ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν: Το Κίεβο είναι εκείνο που θα αποφασίσει αν θα πλήξει στόχους στη Ρωσία

Μπλίνκεν: Το Κίεβο είναι εκείνο που θα αποφασίσει αν θα πλήξει στόχους στη Ρωσία

Ο Μπλίνκεν μαζί με τον Ουκρανό ομόλογό του περπάτησε στους δρόμους του Κιέβου

AP Photo/Efrem Lukatsky

Το Κίεβο θα αποφασίσει αν θα πλήξει στόχους στη Ρωσία τόνισε επί ουκρανικού εδάφους ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την ώρα που η ρωσική αντεπίθεση που έχει οδηγήσει σε κατάληψη εδαφών στην περιοχή του Χαρκόβου και στη Ζαπορίζια οδηγεί σε απομάκρυνση χιλιάδων Ουκρανών.

Όπως ανέφεραν οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης απομάκρυναν «περίπου 8.000 ανθρώπους» από την περιοχή του Χαρκόβου από τότε που η Ρωσία εξαπέλυσε εκεί στις 10 Μαΐου αιφνιδιαστική χερσαία επίθεση, όπως δήλωσαν οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

«Περίπου 8.000 άνθρωποι έχουν ήδη απομακρυνθεί… Η πλειονότητα αυτών είναι γυναίκες, ηλικιωμένοι, άνθρωποι περιορισμένης κινητικότητας, ανάπηροι και παιδιά», ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε μήνυμα στο Telegram.

Σε μία άλλη εξέλιξη δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επίθεση στην πόλη Ντνίπρο, ενώ επλήγη μια υποδομή, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Ο Σέρχιι Λισάκ δήλωσε με ανάρτηση του στην εφαρμογή Telegram, ανέφερε ότι υπάρχουν τραυματίες, αλλά δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έχοντας δίπλα τον ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι το Κίεβο μπορεί να αποφασίσει μόνο της αν θα πλήξει στόχους εντός της Ρωσίας με όπλα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ - αλλά λέει ότι οι ΗΠΑ δεν θα το ενθάρρυναν.
Είναι μια «απόφαση που το Κίεβο θα πρέπει να πάρει μόνο του», λέει ο Blinken.
Ο ίδιος ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο Μπλίνκεν.
Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει σθεναρά μια προγραμματισμένη ουκρανική ειρηνευτική σύνοδο κορυφής στην Ελβετία που έχει οριστεί για τον επόμενο μήνα .
Παράλληλα ο Μπλίνκεν ανακοίνωσε επιπλέον δύο δισεκατομμύρια δολάρια σε εξωτερική στρατιωτική χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ για την Ουκρανία. Είπε ότι η νέα στήριξη από τις ΗΠΑ έρχεται σε μια «κρίσιμη στιγμή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ