία προσχώρησε στο ΝΑΤΟ το 2004, λίγες εβδομάδες πριν από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης