ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανική Βιβλιοθήκη: Ακτιβίστριες σούπερ - γιαγιάδες έσπασαν την προθήκη της Magna Carta

Βρετανική Βιβλιοθήκη: Ακτιβίστριες σούπερ - γιαγιάδες έσπασαν την προθήκη της Magna Carta
Η Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου όπου φυλάσεται μεταξύ άλλων η Magna Carta, o περίφημος αγγλικός καταστατικός χάρτης του 1215,  ένα από τα πιο σημαντικά έγγραφα στην ιστορία της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. AP Photo/Kin Cheung

Δύο ηλικιωμένες ακτιβίστριες για το κλίμα, ηλικίας 82 και 85 ετών, πρόλαβαν και έσπασαν ένα μέρος της ενισχυμένης προθήκης όπου φυλάσσεται το αυθεντικό κείμενο της Magna Carta, στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου, προτού να τις σταματήσουν οι φύλακες ασφαλείας.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε από την οργάνωση Just Stop Oil σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται η 82χρονη Δρ Σου Πάρφιτ, που είναι και αιδεσιμότατη της Αγγλικανικής Εκκλησίας, να κρατά ένα σφυρί πάνω από την προθήκη ενώ η Τζούντι Μπρους, 85 ετών, το χτυπά με ένα σφυρί πολλές φορές. Στη συνέχεια η Πάρφιτ σήκωσε ένα πλακάτ με το σύνθημα «Η κυβέρνηση καταπατά τον νόμο».

Οι δύο ακριβίστριες διαμαρτηρήθηκαν με αυτον τον εντυπωσιακό τρόπο απαιτώντας ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να σταματήσει η χορήγηση νέων αδειών πετρελαίου και φυσικού αερίου μέχρι το 2030.

Το ιστορικό έγγραφο δεν έπαθε τίποτα, ανέφεραν οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης.

Υπάρχουν μόνο τέσσερα πρωτότυπα κείμενα της Magna Carta, αυτού του αγγλικού καταστατικού χάρτη του 13ου αιώνα που καθόριζε ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου.

MAGNA CARTA

Τα δύο φυλάσσονται στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, το τρίτο στον Καθεδρικό του Σόλσμπερι και το τέταρτο στο Κάστρο Λίνκολν.

«Ως χριστιανή, είμαι υποχρεωμένη να κάνω ό,τι μπορώ για να ανακουφίσω τα φρικτά δεινά που έρχονται και είναι ήδη εδώ (…) πρέπει να σταματήσουμε (την εξόρυξη) πετρελαίου» ακούγεται να λέει η Πάρφιτ στο βίντεο.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου ανέφερε αργότερα ότι συνελήφθησαν με την κατηγορία της πρόκλησης ζημιών.

Οι βρετανικές αρχές προσπαθούν να καταστείλουν τις κινητοποιήσεις, ιδίως από ακτιβιστές για το κλίμα, οι οποίοι έχουν διαταράξει διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις, εμπόδισαν την κυκλοφορία και εισέβαλαν ακόμη και στην ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ, για να την καλύψουν με μαύρο ύφασμα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πετρελαϊκή πολιτική της κυβέρνησής του.