CNNi: Άγρια βασανιστήρια σε μυστική φυλακή για Παλαιστίνιους στην έρημο Νεγκέβ
Τις συνθήκες κράτησης των Παλαιστινίων σε μια στρατιωτική βάση που λειτουργεί ως φυλακή στην έρημο Νεγκέβ στο Ισραήλ αποκαλύπτει έρευνα του CNNi.
Οι εκατοντάδες άνδρες που κρατούνταν εκεί φορούσαν γκρι αθλητικές φόρμες σε κλουβιά περιφραγμένο με συρματόπλεγμα. Όλοι είχαν δεμένα τα μάτια τους και απαγορευόταν να μιλήσουν μεταξύ τους, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος μιλώντας στο CNNi.
«Μας είχαν πει ότι δεν έπρεπε να μετακινούνται. Έπρεπε να μένουν όρθιοι. Δεν τους επιτρεπόταν να μιλάνε, ούτε να κοιτάνε τι συμβαίνει γύρω τους».
Όσοι ήταν απείθαρχοι, είχε δοθεί εντολή να τιμωρηθούν παραδειγματικά, πρόσθεσε η πηγή.
Το CNNiμίλησε με τρεις Ισραηλινούς πληροφοριοδότες που εργάζονταν στον καταυλισμό της ερήμου Sde Teiman, όπου κρατούνται Παλαιστίνιοι από τις 7 Οκτώβρη που ξεκίνησε ο πόλεμος. Όλοι μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Στις περιγραφές τους κάνουν λόγο για ακρωτηριασμούς λόγω των τραυματισμών που υφίσταντο οι κρατούμενοι από τις χειροπέδες.
«Έντονη ήταν η μυρωδιά των παραμελημένων πληγών που δεν περιποιούνταν από τους γιατρούς και σάπιζαν».
Τους «ξεγύμνωσαν» από κάθε αξιοπρέπεια, είπε ένας πληροφοριοδότης, ο οποίος εργαζόταν ως γιατρός στο νοσοκομείο.
«Οι ξυλοδαρμοί δεν γινόταν για να συγκεντρωθούν πληροφορίες. Γινόταν για εκδίκηση» είπε ένας άλλος πληροφοριοδότης. «Τιμωρούνταν για αυτό που έκαναν στις 7 Οκτωβρίου».
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δεν έχουν διαψεύσει τις αναφορές ότι έγδυναν άτομα ή τους κρατούσαν με τα εσώρουχά τους. Αντίθετα, έχουν αναφέρει πως στους κρατούμενους επιστρέφονται τα ρούχα τους όταν ο Ισραηλινός Στρατός διαπιστώσει ότι δεν αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια του κράτους.
Μυστικές φυλακές στην έρημο
Ο ισραηλινός στρατός έχει προχωρήσει στην μερική μετατροπή τριών διαφορετικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε στρατόπεδα κράτησης Παλαιστινίων κρατουμένων από τη Γάζα. Αυτές οι εγκαταστάσεις είναι το Sde Teiman στην έρημο Νεγκέβ, καθώς και οι στρατιωτικές βάσεις Ανατότ και Οφέρ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Σύμφωνα με νεότερο νόμο του Ισραήλ, ο στρατός δύναται να θέτει υπό κράτηση «ύποπτα άτομα» για 45 ημέρες χωρίς ένταλμα σύλληψης. Μετά το πέρας αυτού του διαστήματος πρέπει οι κρατούμενοι να μεταφερθούν στις επίσημες φυλακές του Ισραήλ (IPS), όπου κρατούνται περισσότεροι από 9.000 Παλαιστίνιοι σε συνθήκες που οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρουν ότι έχουν επιδεινωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.
Τα στρατιωτικά στρατόπεδα κράτησης – όπου ο αριθμός των κρατουμένων είναι άγνωστος – χρησιμεύουν ως σημείο εντατικών ερευνών κατά την περίοδο σύλληψης που ορίζει ο νόμος περί παράνομων μαχητών. Όσοι φέρεται να έχουν σχέσεις με τη Χαμάς μεταφέρονται στο IPS, ενώ όσοι έχουν αποκλειστεί οι μαχητικές σχέσεις απελευθερώνονται πίσω στη Γάζα.
Μαρτυρίες Παλαιστίνιων κρατουμένων
Το CNNi μιλώντας με Παλαιστίνιους που είχαν τεθεί υπό κράτηση στα στρατόπεδα αυτά κράτησης αποκαλύπτει ανατριχιαστικές μαρτυρίες.
Ο Αλ-Ραν, ένας Παλαιστίνιος με βοσνιακή υπηκοότητα συνελήφθη στις 18 Δεκεμβρίου, όπως είπε, έξω από το Νοσοκομείο Baptist Al-Ahli της πόλης της Γάζας. Τον έγδυσαν και τον άφησαν με τα εσώρουχά του, του έδεσαν τα μάτια και τα χέρια και μετά τον πέταξαν στο πίσω μέρος ενός φορτηγού. Στο φορτηγό αυτό, όπως είπε, οι κρατούμενοι στοιβάζονταν ο ένας πάνω στον άλλο σχεδόν γυμνοί.
Ο Αλ-Ραν βρισκόταν υπό κράτηση για 44 ημέρες. «Κλάψαμε για τον εαυτό μας, κλάψαμε για το έθνος μας, κλάψαμε για την κοινότητά μας, κλάψαμε για τους αγαπημένους μας» δήλωσε για τις μέρες που πέρασε εκεί.
Μια εβδομάδα μετά τη φυλάκισή του, οι αρχές του στρατοπέδου κράτησης τον διέταξαν να ενεργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ των φρουρών και των κρατουμένων, ένας ρόλος γνωστός ως «επόπτης».
Ο ισραηλινός στρατός έχει αρνηθεί ότι κρατούσε άτομα χωρίς λόγο ή ότι τους χρησιμοποίησε για μεταφραστικούς σκοπούς. «Εάν δεν υπάρχει λόγος για συνέχιση της κράτησης, οι κρατούμενοι απελευθερώνονται πίσω στη Γάζα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.
Ωστόσο, μαρτυρίες πληροφοριοδοτών και κρατουμένων αμφισβητούν τον ισχυρισμό αυτό.
«Μέρος των βασανιστηρίων μου ήταν να μπορώ να δω πώς βασανίζονταν οι υπόλοιποι άνθρωποι», είπε. «Στην αρχή δεν μπορούσες να δεις».
«Όταν μου αφαίρεσαν το μαντήλι από τα μάτια, μπορούσα να δω την έκταση της ταπείνωσης. Μπορούσα να δω πόσο μας έβλεπαν όχι ως ανθρώπους αλλά ως ζώα» δήλωσε.
«Οι άνθρωποι που είναι εντελώς αποσυνδεδεμένοι από τον έξω κόσμο είναι οι πιο ευάλωτοι στα βασανιστήρια και την κακομεταχείριση» σημείωσε ο Ταλ Στάινερ, Ισραηλινός δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκτελεστικός διευθυντής της Δημόσιας Επιτροπής κατά των βασανιστηρίων στο Ισραήλ, σε δήλωσή του στο CNNi.